Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4. Навчально-методичний посібник.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
126.29 Кб
Скачать

Завдання для самостійної роботи

  1. Підготуйте правовий висновок з наступних питань:

  • Чи можливо в зовнішньоторговельному контракті ціну товару вказати в англійських фунтах стерлінгів, а здійснення платежу передбачити в гривнях.

  • Чи є відмінна валюта ціни (англійський фунт стерлінгів) від валюти платежу (гривня) підставою для визнання контракту недійсним, неукладеним?

  1. Складіть порівняльну таблицю переваг та недоліків для імпортера та експортера встановлення у контракті єдиної валюти платежу та валюти ціни проти визначення їх у різних валютах.

  2. Перелічіть способи забезпечення виконання зобов'язань нерезидента перед резидентом відповідно до валютного законодавства (ways to enforce the obligations of nonresident to a resident of the foreign law).

Теми рефератів, доповідей та презентацій

  1. Система експортних валютних заохочень.

  2. Поняття угод «своп» (ставка «своп»).

  3. Валютний опціон.

Список нормативно-правових актів та літератури

  1. Валютное регулирование и валютный контроль: учебник / под ред. В. М. Крашенинникова. - М.: Экономистъ, 2005. - 400 с.

  2. Международные валютно-кредитные и финансовые отношения /Авт. кол. : Л. Н. Красавина, Д. В. Смыслов, С. А. Былиняк и др. ; Под ред. Л. Н. Красавиной -М. :Финансы и статистика, 2005. -576 с.

  3. Международное частное право : учебник / [Л. П. Ануфриева и др.] ; под ред. Г. К. Дмитриевой ; [Моск. гос. юрид. акад.]. - 2-е изд., перераб. и доп. - Москва : Проспект, 2008. - 687 с.

  4. Міжнародні комерційні трансакції / [пер. з англійської ТОВ «Асоціація експортерів і імпортерів ЗЕД»]. – К.: Асоціація «ЗЕД», 2012. – 624 с.

  5. Трапезников В. А. Валютное регулирование в международном инвестиционном праве. -М. :Волтерс Клувер, 2004. -176 с.

Тема vі. Міжнародні розрахункові відносини

(питання для обговорення)

1. Документарний акредитив в системі міжнародних розрахунків: поняття, види, регулювання.

2. Розрахунки по інкасо в міжнародних відносинах: поняття, регулювання.

3. Банківський переклад в міжнародних розрахунках: поняття, види, регулювання.

4. Чек в міжнародних розрахунках: поняття, строки обігу, регулювання.

5. Вексель в міжнародних розрахунках: поняття, види, регулювання.

6. Банківські гарантії при здійсненні міжнародних розрахунків. Поняття гарантії. Значення гарантії при здійсненні різних видів міжнародних розрахунків.

Завдання

1. Відповідно до контракту купівлі-продажу, укладеного на умовах CIF (український порт) між українською організацією (покупець) і англійською фірмою (продавець), покупець в передбачений контрактом термін відкрив в українському банку безвідкличний, підтверджений англійським банком акредитив на користь продавця на повну суму контракту. Однак відправлений на адресу покупця товар був втрачений (потонув) під час його перевезення. Оскільки на момент пред'явлення вимоги про виплату з акредитиву суми платежу за товар стало відомо, що товар втрачено, український банк-емітент інформував продавця про відмову платити по акредитиву, про що також повідомив англійський банк, що підтвердив акредитив. Продавець звернувся з позовом до українського суду до українського банку і покупця, а також в англійський суд до банку, що підтвердив акредитив.

Вирішіть зазначений спір, враховуючи, що сторони узгодили в якості застосовного до контракту права Віденську конвенцію 1980 р. (Великобританія не бере участі в Віденської Конвенції), а субсидіарно - українське законодавство, а відносини по акредитиву регламентуються в UCP-500.

2. Компанія з Британських Віргінських островів "Орель" уклала договір поставки з українською компанією АТ "Вінд", за яким АТ "Вінд" поставила своєму Віргінському контрагенту 20 верстатів. Договір був підпорядкований сторонами українському праву, всі можливі суперечки передані на розгляд третейського суду.

"Орель" передала в якості оплати 6 векселів на загальну суму 12 мільйонів доларів з терміном платежу через 1 місяць. Однак у зазначений у векселях термін оплата проведена не була, і гроші були перераховані лише після закінчення двох днів після пред'явлення векселів до платежу. "Орель" в обґрунтування своїх дій послалася на граціонні дні (передбачені вексельним законодавством Великобританії три пільгових дня, на які подовжується термін платежу, позначений на векселі). АТ "Вінд" в свою чергу зазнало збитків у зв'язку з простроченням платежу.

Чи повинен суд присудити відшкодування збитків? Чи порушила умови договору і норми застосовного права віргінська компанія?

 

3. Компанія "Гардиан" прийняла в якості оплати своїх послуг, наданий на території України, чек від української компанії ТОВ "Добробут". Чек був виписаний на території України, в Києві, і містив вказівку на те, що після закінчення місяця з дня виписування чека на вказану в ньому суму нараховуються відсотки в розмірі 10%. Чек підлягав оплаті в будь-якій з філій банку чекодавця. Через 53 дні після отримання чека "Гардиан" пред'явила його до оплати, однак на рахунку ТОВ "Добробут" була тільки сума чека. "Гардиан" пред'явила в український господарський суд позов про стягнення відсотків на підставі чека.

Як повинен поступити суд? Територію якої держави слід вважати належним місцем складання чека?

4. Між українською організацією (продавець) та іспанською компанією (покупець) був укладений договір міжнародної купівлі-продажу. Застосовне право сторони не обрали. Розрахунки за товар повинні були провадитися за акредитивом, відкритим іспанською компанією в іспанському банку на користь продавця, згідно Уніфікованим правилам для документарних акредитивів (публікація МТП № 500). В обумовлені терміни покупець відкрив акредитив, з його рахунку була знята певна сума, але з вини банку покупця вона так і не була зарахована на рахунок продавця. Продавець пред'явив позов до суду України про стягнення збитків за порушення покупцем договору.

Визначте застосовне право і вирішіть спір.