Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EKZAMEN_KUL_TURA.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
245.76 Кб
Скачать
  1. Архітектура Київської Русі.

Архітектура Київ Русі представлена дерев'яними спорудами. Археологи виявили численні залишки зрубних будівель. Окремі - справжні шедеври архітектури. вочевидь, це були будинки заможних верств населення(хороми). Контакти з візантійською К обумовили виникнення монументальної кам'яної архітектури. Довгий час вважалося, що першою кам'яною спорудою була Десятинна церква (989—996 рр.). Проте аналіз даних про палаци княгині Ольги, відкриття монумент ротондоподібної будівлі в центрі київського дитинця, що старша за Десятинну церкву, коригує цю думку. Перші кам'яні будівлі на Русі з'явилися під орудою візантійських майстрів. Так, Десятинна церква належала до хрестово-купольних візантійського типу храмів. Після завершення будівництва церкву прикрашали іконами, дорогоцінним посудом, хрестами, які Володимир вивіз із Херсонеса і успадкував як посаг за принцесою Анною. Підлога викладена майоліковими плитами та мозаїкою, стіни розписані фресками і прикрашені мозаїчними панно. В оздобу Десятинної церкви покладено багато мармуру, що дало підстави сучасникам називати її "Мраморяною". Новий етап розвитку монумент архітектури на Русі репрезентують будівлі "міста Ярослава" у Києві. Софіївський собор- вираз чітких нац рис. Розмаїття мозаїк, фресок, стовпи, арки, відкоси віконних пройм - вражало пишнотою. У Чернігові - Спаський собор мав схожість з Десятинною церквою.

Характерними пам'ятками є храм Федорівського монастиря , церква Богородиці Пирогощі на Подолі, Кирилівська, Васильківська церкви у Києві; Юріївська у Каневі; Борисоглібський і Успенський храми у Чернігові. Монумент споруди Галичини зведені зі світло-сірого вапняку.

Наприкінці XII — поч. XIII ст. монумент архітектура Русі збагатилась ускладненням зовнішніх форм.

  1. Особливості міжетнічних комунікацій.

Міжетнічні комунікації можна визначити як відносини між народами, етнічними спільнотами і всередині них, а також відношення к групам (спільнотам), які мають прояв в уявленнях (від позитивних образів до забобонів). Міжетнічні комунікації мають власну специфіку і особливості в залежності від певної сфери суспільного життя, можуть виявлятися у вигляді економічних, політичних, мовних, культурних, екологічних і інших стосунків між націями. Кожен з цих проявів мужетнічних комуникацій має свій специфічний вміст. Конфлікти різних діаспор виникаюсь у багатьох випадках на основі духовних розбіжностей(віра,релігія). Етнічний склад населення України впродовж XX століття зазнав істотних змін лише серед національних меншин. Значно скоротилися найбільш представницькі в минулому в Україні - єврейська, польська і татарська меншини. Значно зросла чисельність російської меншини. В цей же час зменшилася кількість представників інших народів (румуни, молдавани, греки, німці і ін.) Характеризуючи стан міжетнічних відносин останніх років, була визначена висока конфліктогенність українців і відсутність етнічної . За цими даними більшість українців не бажає бачити представника іншого етносу у якості мешканця країни. Крихкий світ міжнаціональної злагоди не був ні разу порушений спалахами насильства або збройними конфліктами де б то не було на території України після розпаду СРСР. Однак, загроза міжнаціональних конфліктів - це один з наших страхів, хоча й не найсильніший.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]