Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4. Навчально-методичний посібник.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
126.29 Кб
Скачать

Завдання для самостійної роботи

1. Розробіть порівняльну таблицю організаційних форм та основних видів суб’єктів торгово-посередницьких операцій в міжнародній торгівлі.

2. Зробіть узагальнення правозастосовної практики за кожним видом посередницького зовнішньоекономічного контракту.

Теми рефератів, доповідей та презентацій

  1. Значення торгово-посередницьких операцій в міжнародній торгівлі.

  2. Особливості діяльності посередників у зовнішньоекономічній діяльності у різних країнах світу (країна і види суб’єктів за вибором).

Список нормативно-правових актів та літератури

  1. Борисова А.Б. Дистрибьюторский договор // Журнал российского права. 2005. N 3.

  2. Власова Н.В. Коммерческие агентские контракты: рекомендательные акты МТП // Журнал российского права. 2012. N 2. С. 116 - 126.

  3. Григорьев Т.Ю. Особенности трансграничных дистрибьюторских соглашений и договора торгового представительства // Право и экономика. 2012. N 7. С. 27 - 35.

  4. Дахно И.И., Кравец В.П., Лало В.Н. и др. Лицензионная торговля в системе международных экономических отношений. Киев, Наукова думка. 1987. 191 с.

  5. Дашян М.С. Дистрибьюторский договор в международном коммерческом обороте // Право и политика. 2004. N 10.

  6. Міжнародні комерційні трансакції / [пер. з англійської ТОВ «Асоціація експортерів і імпортерів ЗЕД»]. – К.: Асоціація «ЗЕД», 2012. – 624 с.

  7. Руденко А.В. О дистрибьюторском договоре // Юрист. 2006. N 8.

Тема XIV. Міжнародні контрактні відносини в сфері інтелектуальної власності

(питання для обговорення)

  1. Сутність операцій з торгівлі науково-технічними знаннями

  2. Зміст понять «патент» і «ліцензія».

  3. Сутність міжнародного ліцензування. Основні принципи патентної системи розвинених країн.

  4. Ліцензійний договір. Основні умови ліцензійних угод.

  5. Контракт франчайзингу: поняття, зміст, відмінність франчайзингу від комерційної концесії. Типовий контракт франчайзингу МТП.

  6. Зміст і основні умови ліцензійної агентської угоди.

  7. Організаційні форми міжнародної торгівлі ліцензіями.

Завдання

1. Рекламна компанія звернулася до юриста за роз'ясненнями щодо умов видачі ліцензій на свою продукцію іноземним контрагентам за ліцензійним договором. З цією метою:

1.Визначте зміст преамбули в ліцензійній угоді і вид наданої ліцензії.

2.Визначте права та обов'язки ліцензіата та ліцензіара за ліцензійною угодою.

3.Назвіть умови і порядок платежу за ліцензійною угодою.

2.Акціонерне товариство «Техком» придбало у ТОВ «Полюс» невиключну ліцензію на право використання промислового зразка. За договором ліцензіат зобов'язувався сплатити ліцензіару одноразово 150000 гривень і повернути всю передану йому документацію по закінченні п'ятирічного терміну дії ліцензії. Через 3 роки АТ «Техком», виступаючи в якості співзасновника українсько-іспанського підприємства «Аміго», передає останньому право використання промислового зразка, придбаного у ТОВ «Полюс», як свій внесок у статутний капітал спільного підприємства. ТОВ «Полюс» визнало дії «Техкома» незаконними і зажадало відшкодувати завдану йому шкоду.

Які права та обов'язки мають сторони за договором невиключної ліцензії? Чи вправі було АТ «Техком» передавати право на використання промислового зразка спільному підприємству? Як вирішити дану ситуацію?

3.Турецьке підприємство з виробництва будівельних матеріалів звернулося до українського науково-дослідного інституту будівельних матеріалів з пропозицією укласти договір про продаж ліцензії на виготовлення надміцних бетонних блоків для фундаментів будівель в умовах підвищеної сейсмічної небезпеки. Йшлося про новий спосіб зміцнення готових блоків, про який представник інституту розповів в інтерв'ю, наданому засобам масової інформації на міжнародній виставці будівельних матеріалів. При укладанні договору виникла суперечка про ціну переданої ліцензії. Оскільки сторони не змогли домовитися, угода не відбулася. Незважаючи на те, що договір не був укладений, турецьке підприємство на основі відомої йому інформації приступило до застосування способу зміцнення бетонних блоків. Дізнавшись про це, інститут звернувся до суду з вимогою припинити незаконне використання своєї технології і відшкодувати завдані збитки.

Як захищаються права власника патенту на винахід в міжнародній сфері? Як можна кваліфікувати дії турецького підприємства і які юридичні наслідки цього? Як склалася б зазначена ситуація для сторін, якщо б новий спосіб виробництва бетонних блоків був не винаходом, а - ноу-хау? За яких умов володар ноу-хау має право на захист від незаконного використання ноу-хау?

4. Ліцензіар пропонує ліцензіату викупити виключну ліцензію на виробництво крему. Розрахунковий обсяг виробництва – 1 млн. шт. на рік, ціна за шт. - 1 дол. США, строк ліцензії – п'ять років, розрахунковий валовий прибуток – 0,35 дол. за 1 шт. (до виплати ліцензійної винагороди), ставка банківського депозиту – 10 % річних.

За пропозицією ліцензіата можливі такі форми ліцензійної винагороди:

а) роялті у вигляді відрахувань 10% від суми щорічної реалізації;

б) відрахування на користь ліцензіара щорічно 30% від отриманого валового прибутку;

в) паушальний платіж у формі готівкового перерахування після укладення ліцензійного договору і передачі ліцензії ліцензіату.

Проаналізуйте ситуацію і наведіть переваги та недоліки кожної з пропозицій ліцензіата. Розрахуйте величину роялті, відрахування від отриманого прибутку, паушальний платіж.