Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4. Навчально-методичний посібник.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
126.29 Кб
Скачать

Завдання

1. Встановіть послідовність етапів міжнародної лізингової угоди:

а) переговори

б) аналіз документів

в) супровід угоди

г) укладення договору лізингу

д) підготовка пакета документів

е) постачання обладнання

 

2. У позовній заяві компанія «A» (далі - позивач) вказала, що між нею і закритим акціонерним товариством «Б» (далі - відповідач) 19 червня 2002 було укладено угоду про лізинг (далі - Угода про лізинг), відповідно до якої позивач надав відповідачу в лізинг автомобілі в кількості шести одиниць і напівпричепи в кількості чотирьох одиниць, що, на думку позивача, підтверджується підписаними обома сторонами 24 червня 2002 протоколами про приймання-передачу. Відповідач прийняв на себе зобов'язання по сплаті позивачу шести рівних щоквартальних лізингових платежів в розмірі 24 715 євро кожен.

Оскільки, на думку позивача, свої зобов'язання по оплаті лізингових платежів відповідач належним чином не виконав, 16 грудня 2003 на підставі ст.15 Угоди про лізинг позивач направив на адресу відповідача повідомлення про припинення вказаної Угоди.

За розрахунками позивача, на момент розірвання Угоди про лізинг розмір боргу відповідача по сплаті лізингових платежів, що виник в період дії цієї Угоди, склав 50 922,07 євро, але, оскільки лізингоодержувач своєчасно не повернув йому лізингове майно (автомашини) після розірвання договору, тому, на думку позивача, він повинен внести за цей період лізингові платежі.

Крім вищевказаної суми основного боргу позивач просив склад суду стягнути з відповідача понесені витрати по сплаті арбітражного збору та постановити рішення про примусове повернення предмету лізингу.

Наявність заборгованості в сумі 50 922,07 євро відповідач визнав.

1. Якому суду підвідомчий розгляд даної справи?

2. Яке рішення повинен винести суд.

3. Між українською організацією та німецькою компанією укладено договір лізингу літака, по якому перша виступала орендарем, а німецька компанія - орендодавцем. Поставка товару здійснювалась іншою компанією з Німеччини. В обумовлені терміни літак був поставлений, але його якість викликала претензії в української сторони. Застосовним правом до договору лізингу сторони обрали українське право. Підсудність сторони не визначили. Українська організація пред'явила позов безпосередньо до німецької компанії-постачальника в господарський суд України.

Чи вправі господарський суд України розглядати даний спір, і якщо так то на яких умовах? Які норми права він повинен застосовувати до суті спору?

Вирішіть справу.

4. Вітчизняна туристична компанія купує у німецької фірми в лізинг туристичний автобус для міжнародних перевезень туристів.

Вкажіть:

Які основні особливості (відмінності) операцій, якщо об'єкт лізингу береться на умовах: оперативного, фінансового, повного, чистого лізингу?

Якщо підприємству потрібне обладнання, в яких випадках воно його купує, бере кредит для придбання, бере в оренду, лізинг. Які фактори є визначальними?

Що означає міжнародний лізинг? У чому відмінність у визначенні ставок лізингових платежів фінансового та оперативного лізингу?