Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4. Навчально-методичний посібник.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
126.29 Кб
Скачать

Тема VIII. Міжнародна купівля-продаж товарів і бартерні контракти

Поняття і місце міжнародної купівлі-продажу товарів в системі договорів, відмежування від схожих договірних типів.

Матеріально-правове регулювання міжнародної купівлі-продажу (Віденська конвенція 1980 року та інші конвенції, загальні умови поставок, Інкотермс, Принципи УНІДРУА). Колізійно-правове регулювання міжнародної купівлі-продажу.

Укладення і тлумачення контракту міжнародної купівлі-продажу: форма контракту, порядок укладення контракту; правила тлумачення контракту міжнародної купівлі-продажу.

Предмет договору, обов'язки продавця і покупця; вимоги до товару, технічна та товарна документація; місце поставки, перехід права власності і ризиків, строк виконання зобов'язань; ціна.

Відповідальність за порушення зобов'язань з міжнародної купівлі-продажу товарів; позовна давність.

Поняття бартерних контрактів, їх елементи та особливості як самостійного типу міжнародних комерційних контрактів.

Тема IX. Міжнародна оренда. Лізинг.

Інститут оренди в українському та іноземних правопорядках - схожість і відмінності. Відмежування оренди від схожих правовідносин.

Міжнародна оренда нерухомого майна: нерухомість за природою і нерухомість в силу закону. Оренда морських судів.

Оренда рухомого майна. Договір оренди в Draft Common Frame of Reference (DCFR).

Правова природа лізингу в Україні та в міжнародній практиці: спірні питання. Конвенція УНІДРУА про міжнародний фінансовий лізинг. Поняття лізингу. Предмет договору лізингу, зміст обов'язків сторін. Матеріально-правове регулювання міжнародного лізингу. Кейптаунська конвенція про міжнародні майнові права на рухоме обладнання.

Тема X. Сутність і зміст договору міжнародного підряду

Особливості договору міжнародного підряду. Валютне застереження в договорі міжнародного підряду. Спосіб фіксації ціни. Визначення рівня ціни контракту. Умова «платіж», способи платежу в договорі міжнародного підряду. Гарантії. Заздалегідь оцінені збитки. Умови, що забезпечують виконання договору і санкції. Гарантії виконання. Гарантії погашення. Субконтракти. Форс-мажорні обставини. Арбітражне застереження.

Міжнародно-правові джерела регулювання підрядних договорів, в тому числі:

- Інструменти Міжнародної торгової Палати (модельний контракт поставки промислового виробництва, публікація №653; модельний контракт виконання великих проектів під ключ, публікація №659).

- Інструменти міжнародної асоціації ФІДІК (9 видів контрактів з будівництва в рамках ПЦБ).

- Правове керівництво ЮНСІТРАЛ по складанню міжнародних контрактів на будівництво промислових об'єктів (1987);

- Типовий закон ЮНСІТРАЛ про державні закупівлі (2011).

Тема XI. Договір перевезення у зовнішньоекономічній діяльності. Договори з надання послуг, пов'язаних з виконанням транспортних операцій.

Поняття та види міжнародних перевезень. Основні транспортні конвенції та організації. Особливості окремих видів перевезень (морські, повітряні, автомобільні, залізничні, змішані, річкові). Колізійні норми в міжнародних угодах про перевезеннях.

Поняття, елементи і зміст зовнішньоекономічного контракту з перевезення. Майнова відповідальність у зобов'язаннях з перевезення.

Транспортні умови контракту. Формулювання транспортних умов договору купівлі-продажу при поставках різних видів товарів (сирої нафти, машин та обладнання тощо.).

Основна транспортна та товаросупровідна документація, її види та зміст.

Транспортно-експедиційне обслуговування та його складові. Зміст відвантажувального доручення. Договір експедиції. Транспортне страхування вантажів. Транспортно-експедиторські та митні документи.