Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
анг мова.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
5.63 Mб
Скачать

(Відповідно до вимог ects) для студентів і курсу

У к л а д а ч і: ІВАНОВ Володимир Георгійович,

КАРАСЮК Володимир Васильович,

ГВОЗДЕНКО Марина Владиславівна,

ІВАНОВ Станіслав Миколайович,

ЛОМОНОСОВ Юрій В’ячеславович,

КОШЕВА Наталія Анатоліївна,

МАЗНИЧЕНКО Наталія Іванівна.

Відповідальний за випуск В.Г. Іванов

Редактор Н.І. Верховська

Комп’ютерна верстка Г.В. Старжинської

План 2007, поз. 97

Підп. до друку 28.09.2007. Формат 84х108 1/32. Папір офсетний.

Друк: ризограф. Умовн. друк. арк. 3,3. Облік.-вид. арк. 1,79. Вид. № 109.

Тираж ........ прим. Зам. № 3047. Ціна договірна.

____________________________________________________________

Редакційно-видавничий відділ

Національної юридичної академії України,

вул. Пушкінська, 77, м. Харків, 61024, Україна.

____________________________

Друкарня

Національної юридичної академії України,

вул. Пушкінська, 77, м. Харків, 61024, Україна.

Міністерство освіти і науки україни

Національна юридична академія україни

імені ярослава мудрого

Навчально-методичний посібник

для самостійної роботи

та семінарських занять

з навчальної дисципліни

історія держави і права

зарубіжних країн”

(відповідно до вимог ECTS)

для студентів І курсу

Харків

2007

З м і с т

1. Вступ.................................................................................

3

2. Загальний розрахунок годин лекцій, семінарських

занять, самостійної роботи..................................................

5

3. Програма навчальної дисципліни “Історія держави і права зарубіжних країн”.....................................................

6

4. Плани семінарських занять з історії держави і права зарубіжних країн..................................................................

22

5. Поточний (модульний) та підсумковий контроль знань студентів.....................................................................

40

6. Індивідуальна робота студентів......................................

43

7. Критерії оцінки успішності студентів з навчальної дисципліни “Історія держави і права зарубіжних країн”..

44

8. Контрольні питання для підготовки до іспиту..............

46

1. Вступ

Курс “Історія держави і права зарубіжних країн” є фундаментальною, базовою юридичною дисципліною і вимагає під час вивчення засвоєння величезного обсягу законодавства й фактажу, а також уміння аналізувати цей матеріал та робити самостійні висновки.

Дисципліна викладається з метою ознайомлення студентів на прикладі найзначніших світових типів державно-правових систем з історією виникнення і розвитку головних інститутів держави і права, показати закономірності та напрями їхнього розвитку, навчити самостійно аналізувати як окремі нормативні акти, так і більш загальні державно-правові явища. Такі знання і навички сприятимуть кращому розумінню державно-правових реалій сучасності, сутності, негативних та позитивних сторін чинного права, а також допоможуть прогнозувати їхню подальшу еволюцію.

Студенти повинні мати уяву про: предмет і метод історії держави і права; місце дисципліни у системі юридичних наук; методологію її викладання і вивчення; зміст головних категорій історико-правової науки; її основні теоретичні напрямки; періодизацію курсу історії держави і права зарубіжних країн; становлення держави і формування права; закономірності та особливості виникнення та розвитку держави і права; вплив економіки на еволюцію державного ладу, права та правове становище окремих соціальних груп населення; основні типи й системи права, джерела та галузі матеріального та процесуального права, чітку тенденцію демократизації державних інститутів та поступове надання пріоритету правам і свободам людини.

Вивчення історії держави і права зарубіжних країн здійснюється шляхом комбінування лекційного курсу, семінарських та індивідуальних занять, консультацій, виконання самостійних завдань з використанням схем, таблиць, карт, методичних рекомендацій, проходження поточного модульного контролю (ПМК).

Підсумковою формою контролю знань є іспит для перевірки рівня засвоєння учбового матеріалу, уміння його аналізувати та використовувати для вирішення конкретних завдань.

Успішне оволодіння курсом історії держави і права зарубіжних країн передбачає, що студенти повинні:

з н а т и предмет, метод та сучасний стан проблем науки історії держави і права зарубіжних країн; головні типи держави, особливості, притаманні їхньому державному ладу та соціальному устрою, правовим системам; закономірності буржуазних революцій, засади і принципи розбудови буржуазної держави; головні буржуазні (континентальна та англосаксонська) системи права, їхні джерела та принципові положення; найважливіші правові кодифікації ХІХ-ХХ ст.; зміни у державному ладі та правових інститутах у XX ст., тенденції до зближення правових систем та утворення великих міждержавних об’єднань;

в і л ь н о о р і є н т у в а т и с я у системі основних джерел з історії держави і права зарубіжних країн;

у м і т и аналізувати правові акти та інші документи за допомогою різних наукових методів, спираючись, передусім, на принцип історизму та порівняльно-правовий метод; використовувати у практичній діяльності знання головних засад континентальної та англосаксонської систем права; використовувати знання курсу історії держави і права зарубіжних країн у практичній діяльності для удосконалення чинного законодавства України; на основі історико-правових знань самостійно робити прогнози суспільно-політичного життя та правового розвитку України.