Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4. Навчально-методичний посібник.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
126.29 Кб
Скачать

Завдання для самостійної роботи

1. Складіть порівняльну таблицю видів ліцензій, що можуть надаватися ліцензіатам за міжнародним ліцензійним договором.

2. За зразком контракту підготуйте юридичний висновок, що складається з двох частин 1) загальна характеристика контракту (наявність істотних умов, відповідність імперативним нормам держав сторін, дійсність контракту); 2) постатейний аналіз (оцінюється юридична коректність формулювань окремих статей контракту, їх дійсність і несуперечливість). Для експертизи обов'язково залучення міжнародних договорів та законодавства держав сторін контракту.

3. Наведіть приклади застосування некомерційних форм передачі технологій.

Теми рефератів, доповідей та презентацій

1. Значення міжнародної торгівлі науково-технічними знаннями на сучасному етапі.

2. Основні принципи патентної системи в розвинених країнах.

3. Міжнародна агентська діяльність у сфері інтелектуальної власності.

Список нормативно-правових актів та літератури

  1. Бентли Л., Шерман Б. Право интеллектуальной собственности. Авторское право. СПб., Изд-во «Юридический центр Пресс» 2004. 535 с.

  2. Городов О.А. Патентное право. Учебное пособие для вузов М., ТК Велби: Проспект. 2006. 544 с.

  3. Городов О.А. Право на средства индивидуализации (товарные знаки, знаки обслуживания, наименования мест происхождения товаров, фирменные наименования, коммерческие обозначения). М,, Волтерс Клувер. 2006. 448 с.

  4. Дозорцев В.А. Интеллектуальные права: понятие, система, задачи кодификации. М., Статут. 2005. 416 с.

  5. Интеллектуальная собственность в России и ЕС / Под ред. Богуславского М.М., Светланова А.Г. М., Волтерс Клувер. 2008. 296 с.

  6. Пирогова В.В. Исчерпание исключительных прав и параллельный импорт. М., Статут. 2008. 155 с.

  7. Сосна С.А., Васильева Е.Н. Франчайзинг: Коммерческая концессия. М., Академкнига. 2005. 375 с

  8. Типовой контракт международного франчайзинга МТП = The ICC Model International Franchising Contract: на рус. и англ. яз. / пер. с англ. Е.В. Смирновой. - М.: КОНСАЛТБАНКИР, 2002. - 164 с. - (Издания Международной торговой палаты).

  9. Филина Ф.Н Франчайзинг: Правовые основы деятельности М., ГроссМедиа ;РОСБУХ, 2008. 190 с.

5. Словник основних термінів

Акцепт - згода на сплату (гарантування сплати) товару (послуги) або згода вступити в договір на запропонованих умовах.

Акцептант - особа, яка підписує платіжний документ, беручи на себе зобов'язання своєчасно його оплатити.

Аванс - гроші, що перераховують згідно з договором наперед, у рахунок наступних платежів за постачені товари, надані послуги, виконані роботи.

Авізо - письмове банківське повідомлення клієнтові або іншому банкові про виконану розрахункову операцію або про зміни щодо стану взаємних розрахунків.

Агент - юридична або фізична особа, яка здійснює певні операції за дорученням іншої особи, за її рахунок і від її імені, а також забезпечує підготовку операцій, але без права підписання контрактів.

Алонж - додатковий аркуш, що додають до векселя для додаткових написів у разі, коли на вексельному бланку вони не вміщують-ся.

Арбітражне застереження - застереження, яке фіксується у зовнішньоторговельній угоді між експортером та імпортером і передбачає механізм вирішення суперечок, що можуть виникнути під час виконання контракту

Аваль - вексельне гарантування, за яким особа, що його здійснює, бере на себе відповідальність перед власником векселя за ви-конання зобов'язань стосовно оплати цього векселя.

Акредитив - іменний цінний папір, що підтверджує право осо-би, на ім'я якої він виписаний, отримати в банку вказану в акредитиві суму грошей.

Бартер - прямий безгрошовий обмін товарами або послугами, зумовлений валютним дефіцитом у міжнародних угодах.

Базовий фрахт - ціна транспортування вантажів, що встановлюється з урахуванням їх ваги або обсягу.

Базова ціна - ціна, на основі якої встановлюються ціни у сфері міжнародної торгівлі.

Банк-кореспондент - банк, який представляє інтереси іншого банку в певному місті або країні, виконуючи на договірній основі доручення з розрахунків своїх клієнтів.

Валютний курс - вартість певної валюти стосовно іншої.

Варант - свідоцтво про прийняття товару на зберігання, яке дає право його власникові одержувати позику під заставу цього товару; вид цінних паперів, що дає право власникові облігацій або привілейованих акцій купувати звичайні акції за наперед визначену ціну.

Виключна ліцензія - ліцензія, що надається одному ліцензіату на право використання об'єкта інтелектуальної власності.

Вексель - борговий документ установленого законом зразка про обов'язкову сплату боржником певної суми грошей у вказаний строк.

Генеральний підрядник - юридична особа, в тому числі іноземна, яка спроможна виконати замовлення, передбачене умовами тор-гів (тендерів). Генеральний підрядник відповідає за реалізацію проекту, виконуючи роботи власними силами або залучаючи субпідрядників.

Гарантія - передбачене законом або певною угодою зобов'язання, за яким юридична особа відповідає перед кредиторами у разі невиконання боржником своїх зобов'язань.

Делькредере - додаткова угода до комісійного договору, згідно з якою комісіонер за окрему винагороду бере на себе відповідальність перед комітентом за виконання договору третьою особою.

Делівері - ордер-документ, що відіграє роль пайового коносамента і містить розпорядження про передачу певній особі частини вантажу, перевезеного судном згідно з коносаментом.

Документарне інкасо - інкасо фінансових документів, що супроводжується комерційними документами; інкасо лише комерційних документів.

Екзекватура - виконання у певній країні судового рішення, прийнятого в іншій країні.

Коносамент - документ, що містить контрактні умови, укладені вантажовідправником і перевізником. Розглядається як титул власності на відповідний вантаж і як договір перевезення та є розпискою про одержаний для перевезення вантаж.

Консигнація - форма комісійного продажу товарів, за якої їх власник (консигнант) передає комісіонерові (консигнатору) товар для продажу зі складу комісіонера.

Консигнант - власник товару, який продає його за кордон через комісіонера (консигнатора).

Ліцензіат - особа, яка купує у власника об'єктів інтелектуальної власності право на їх використання за певних умов.

Ліцензіар - особа, яка видає ліцензію на використання своїх об'єктів інтелектуальної власності.

Національний режим - режим, коли юридичним і фізичним особам, а також особам без громадянства у певній країні надаються такі самі права й обов'язки, що і власним юридичним та фізичним особам.

Паушальний платіж - платіж за ліцензійною угодою, що спла-чується без поділу його на окремі частини, одноразово.

Пролонгація - продовження терміну чинності договору, угоди, векселя, позики, повноважень.

Принципал - юридична особа, від імені якої діє посередник; основна особа (боржник) у борговому зобов'язанні; особа, що бере участь в угоді за свій рахунок.

Роялті - періодичні відрахування продавцеві, які згідно з ліцензійною угодою сплачує ліцензіат ліцензіару за право користування предметом ліцензійної угоди - об'єктом інтелектуальної власності.

Світова ціна - ціна, за якою певний товар реалізується у міжнародній торгівлі.

Своп - валютна операція щодо продажу певної валюти з умовою викупу тієї самої суми через визначений час за курсом, зафіксованим на момент укладення угоди, а також тимчасова закупівля товарів, боргових зобов'язань, валюти тощо з гарантією їх подальшого продажу.

Тайм-чартер - договір про оренду судна на певний термін.

Форвардний контракт - операції з купівлі-продажу іноземної валюти, цінних паперів за узгодженою ціною на певну дату в майбутньому.

Фрахт - плата за перевезення вантажів водними шляхами або за використання суден протягом певного часу, а також вантаж, що перевозиться на зафрахтованому судні. Поняття не поширюється на багаж і пошту.

Форфейтинг - кредитування зовнішньоекономічної операції за допомогою придбання в експортера векселів, акцептованих імпортером. Явище, подібне до факторингу.

Фрахтування - укладення договору про наймання судна (його частини) для перевезення вантажів.

Ф’ючерси - вид угод на фондовій або товарній біржі, що засвідчує зобов'язання придбати (продати) базовий актив у визначений час і на визначених умовах у майбутньому, з фіксацією цін на мо-мент укладення зобов'язань сторонами контракту.

Цедент - кредитор, який передає іншій особі своє право на вимагання оплати боргового зобов'язання.

Чисте інкасо - різновид інкасо, що стосується лише фінансових документів.

Юрисдикційна стаття - стаття зовнішньоекономічного контракту, в якій фіксується домовленість експортера та імпортера про вибір ними країни, законодавство якої поширюється на цей контракт.