Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4. Навчально-методичний посібник.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
126.29 Кб
Скачать

Завдання для самостійної роботи

1. Розробіть порівняльну таблицю договорів страхування у зовнішньоекономічній діяльності, поклавши в основу їх поділу предмет договору.

2. Складіть проект договору страхування відповідальності перевізника вантажу у міжнародних перевезеннях.

Теми рефератів, доповідей та презентацій

  1. Страхування вантажів при виконанні міжнародних контрактів купівлі-продажу.

  2. Страхування валютних ризиків при здійсненні зовнішньоторговельних операцій.

  3. Обов'язкове страхування у зовнішньоекономічній діяльності.

  4. Сучасні форми страхування ризиків у зовнішньоекономічній діяльності.

Список нормативно-правових актів та літератури

  1. Викторова, Н.Н. К вопросу о страховании иностранных инвестиций / Н.Н. Викторова // Международное публичное и частное право. - 2009. - № 1. - С.25-29.

  2. Кокин А.С., Левиков Г.А. Экспорт товара: купля-продажа, перевозка, страхование, банковские сделки. М., 2005. – 402 с.

  3. Чичёнов М.В. Страхование внешнеэкономической деятельности: Учебное пособие. М., 2007. – 244 с.

Тема XIII. Посередництво в сфері зовнішньоекономічної діяльності

(питання для обговорення)

1. Поняття та види торгово-посередницьких операцій. Принципи, покладені в основу класифікації.

2. Основні комерційні умови договорів з торговими посередниками:

- Договору про надання права на продаж;

- Договору консигнації;

- Агентського договору.

3.Аналіз типових контрактів Міжнародної торговельної палати (ІСС):

- Типовий контракт ICC випадкового посередництва (Публікація ICC No.619 Е)

- Типовий контракт ICC про дистриб'юторську діяльність (Публікація ICC No.646Е)

- Типовий контракт ICC про селективну дистриб'юторську діяльність (Публікація ICC No.657E)

- Типовий комерційний агентський контракт ICC (Публікація ICC No. 644E)

Завдання

1. Підберіть до визначень вірне пояснення з нижченаведених:

1) агентська угода

2) аукціон

3) банк авізуючий

4) депозит

5) комісійні операції

6) кореспондентські відносини

7) міжнародні товарні аукціони

8) міжнародні товарні біржі

9) стрінг

10) форфейтинг

а) банк-посередник в акредитивній формі розрахунку для забезпечення передачі акредитива від банку-емітента бенефіціару;

б) постійно діючі ринки з торгівлі великими масами однорідних сировинних товарів з стійкими якісними параметрами, де відбуваються до 20% міжнародних торгових угод;

в) комерційні операції, при яких одна сторона (комітент) доручає іншій стороні (комісіонеру) здійснити операцію від свого імені, але за рахунок комітента;

г) вид договору про виконання агентом від його імені та в інтересах принципала (основного боржника в зобов'язанні) визначеного роду зобов'язань;

д) договірні взаємовідносини між кредитно-фінансовими установами в системі міжнародних розрахунків щодо платежів і розрахунків за дорученням один одного;

е) процес кредитування зовнішньоторговельних угод в міжнародній торгівлі шляхом купівлі векселів експортера та інших платіжних засобів, акцептованих імпортером;

ж) грошові кошти або цінні папери, віддані на зберігання у фінансово-кредитні інститути, митні, судові чи адміністративні органи;

з) одиниця аукціонних торгів у вигляді рядів партій товарів, подібних за якістю лотів, представлених для огляду в період проведення міжнародних аукціонів,

і) продаж з публiчних торгів;

к) особливі, спеціально організовані ринки у заздалегідь обумовлених місцях з певною періодичністю дії у встановлені час і терміни для цілей продажу з публічних торгів і придбання на умовах призначення найвищої ціни;

2. Вірно / невірно

1. Агентська винагорода - вид оплати посередницьких послуг з продажу і реклами товару з метою розширення обсягів його збуту,

2. Брокер - офіційний посередник між покупцями і продавцями товарів, валют, цінних паперів на товарних, валютних і фондових біржах, який володіє місцем на біржі: укладає угоди від свого імені за дорученням і за рахунок клієнта.

3. Делькредере - порука комітента перед комісіонером за виконання договору комісіонера з третьою стороною.

4. Консигнація - форма комісійного продажу товарів, при якій їх власник передає комісіонеру товар для реалізації зі складу.

5. Кореспондентські відносини без рахунку - договірні відносини між фінансовими інститутами (банками) в системі міжнародних розрахунків по рахунку, відкритому одним з них у кореспондента (ностро - «наш»), або по рахунку, відкритому кореспондентом в одному з них (лоро - "їх")

6. Міжнародні торги - конкурсна форма розміщення замовлень на закупівлю на світовому ринку обладнання або залучення підрядників для спорудження комплектних об'єктів, включаючи надання інжинірингових послуг

7. Рамбурс - спосіб повернення платежу в системі міжнародних розрахунків за посередництвом третього, як правило, першокласного банку в процесі акцепту тратт експортера

8. Тендерний комітет - постійно діючий цільовий орган, створюваний замовником у зв'язку з проведенням міжнародних торгів.

9. Ф'ючерсні операції - строкові угоди купівлі-продажу на міжнародних товарних біржах по нефіксованій на момент їх укладення ціні з виконанням операції через певний строк.

10. Ціна біржова - ціна, що складається з біржового котирування і надбавки (знижки) залежно від якості, віддаленості від місця поставки, передбаченого правилами біржі, та інших відхилень від біржового стандарту.

3. Між німецькою фірмою (продавець) та українською організацією (покупець) укладено контракт міжнародної купівлі-продажу товару. Оскільки українська організація не виконала свої договірні зобов'язання по оплаті товару, німецька фірма відповідно до арбітражного застереження контракту заявила позов до міжнародного комерційного арбітражу на території України. В засіданні арбітражу з'ясувалося, що українська організація придбала товар для іншої української організації за укладеним з нею договором комісії і діяла як комісіонер. Несплата була викликана тим, що від комітента в порушення договору комісії не надійшли грошові кошти. У цьому зв'язку відповідач за згодою позивача наполягав на залученні в процес в якості співвідповідача другої організації.

Чи вправі арбітраж задовольнити вимогу відповідача про залучення в процес комітента? Чи звільняє відповідача від відповідальності те, що в його діях по несплаті товарів відсутня вина? Вирішіть справу.

4. На початку 1994 р один з українських фахівців з комп'ютерної техніки, будучи на стажуванні в Німеччині, домовився з представництвом американської компанії Contact, що за винагороду знаходитиме для неї в Києві покупців персональних комп'ютерів, що збуваються цією компанією.

Компанія передала йому проспекти і цінники на випущені комп'ютери, усно обіцяла виплачувати винагороду в розмірі 10% вартості реалізованої з його допомогою продукції, але від підписання будь-якої угоди відмовилася. За допомогою батька, колишнього працівника Держпостачання СРСР, український фахівець, який виступав як приватна фізична особа, досить успішно знаходив організації, зацікавлені в придбанні комп'ютерів, повідомляв про це фірмі, представники якої або приїжджали в Київ підписувати договори купівлі-продажу на поставку комп'ютерної техніки, або доручали це підписання одному з представників дружньої фірми, що мала постійне представництво в Києві. Контракти передбачали авансові платежі з боку українських імпортерів. Компанія Contact акуратно виплачувала українському фахівцеві винагороду.

У вересні 1994 р український фахівець залучив трьох своїх товаришів до організації товариства з обмеженою відповідальністю, яке було офіційно зареєстровано під назвою «Сатурн».

У листопаді 1994 р з компанією Contact була підписана посередницьку угоду, за яким «Сатурн» брав на себе пошук споживачів на комп'ютери, що випускаються компанією, але контракти як і раніше укладали її представники або повірені.

Угода передбачала збільшення винагороди з метою утримання невеликого офісу та демонстраційного залу, а також придбання сучасної апаратури зв'язку та розмножувальної техніки. Угода передбачала зобов'язання «Сатурна» розповсюджувати друковану рекламу і періодично направляти принципалу аналіз комп'ютерного ринку.

1. До якого виду договорів відноситься угода про підшукування українською фізичною особою організацій, зацікавлених в придбанні комп'ютерів у компанії Contact?

2. До якого виду договорів відноситься письмова угода між ТОВ «Сатурн» і компанією Contact? Обґрунтуйте.