Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4. Навчально-методичний посібник.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
126.29 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

НАЦІОНАЛЬНИЙ ЮРИДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ

ПОСІБНИК

З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

«ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНІ КОНТРАКТИ»

Полтава

2014

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ ЮРИДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ

ПОСІБНИК

ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

ТА ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ

З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

«ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНІ КОНТРАКТИ»

(галузь знань 0304 «Право»,

другий (магістерський) рівень вищої освіти,

напрям підготовки (спеціальність) 8. 03040101)

для студентів V курсу денної форми навчання

Полтава

2014

Навчально-методичний посібник для самостійної роботи та практичних занять з навчальної дисципліни «Зовнішньоекономічні контракти» (галузь знань 0304 «Право», другий (магістерський) рівень вищої освіти, напрям підготовки (спеціальність) 8. 03040101) для студентів V курсу денної форми навчання / уклад.: Є.А. Греков. – П.: Полт. юрид. ін-т Нац. юрид. ун-ту ім. Ярослава Мудрого, 2014. – 68 с.

Укладач: Є. А. Греков

Рекомендовано до видання редакційно-видавничою радою університету

(протокол №____ від _________2014 р.)

© Національний юридичний університет

імені Ярослава Мудрого, 2014

1. Вступ

Курс «Зовнішньоекономічні контракти» є вибірковою навчальною дисципліною та вивчається з метою забезпечення професійної підготовки магістрів за спеціалізацією «Зовнішньоекономічна діяльність» спеціальності «Правознавство», що відповідають сучасним кваліфікаційним вимогам. Дана дисципліна передбачає засвоєння студентами теоретичних та практичних знань в сфері правового регулювання зовнішньоекономічної діяльності.

Навчальна дисципліна «Зовнішньоекономічні контракти» передбачає вивчення питань про загальні підходи до регулювання процедури підготовки, укладення та виконання зовнішньоекономічних контрактів в умовах ринкової економіки; систему джерел правового регулювання зовнішньоекономічних договорів; специфіку суб'єктного складу зовнішньоекономічних відносин, особливості функціонального статусу різних груп суб'єктів; правове регулювання окремих видів зовнішньоекономічних контрактів; особливості захисту прав сторін зовнішньоекономічних договірних відносин; специфіку вирішення спорів у сфері зовнішньоекономічної діяльності.

Завданнями навчальної дисципліни є: опанування студентами необхідними теоретичними положеннями, що вироблені наукою цивільного, господарського та міжнародного приватного права, в сфері правового регулювання зовнішньоекономічних контрактів; освоєння нормативного матеріалу, закріпленого міжнародними договорами та законодавством України; ознайомлення з судовою та арбітражною практикою у сфері зовнішньоекономічної діяльності; набуття навичок підготовки та укладання зовнішньоекономічних контрактів, оформлення матеріалів, пов’язаних з їх виконанням.

Основними засобами вирішення вказаних вище завдань є навчальні заняття у формі лекцій, семінарів, практичних занять, консультацій викладачів, а також самостійна та індивідуальна робота студентів під керівництвом викладачів. Методично вони забезпечуються програмою навчальної дисципліни «Зовнішньоекономічні контракти», завданнями до практичних занять, завданнями до самостійних та індивідуальних занять, тестами.

Розв’язання зазначених завдань передбачає активну роботу студентів по вивченню рекомендованої літератури, нормативних актів, періодичних видань та матеріалів судової та арбітражної практики.

Знання даного курсу не лише допоможуть оволодіти навичками у розв’язанні специфічних правових ситуацій, але й у розробці зовнішньоекономічних контрактів, що неможливо без правильного розуміння основних міжнародних та національних правових норм щодо принципів складання та структурної побудови зовнішньоекономічних договорів.

Оцінювання рівня знань студентів здійснюється протягом семестру на основі результатів поточного модульного контролю (ПМК) і підсумкового контролю знань (ПКЗ). Підсумковою формою контролю знань студентів є іспит.

У результаті вивчення навчальної дисципліни «Зовнішньоекономічні контракти» студенти повинні:

- знати загальні підходи до регулювання процедури підготовки, укладення та виконання зовнішньоекономічних контрактів; систему джерел правового регулювання зовнішньоекономічних договорів; специфіку суб'єктного складу зовнішньоекономічних відносин, особливості функціонального статусу різних груп суб'єктів; зміст окремих видів зовнішньоекономічних договорів; процедуру підготовки та оформлення документів, що супроводжують реалізацію зовнішньоекономічного контракту; механізми стимулювання учасників договорів до їх належного виконання; особливості захисту прав сторін зовнішньоекономічних договірних відносин; порядок застосування заходів відповідальності за порушення порядку реалізації зовнішньоекономічних договорів; специфіку вирішення спорів у сфері зовнішньоекономічних відносин.

- вміти працювати з системою нормативних актів для визначення правового режиму окремих видів зовнішньоекономічних контрактів; формувати перелік правових джерел, що регулюють режим окремих зовнішньоекономічних контрактів; аналізувати документи (договори, проекти договорів, довіреності, статути та ін.) на предмет відповідності нормам законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності; забезпечувати підготовку та укладання зовнішньоекономічних договорів (договорів купівлі-продажу, міни, лізингу і ін.); оформляти матеріали, пов'язані з підготовкою та здійсненням зовнішньоекономічних договорів (заяви, запити, позовні заяви та ін.); контролювати належне виконання зовнішньоекономічного контракту, стимулювати контрагентів до належного виконання; визначати підвідомчість спорів, що випливають із зовнішньоекономічних контрактів; організовувати процедуру позасудового чи судового розгляду зовнішньоекономічних спорів; забезпечувати і контролювати виконання рішень за зовнішньоекономічними спорами.

- володіти методикою правового аналізу нормативних актів та організаційних документів; спеціальною термінологією, використовуваною при складанні ділової, організаційної та юридичної документації; навичками ділового спілкування та письма.