Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4. Навчально-методичний посібник.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
126.29 Кб
Скачать

Завдання для самостійної роботи

1. Розробіть алгоритм складання договору міжнародного будівельного підряду.

2. Розробіть проект договору про реконструкцію заводу з обробки деревини відповідно до умов завдання 2.

Теми рефератів, доповідей та презентацій

1. Колізійно-правове регулювання відносин міжнародного будівельного підряду.

2. Спори за договором будівельного підряду (по матеріалам практики МКАС)

3. Гарантійні зобов'язання і різні види застережень в умовах міжнародного підряду.

4. Договір міжнародного інжинірингу.

Список нормативно-правових актів та літератури

  1. International Chamber of Commerce. ICC Model Forms. http://www.iccwbo.org

  2. Гражданское и торговое право зарубежных государств: Учебник / Отв. ред. Е.А. Васильев, А.С. Комаров. 4-е изд., перераб. и доп. Т. II. М., 2006.

  3. Гражданское и торговое право зарубежных стран: Учебное пособие / Под общей редакцией В.В, Безбаха и В .К. Пучинского. - М.: МЦФЭР, 2004 - 896 с.

  4. Доронина Н.Г. , Егиазаров В.А., Звеков В.П., Лазарева Т.П., Кумаритова А.А. Отдельные виды обязательств в международном частном праве / Редактор: В.П. Звеков. М., 2008. – 603 с.

  5. Дубинкина, С.Н. Становление и развитие международно-правового регулирования торговли услугами / С.Н. Дубинкина // Право и политика. - 2006. - № 2. - С.92-103.

  6. Дубинчин А.А. Английское контрактное право. Практическое пособие для российского юриста: заключение договора. М.: Инфотропик Медиа, 2010.

  7. Дюмулен И.И. Международная торговля услугами. М.: Экономика, 2003. – 315 с.

  8. Ершов, О.Г. Споры по договору строительного подряда (материалы практики МКАС) / О.Г. Ершов // Право и экономика. - 2008. - № 11. - С.114-118.

  9. Міжнародна федерація інженерів-консультантів. Тексти модельних контрактів. http://fidic.org

  10. Міжнародні комерційні трансакції / [пер. з англійської ТОВ «Асоціація експортерів і імпортерів ЗЕД»]. – К.: Асоціація «ЗЕД», 2012. – 624 с.

  11. Николюкин, С. Инжиниринговые услуги в международном коммерческом обороте: особенности правового регулирования и практика разрешения споров / С.Николюкин // Арбитражный и гражданский процесс. - 2008. - №11. - С.35-39.

  12. ООН. Комісія по праву міжнародної торгівлі. Модельні тексти. http://www.uncitral.org/uncitral/en/uncitral_texts/arbitration/1985Model_arbitration.html

Тема XI. Договір перевезення у зовнішньоекономічній діяльності. Договори з надання послуг, пов'язаних з виконанням транспортних операцій.

(питання для обговорення)

1. Правові основи морських транспортних операцій.

2. Повітряні транспортні операції.

3. Міжнародні автомобільні перевезення.

4. Міжнародні залізничні перевезення.

5. Транспортна документація за зовнішньоекономічними контрактами з перевезення та надання експедиційних послуг.

6. Договір експедиції.

Завдання

1. На адресу Тульського комбінату хлібопродуктів надійшли вагони із зерном та комбікормами від українського постачальника. Залізниця видала вантаж з перевіркою ваги, кількості місць і його стану. При цьому була встановлена недостача, але комерційний акт залізниця відмовилася видати. Комбінат оскаржив незаконні дії станції призначення в першу ж добу з моменту отримання вантажу.

Чи зобов'язана залізниця складати комерційний акт? Чи можна пред’явити до залізниці позов про відшкодування збитків без комерційного акта? Чи є комерційний акт безперечним доказом недостачі?

2. Норвезька фірма уклала з Одеським смако-харчовим комбінатом контракт на поставку солі, яку повинен був доставити покупцю зафрахтований продавцем в Одеському пароплавстві теплохід. Після прибуття вантажу в порт призначення виявилася нестача вантажу. Як було видно з коносамента, вантажовідправник здав, а перевізник прийняв 160 місць вантажу. В пункті призначення одержувачу було видано 70 місць. На недостачу вантажу одержувач зажадав складання комерційного акта. Однак пароплавство йому в цьому відмовило і норвезька сторона звернулася з позовом до Одеського пароплавства з вимогою про стягнення вартості вантажу, якого бракує. Пароплавство заперечувало проти позову, посилаючись на те, що згідно завантажувального ордеру вантаж приймався до перевезення за кількістю і вагою, визначеними відправником. Запис же в коносаменті про кількість місць, прийнятих пароплавством до перевезення, не повинен прийматися до уваги.

Чи підлягає задоволенню позов норвезької фірми? Яке юридичне значення має коносамент?

3. Фірма «Ані» (Вірменія) відвантажила залізницею на адресу свого контрагента за договором – ТОВ «Торговий дім» - партію товару, 2000 коробок коньяку. При прийомі вантажу одержувач виявив недостачу в кількості 250 коробок і бій в 100 коробках. На станції призначення були складені комерційні акти відповідно до яких вина за недостачу покладена на перевізника.

Оскільки вантажовідправник застрахував всю партію товару у страховій компанії, то на підставі документів про недостачу і псування вантажу, отриманих від вантажоодержувача, фірма «Ані» отримала страхове відшкодування у відповідності зі страховим полісом. Вважаючи, що до неї як страховика переходить в порядку суброгації право на пред'явлення майнових вимог до особи, з вини якої завдано збитків, страхова компанія пред'явила до залізниці позов про стягнення суми страхового відшкодування, виплаченого фірмі «Ані».

Чи підлягає задоволенню позов страхової компанії, пред'явлений до залізниці?

У якого учасника правовідносин з перевезення вантажів виникає право на пред'явлення претензій до перевізника в разі:

- недостачі вантажу;

- пошкодження вантажу;

- прострочення доставки?

Чи може бути це право передано іншій особі? В якому порядку?

4. Аеропорт Гавани (Куба) прийняв до перевезення 5 тон фруктів для доставки в м. Харків 20 серпня 2002 року. Провізні документи були виписані 18 серпня 2002 року без зазначення в них строків перевезення вантажу. На шляху прямування вантаж перевантажувався в аеропорті Анталії (Туреччина) на інший літак. В аеропорт призначення вантаж був доставлений в строк, передбачений розкладом руху повітряних суден. При видачі вантажу одержувачу (фірмі «Фруктовий сад») було встановлено, що в процесі перевезення втрачено 200 кг винограду (5 ящиків) і 100 кг груш (4 скриньки). Крім того, доставлений виноград втратив свій товарний вигляд, в результаті чого торговельна мережа прийняла його для продажу зі знижкою 50 відсотків від початкової вартості.

Перевізнику була пред'явлена претензія про стягнення вартості втраченого вантажу, повернення провізної плати та відшкодування збитку, викликаного псуванням вантажу. Претензія була задоволена лише в частині вартості втраченого вантажу. Тоді фірма звернулася до господарського суду.

Як слід вирішити справу?

5. Теплохід «Олександр Невський», що перевозив вантаж для авторемонтного заводу з Одеси в Ростов - на-Дону, при слідуванні в тумані в результаті зіткнення з іншим теплоходом «Стрімкий», отримав пробоїну. Вантаж, що знаходився в трюмі, виявився повністю зіпсованим. Винним у зіткненні був визнаний теплохід «Стрімкий». Збитки, спричинені псуванням вантажу, склали 650000 гривень. Витрати на ремонт теплохода виразилися в сумі 750000 рублів. Прострочення доставки вантажу одержувачу склала 10 днів.

Хто і кому буде відшкодовувати збитки і в якому розмірі?

6. Підберіть до визначень вірне пояснення з нижченаведених;

1) гармонізована система опису і кодування товарів

2) декларування вантажу

3) демередж

4) інтермодальні перевезення

5) коносамент

6) міжнародні товарні номенклатури

7) адвалорне мито

8) специфічне мито

9) змішане мито

10) сертифікат якості

11) сертифікат походження

12) страхування

13) тайм-чартер

14) таймшит

15) митна декларація

16) простий митний тариф

17) складний (багатоколонний) митний тариф

18) пакувальний лист

а) документ, що містить умови договору морського перевезення і визначає взаємовідносини перевізника і вантажовласника в процесі транспортування в міжнародному судноплавстві;

б) одночасне використання адвалорних та специфічних мит по відношенню до конкретного товару при ввезенні (вивезенні) з боку митниці в разі наявності у неї відповідних повноважень;

в) витрати фрахтувальника з простою судна під навантаженням понад сталійний час (встановлений ліміт);

г) фінансове забезпечення від можливої шкоди шляхом періодичних внесків спеціальній установі, яка виплачує грошове відшкодування в разі такої шкоди

д) міжнародний деталізований і уніфікований зовнішньоторговельний класифікатор, в основу побудови якого покладена сукупність різних ознак товарів: походження, вид матеріалу, призначення, хімічний склад;

е) процентна ставка по відношенню до вартості одиниці ввезеного (що вивозиться) товару, визначена в митному тарифі;

ж) різновид супровідних документів, що засвідчують відповідність якісних критеріїв встановленим нормам, передбаченим договором;

з) морський договір на оренду торгового судна або його частини на певний строк;

і) являє єдиний розмір ставки для кожного товару: незалежно від країни;

к) морський документ, де точно фіксується вантажно-розвантажувальний час при міжнародних морських перевезеннях;

л) обов'язкова процедура митного оформлення шляхом пред'явлення вантажної митної декларації та доданих до неї документів, що засвідчують переміщуваний вантаж його обсяг і вартість;

м) розмір ставки в митному тарифі, позначеної в вартісних показниках до одиниці фізичного обсягу ввезеного (що вивозиться) товару;

н) встановлення двох або більше ставок з кожного товару, залежно від країни його походження;

о) докладні переліки товарів, розподілені за якою-небудь класифікаційною системою;

п) документ, що містить відомості про переміщуваний через митний кордон вантаж, що служить підставою для пропуску його через державний кордон при ввезенні, вивезенні, транзиті;

р) товарний документ, де перераховуються всі види, сорти, асортимент товарів, упакованих в одне товарне місце (ящик, стос, рулон);

с) документ, що засвідчує країну-виробника товару, що імпортується з метою диференціації розміру ввізних мит;

т) змішані перевезення з використанням наскрізного транспортного документа, наскрізного коносамента.