Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4. Навчально-методичний посібник.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
126.29 Кб
Скачать

Завдання для самостійної роботи

1. Розробіть алгоритм перевірки зовнішньоекономічних контрактів на наявність типових помилок, які поширені на практиці.

2. Складіть методичний посібник для майбутніх сторін зовнішньоекономічних контрактів щодо особливостей ведення переговорів, укладення та забезпечення виконання контрактних зобов’язань у різних країнах світу.

Теми рефератів, доповідей та презентацій

1. Типові помилки в міжнародних контрактах, укладених учасниками ЗЕД на прикладах з правозастосовної практики.

Список нормативно-правових актів та літератури

  1. Акимова И.Р. Практические вопросы составления внешнеторгового договора / И.Р. Акимова // Государство и право. 2000. № 12.

  2. Гриднева М.В. Форма международного договора купли-продажи // Международное публичное и частное право. 2011. N 3. С. 5 - 8.

  3. Ерпылева Н.Ю. Понятие, форма и порядок заключения международных коммерческих контрактов: новеллы правового регулирования / Н.Ю. Ерпылева // Внешнеторговое право. 2009. № 1.

  4. Зовнішньоекономічні операції і контракти: навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. / В. В. Козик [та ін.]. - 2.вид., перероб., доп. - К. : Центр навчальної літератури, 2004. - 608 с.

  5. Козловський, В. О. Укладання зовнішньоекономічних договорів і контрактів: навч. посіб. / В. О. Козловський, О. Й. Лесько ; Вінницький національний технічний ун-т. - Вінниця : ВНТУ, 2009. - 166 с.

  6. Курлычев, Д.В. Требования к оформлению внешнеэкономических сделок / Д.В. Курлычев // Журнал российского права. - 2008. - №7. - С.77-88.

Тема V. Валютні умови і валютні застереження у зовнішньоекономічних контрактах

(питання для обговорення)

  1. Поняття, види та змістовна характеристика валютних умов зовнішньоекономічного контракту

  2. Співвідношення понять валюта ціни і валюта платежу.

  3. Форми страхування валютних ризиків у зовнішньоекономічних контрактах.

  4. Вимоги до змісту валютних застережень за матеріалами МТП.

Завдання

1. Будівельна компанія «Консоль» виконала за договором з українсько-іспанською фірмою «Раймар» замовлення останньої на будівництво складських приміщень. Договором було передбачено, що оплата буде здійснюватись в іноземній валюті.

Дирекція будівельної компанії «Консоль» звернулася в КБ «Фінанс», де відкрито рахунок фірми «Раймар», з проханням перевести належні грошові кошти у валюті на свій рахунок. Банк здійснив переказ грошей в гривнях.

Чи можуть бути оскаржені дії комерційного банку?

2. Український банк уклав з низкою іноземних банків валютні форвардні контракти поставки на суму 300000 доларів за курсом 1 до 8. У момент закінчення строку контракту українська сторона повинна була виплатити еквівалентну суму в гривнях за ринковим курсом на момент розрахунків. Зазначений курс склав 1 до 25.

Названі контракти були підпорядковані праву штату Нью-Йорк, яке дозволяє стягувати курсову різницю по такого роду контрактам. Однак викликана різкою динамікою курсу валют криза призвела український банк до процедури банкрутства, в ході якої позов іноземних банків по форвардам розглядався в арбітражному суді на території України. Українська сторона заявляла заперечення, виходячи з норм українського права.

Яким чином, можливо застосувати до даних відносин українське право? Які аргументи (з українського права) можуть допомогти українській стороні мінімізувати втрати від позову про стягнення за курсом 1 до 25? Які контраргументи повинні пред'являти іноземні банки?

3. Фахівці української факторингової компанії в рамках розширення переліку послуг планують запропонувати потенційним клієнтам фінансування під відступлення прав вимоги за експортними контрактами, виражених в іноземній валюті.

У процесі юридичного аналізу виникаючих в рамках таких послуг правовідносин і оцінки ризиків виникли наступні питання:

Чи є права вимоги в іноземній валюті валютною цінністю? Чи є угоди з відступлення прав валютними операціями? Чи поширюються на угоди з відступлення таких прав норми українського валютного законодавства?

4. Юридична особа-резидент звернулася до уповноваженого банку з метою здійснити оплату грошових коштів в іноземній валюті на користь компанії нерезидента. Підставою для оплати є договір будівельного підряду, згідно якого нерезидент (підрядник) зобов'язується звести будівлю на території іноземної держави і передати його українській компанії (замовнику).

Визначте склад документів, які необхідно надати резиденту в уповноважений банк для здійснення платежу, порядок і терміни їх надання.