Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
анг мова.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
5.63 Mб
Скачать

6. Словник термінів

AGP – Accelerated Graphic Port, прискорений графічний порт – призначений для підключення відеоадаптера або 3D-відео-акселератора.

ASR – Automatic System Recovery, функція підготовки до автоматичного відновлення системи. У процесі виконання процедури ASR виконується резервне копіювання файлів системи на будь-які носії – стрічки, мережні диски, CD-R чи CD-RW.

ASRD – Automatic System Recovery Disk, диск для автоматичного відновлення ушкодженої копії операційної системи Windows XP.

ATA – дивися IDE.

BIOS – спеціальна мікросхема (Base Input/Output System), яка має у своєму складі програми тестування обладнання комп’ютера, введення-виведення машинного рівня, початкового завантаження операційної системи.

bit – одиниця виміру інформації.

CD-R – CD-Recordable – компакт диски, які дають змогу виконати одноразовий запис інформації на них, також таким терміном називають накопичувачі для запису на такий диск.

CD-ROM – compact disc read only memory – компакт-диски, на яких записана інформація, а також так називають пристрої, які призначені для читання даних, занесених на диск.

CD-RW (CD‑rewritable) – компакт-диски, які дозволяють багаторазовий перезапис інформації на них.

COM1, COM2 – послідовний порт персонального комп’ютера, до якого можна підключити пристрої, які передають інформацію послідовно.

Cookie (дуля, маркер) – файл невеликого, строго обмеженого розміру, що записується броузером користувача в пам’ять свого комп’ютера за вказівкою сервера і який вміщує доменне ім’я сервера, що поставив маркер і шляхи доступу до Web-сторінки.

CSMA/CD – метод колективного доступу до каналу зв’язку з впізнанням несучої частоти і виявленням колізій.

Сервер друку (print server) – інтелектуальний принтер або будь-який комп’ютер, підключений до мережі та який має свою IP-адресу.

DDE (Dynamic Data Exchange) – динамічний обмін даними. Спосіб передачі даних між двома активними додатками.

DHCP – сервер мережі, який формує ІР-адрес та маску підмережі для комп’ютера клієнта.

Dial-up connection – дивися телефонне з’єднання.

DNS (Domain Name Service) – спеціальна служба мережі серверів, що забезпечує відповідність доменних адрес з IP-адресами.

DVD (digital versatile disc) – диски, які призначені для збереження відео, аудіоінформації високої якості, або великого об’єму іншої інформації. Мають ємність 17 Гбайт.

E-mail – дивися Електронна пошта.

ERD (Emergency Repair Disk) – диск аварійного відновлення операційної системи, на якому зберігаються конфігураційні параметри системи.

FAT – електронна таблиця, що складається з 216 клітинок і знаходиться на початку диска. Клітинки таблиці містять інформацію про вільні, зайняті і дефектні кластери диска.

FAT 32 – електронна таблиця, що складається з 232 клітинок і знаходиться на початку диска. Клітинки таблиці містять інформацію про вільні, зайняті і дефектні кластери диска.

FDD – паралельний порт персонального комп’ютера, який призначений для підключення накопичувача на гнучкому магнітному диску.

High Color – кодування кольорової графіки 16-ти розрядними двоїчними числами.

HTML (Hyper Text Markup Language) – спеціальна мова програмування (мова розмітки гіпертексту), що визначає правила оформлення Web-документів.

HTTP (Hyper Text Transport Protocol) – прикладний протокол служби WWW, що забезпечує передачу даних гіпертексту.

IDE (Integrated Drive Electronics) – інтерфейс обміну інформацією між жорстким (жорсткими) дисками та ОЗП. Інша назва – АТА.

IIS (Internet Information Services) – програмні служби, які підтримують створення, налагодження та управління веб-узлами, а також інші засоби Інтернету.

Incoming connection – вхідне підключення. При наявності вхідного підключення комп’ютер під управлінням Windows XP може бути сервером віддаленого доступу.

Internet – це велика, розгалужена (розподілена мережа), що включає комп’ютерні вузли, розміщені по усьому світі і з’єднані один з одним будь-якими засобами зв’язку.

IP (Internet Protocol) – адресний протокол Internet, що описує поштові правила пересилання інформації.

IP-адреса – унікальний номер, що використовується для ідентифікації комп’ютера, підключеного до Internet.

Вінчестер (твердий магнітний диск) – стаціонарно закріплений магнітний диск. Дивися НЖМД.

Віртуальна пам’ять – технологія, за допомогою якої операційні системи “завантажують” в оперативну пам’ять більше програм і даних, ніж вони можуть їх умістити.

ISA – шина розширення стандарту Industry Standard Architecture – стандартна індустріальна архітектура. Працює асинхронно на частоті 8 МГц.

Kerberos – протокол перевірки дійсності – механізм перевірки автентичності користувача або вузла мережі.

LPT – стандартний паралельний порт персонального комп’ютера, до якого можна підключити пристрої, які підтримують такий принцип передачі інформації.

NAT (Network Address Translation) – cлужба перетворення мережних адрес, програмний засіб, який застосовується у випадку сумісного використання підключення до мережі декількома комп’ютерами.

OLE (Object Linking and Embedding) – технологія зв’язування і впровадження об’єктів через буфер обміну.

OSI (Open System Interconnection) – модель взаємодії відкритих систем, в якій всі засоби мережної взаємодії поділені на сім рівнів. Кожен рівень має свої функції (фізичний, канальний, мережний, транспортний, сеансів, представлення, прикладний).

PCI – стандарт Peripheral Component Interconnect виконання шини-прибудови (mezzanine-шини) – для сполучення зовнішніх пристроїв з ОЗП. Стандартна тактова частота шини – 66 МГц

Plug and Play – набір специфікацій, які максимально спрощують підключення нових периферійних пристроїв і усувають апаратні конфлікти.

PS/2 – послідовний порт персонального комп’ютера, до якого стандартно підключають клавіатуру та мишу.

RDP (Remote Desktop Protocol) – протокол віддаленого робочого столу, підтримує засоби Remote Assistance та Remote Desktop.

Remote Assistance – засіб Windows XP на базі служб терміналів, який дозволяє користувачу надати доступ до свого комп’ютера через локальну мережу або Internet.

Remote Desktop – засіб Windows XP на базі служб терміналів, за допомогою якого можна віддалено (через локальну мережу або Internet) підключитись до комп’ютера і отримати у розпорядження всі його ресурси.

System Restore – вбудована програма для відновлення системи.

TCP (Transmission Control Protocol) – транспортний протокол Internet, що розбиває інформацію користувача на короткі пакети й відстежує їх пересилання і правильну зборку фрагментів назад у ціле.

Token Ring – метод передачі інформації у мережах кільцевої топології.

True Color – режим представлення кольорової графіки з використанням 24 двоїчних розрядів (повнокольоровий режим).

UNICODE – універсальна 16-ти розрядна система кодування.

URL – уніфікований покажчик ресурсу, який визначає адресу будь-якого файлу в глобальній мережі Internet.

USB – універсальний послідовний порт персонального комп’ютера.

Wav – розширення імен файлів, що містять запис звукових коливань у цифровій формі.

Web-навігація – цілеспрямоване переміщення між Web-документами з метою пошуку потрібної інформації.

Web-сторінка – визначений електронний документ, що входить в інформаційний Web-простір.

Windows Media Player 8.0. – програма відтворення мультимедійних файлів різних типів, аудіо-, відео- і DVD-дисків, а також копіювання компакт-дисків на твердий МД.

Windows Messenger – програма, яка підтримує обмін файлами, прийом пошти, дозволяє разом з іншими користувачами мережі виконувати один додаток та підтримує інші можливості.

Windows Movie Maker – програма відеомонтажу, що забезпечує перегляд і створення відеофайлів і цифрових зображень зі звуковим супроводом.

Word Pad – стандартний додаток Windows XP, призначений для створення, редагування і форматування текстових документів.

World Wide Web (WWW) – єдиний інформаційний простір, що складається з взаємозалежних електронних документів, які зберігаються на Web-серверах.

Автоматичне відновлення – режим модернізації програми, у якому робиться відновлення програми автоматично через Internet.

Автономні файли – дозволяють користувачу працювати з вмістом загальних папок навіть під час відсутності зв’язку.

Адаптер – пристрій для сполучення системної плати та компонентів, які приєднуються до неї. Дивись Плата розширення.

Адміністратор – користувач комп’ютера, що має найвищий пріоритет. Має право керувати всією системою, має повний доступ до всіх ресурсів системи.

Активні компоненти – об’єкти Web-документів у виді програмних кодів.

Аналого-цифрове перетворення – вимірювання значень напруги чи току нерозривного сигналу через рівні і дуже малі проміжки часу і представлення цих даних у цифровій формі.

Архівація даних – зменшення обсягу даних;

Архітектура ПК – це структура, що встановлює склад, порядок та принципи взаємодії апаратних засобів комп’ютера з точки зору користувача та програм.

Атрибути файлів – властивості файлів і папок ОС Windows xp.

Аутентифікація – процедура перевірки того, що об’єкт, з яким виконується взаємодія, є в дійсності авторизованим об’єктом, тобто дійсним.

Байт – послідовність з восьми битів. Може використовуватися як одиниця виміру інформації в обчислювальній техніці.

Біт – дивись bit.

Брандмауер (захисний екран, міжмережевий екран) – програмний засіб захисту, розташовуваний між комп’ютером, що захищається, (локальною мережею) і середовищем (локальною, глобальною мережею, Інтернетом) і який дозволяє контролювати як вхідну так і вихідну інформацію.

Броузер (браузер, оглядач) – програма для перегляду Web-сторінок.

Буфер (у Windows XP) – Сегмент пам’яті для тимчасового збереження даних.

Віртуальний сервер – виділений користувачу каталог на твердому диску сервіс-провайдера.

Відеоадаптер (відеокарта) – пристрій, який керує виведенням інформації на монітор.

Віртуальна приватна мережа (Virtual Private Network, VPN) – територіально розподілена корпоративна мережа, яка створюється на базі ліній Internet, але взаємодія в якій виконується захищеними протоколами.

VPN – дивись Віртуальна приватна мережа.

Вхідне підключення – дивись Incoming connection.

Виділене підключення – постійне підключення користувача до сервіс-провайдера (безпосереднє з’єднання) на основі виділеної спеціальної лінії зв’язку.

Високорівневе форматування – на диску створюються елементи, що забезпечують роботу з файлами – створюється зміст диска і таблиці розміщення файлів.

Багатозадачність, що витісняє – властивість операційної системи, яка складається в тому, що додатки можуть спільно використовувати процесор, періодично передаючи його один одному.

Глобальна мережа, Wide Area Network (WAN)

структура, яка об’єднує комп’ютери, що можуть знаходитись на необмеженій відстані один від одного.

WAN – дивись Глобальна мережа.

Графічний редактор – програма для роботи з графічною інформацією.

Групування даних – об’єднання даних по заданій ознаці з метою підвищення зручності використання.

Детермінованість – властивість цілком упорядкованої системи.

Дефрагментатор диска – програма для упорядкування файлів на диску.

Джерело безперебійного живлення – пристрій для забезпечення комп’ютерів електричною енергією під час відсутності її у мережі електроживлення.

Динамічний принцип розподілу дискової пам’яті – порядок запису файла на диск.

Дискові квоти – обмеження обсягу дискового простору, виділеного конкретному користувачу. Створюються для кожного користувача і кожного тома.

Домен – символьний аналог числових IP-адрес для ідентифікації ділянок мережі.

Вірогідність інформації – властивість інформації відбивати реально існуючі об’єкти з необхідною точністю.

Доступність інформації – це міра можливості одержати ту чи іншу інформацію.

Драйвер – спеціальна програма, яка призначена для управління роботою конкретного пристрою комп’ютера.

Електронна пошта – служба Internet, яка забезпечує обмін поштовими повідомленнями між абонентами мережі Internet.

Журнал безпеки – файл, який зберігає дані про трафік, який намагається пройти через брандмауер

Завантажувальні віруси – віруси, що вражають головний завантажувальний запис носія.

Зареєстрований додаток – додаток, зареєстрований у системному реєстрі Windows.

Захист даних – комплекс заходів, спрямованих на запобігання втрати, несанкціонованої модифікації та копіювання даних.

Звукова карта – спеціалізований пристрій для оброблення звукової інформації.

Ієрархічна (деревоподібна) структура даних – структура, у якій адреса кожного елемента визначається шляхом доступу (маршрутом), що веде від вершини структури до даного елемента.

Імена накопичувачів – використовуються для ідентифікації накопичувачів.

Ім’я файлу в ОС Windows XP – це послідовність до 255 символів за винятком ?, *, <, >, “, :, /, |, \ .

Інформатика – фундаментальна галузь наукового знання, що формує системно-інформаційний підхід до аналізу навколишнього світу, яка вивчає інформаційні процеси і системи, методи і засоби одержання, перетворення, передачі, збереження і використання інформації, а також питання нормативно-правового їх регулювання й удосконалювання.

Інформаційний процес – цикл утворення інформації з даних і збереження її у виді нових даних.

Інформаційний шум – сторонні сигнали, що накладаються на корисні і знижують вірогідність останніх.

Інформація державних органів і органів місцевого і регіонального самоврядування – офіційна інформація, яка документується і створюється в процесі поточної діяльності законодавчої, виконавчої і судової влади, органів місцевого і регіонального самоврядування.

Інструментальні програми – програмні засоби, які служать цілям розробки нового програмного забезпечення.

Інтерфейс – правило взаємодії та обміну даними між та всередині апаратного та програмного комплексу ЕОМ. Інтерфейс користувача – це те ж правило обміну даними, але тільки між користувачем та комп’ютером.

Кабель волоконно-оптичний – лінія з’єднання комп’ютерів у мережі, має основну середню жилу із скла або пластика.

Кабель звита пара – лінія з’єднання комп’ютерів у мережі, складається з двох провідників, які знаходяться в оболонці.

Кабель коаксіальний – лінія з’єднання комп’ютерів у мережі, конструктивно має у центрі металевий провідник, який оточений шаром ізоляційного матеріалу; поверху ізоляції навитий другий провідник, зверху від нього знаходиться пластикова захисна оболонка.

Каталог – це файл, що містить інформацію про зареєстровані в ньому файли.

Кеш-пам’ять – надоперативна пам’ять, призначена для узгодження швидкості роботи оперативної пам’яті та МП і реалізована на базі статичної пам’яті.

Кластер (осередок розміщення) – найменша область диска, яку операційна система використовує для запису файлу.

Клієнтська частина – частина програмного комплексу, яка встановлюється на робочому місці користувача у мережі.

Кодування – вираження даних одного типу через дані іншого типу.

КОИ-7 – радянська система кодування символів.

Підключення, що комутується – тимчасове підключення користувача до сервіс-провайдера по телефонній лінії через телефонну станцію. Дивися Dial-up connection.

Комп’ютерна мережа – це сукупність взаємозв’язаних комп’ютерів, які забезпечені засобами обміну інформацією та колективного використання апаратних, програмних та інформаційних ресурсів мережі

Комп’ютерні віруси – програма, що самовідтворюється, здатна заражати інші програми шляхом модифікації їх самих чи їхнього оперативного оточення.

Комунікаційний вузол – пристрій, який підтримує взаємодію між комп’ютерами різних сегментів.

Комутатор або міст (switch, bridge) – пристрій у мережі для об’єднання декількох сегментів мережі, дозволяє одночасний обмін даними між парами робочих станцій.

Контекстне меню – це список команд, що можуть бути виконані над об’єктом у його поточному стані.

Контролер зовнішнього пристрою – дивить Плата розширення.

Кореневий каталог – формується при форматуванні диска.

Корпоративна мережа – комп’ютерна мережа, яка забезпечує об’єднання комп’ютерів однієї організації, підприємства чи іншої структури.

Лінійна структура – проста послідовність даних (список), адреса кожного елемента якої однозначно визначається його номером.

Логін – ім’я користувача, що складається з послідовності латинських букв і цифр, що ідентифікує його як користувача мережі Internet.

Логічний диск – умовно виділена область фізичного диска, що має власне ім’я.

Локальна мережа, Local Area Network (LAN) – структура ліній зв’язку, яка об’єднує персональні комп’ютери, що компактно розміщені і належать одній організації.

Локальна шина – дивись PCI.

Локальне робоче місце – комп’ютер, який підключений до мережі і може використовувати всі ресурси мережі.

Магнітні доріжки – концентричні окружності на НМД, на яких зберігається інформація у виді намагнічених (1) і розмагнічених (0) ділянок.

Макровіруси – віруси, які представляють собою виконувані макроси для додатків, що мають засоби автоматизації своєї роботи (Microsoft Word, Exel, Access і інших).

Маршрутизатор (router) – апаратно-програмний пристрій комп’ютерних вузлів мережі, що визначають напрямок ефективної передачі даних.

Маска (шаблон) файлу – формується для виділення файлів, які мають загальні ознаки і для пошуку файлів по визначених ознаках.

Майстер підключення до Internet – програма підключення модему і комп’ютера до мережі Internet.

Мережа Х.25 – мережа, в якій передача даних виконується за допомогою протоколу комутації пакетів.

Мережна версія програми – дивись Мережні додатки

Мережна операційна система – операційна система, яка управляє роботою мережного обладнання і процесами у мережі.

Мережна плата (мережний адаптер) – пристрій, який призначений для з’єднання ПК з каналом передачі даних.

Мережний принтер – принтер будь-якого типу, який підключений до мережі через сервер друку або робоче місце і є у загальному користуванні всіх клієнтів мережі.

Мережні додатки – це програми, які орієнтовані на одночасну роботу з ними багатьох користувачів мережі.

Миша – електронний маніпулятор, призначений для зручного керування роботою комп’ютера через можливості графічного інтерфейсу.

Мікропроцесор – надвелика інтегральна схема, виконана на одному напівпровідниковому кристалі, в якій реалізована схема центрального процесору ЕОМ.

Міст – дивись Комутатор.

Модель взаємодії відкритих систем (Open System Interconnection – OSI) – дивись OSI.

Модем – пристрій, який призначений для забезпечення зв’язку комп’ютера з іншим комп’ютером через телефонну лінію.

Монітор (дисплей) – пристрій, призначений для відображення текстової та графічної інформації.

НМД (Накопичувачі на магнітних дисках) – Накопичувачі на магнітних дисках представлені двома видами: накопичувачі на гнучких магнітних дисках (НГМД, дискети, флопі-диски); накопичувачі на твердих магнітних дисках (НЖМД, твердий диск, вінчестер).

Науково-технічна інформація – документовані чи привселюдно оголошувані зведення про вітчизняні і закордонні досягнення науки, техніки і виробництва, отримані в ході науково-дослідної, дослідно-конструкторської, проектно-технологічної, виробничої і суспільної діяльності.

НГМД – накопичувачі на гнучких магнітних дисках. Ємність диску дорівнює 1,44 Мбайт.

Невидимі віруси (стелс-віруси) – віруси, які відрізняються тим, що вони запобігають своєму виявленню за рахунок перехоплення звертань операційної системи до заражених файлів, у яких вони знаходяться, і видають їх у вихідному, незараженому виді.

НЖМД – накопичувачі на жорстких магнітних дисках. Є обов’язковим пристроєм сучасного ПК, має ємність до 200 Гбайт.

Низькорівневе форматування – на диску формуються доріжки і розбиваються на сектори, виявляються збійні ділянки диска.

Обліковий запис – реєстраційна інформація користувача комп’ютера.

Обліковий запис Internet – запис, який створюється адміністратором домену і який однозначно визначає комп’ютер в домені.

Однорангові мережні операційні системи – операційні системи, використовуються для побудови мереж, в яких кожен комп’ютер може виконувати як функції клієнта, так і функції сервера.

ОЗП – оперативний запам’ятовуючий пристрій - основна (електронна) пам’ять комп’ютера.

Вікно – це прямокутна область екрана, що відображає уміст відкритих об’єктів, властивості об’єктів і повідомлення операційної системи.

Операційна система (ОС) – це комплекс програм, який виконує основні задачі: перевірку роботоздатності комп’ютера та завантаження основної частки операційної системи у оперативну пам’ять; керування роботою апаратних засобів і забезпечення потрібними ресурсами програм, які запускаються і виконуються на комп’ютері; підтримка інтерфейсу користувача при його роботі на комп’ютері; ведення прийнятої моделі організації даних (наприклад ієрархічної).

Операційна система з виділеним сервером – операційна система, яка встановлюється на комп’ютер у локальній мережі, що призначається тільки для виконання мережних функцій.

Пакет даних – блок даних, який передається по мережі.

Панель інструментів – набір кнопок і списків вікна додатка.

Папка – в ОС Windows xp еквівалентно поняттю каталогу.

Папка “Обране” – містить посилання на папки, які часто використовуються і Web-адреси.

Пароль – послідовність латинських букв і цифр, призначена для перевірки імені користувача на достовірність.

Персональний комп’ютер – універсальна настільна або переносна обчислювальна машина, яка розрахована на використання одним користувачем.

Плата ISDN (адаптер) – пристрій, який забезпечує передачу даних по лінії ISDN (Integrated Services Digital Network).

Плата розширення – пристрій, призначений для виконання додаткових функцій, які не виконуються системною платою, або для управління роботою складних пристроїв.

Повторювач (repeater) – пристрій у мережі для посилення та регенерації сигналу.

Підкаталог – створюється користувачем. Має довільне ім’я і зберігає довільне число підкаталогів і файлів.

Поліморфні віруси – віруси, що зберігають основну частину свого тіла в зашифрованому вигляді, щоб неможливо було визначити особливості їхньої роботи.

Повнота інформації – властивість, що характеризує якість інформації і визначає достатність даних для ухвалення правильного рішення.

Портфель – папка, що використовується для синхронізації файлів, які знаходяться на основному комп’ютері і на автономному комп’ютері чи гнучкому магнітному диску.

Поштова адреса – адреса електронної поштової скриньки, що знаходиться на якому-небудь сервері.

Поштовий ящик – область пам’яті, яка виділена для абонента на сервері провайдера.

Правова інформація – зміст даних (повідомлень), використання яких дає рішення тієї чи іншої правової задачі або сприяє її рішенню.

Перетворення даних – переклад даних з однієї форми в іншу чи з однієї структури в іншу.

Прикладні програми – програми, які призначені для розв’язання на комп’ютері задачі чи класу задач в інтересах користувача.

Принтер – пристрій, призначений для виведення на папір, плівку або картон інформації з пам’яті комп’ютера.

Принтер лазерний – друкуючий пристрій, в якому формування зображення відбувається лазерним променем на барабані, вкритому шаром фотодіелектрику, потім воно переноситься на аркуш паперу і запікається.

Принтер матричний – друкуючий пристрій, в якому конструкція друкарської головки виконана у вигляді матриці з набором голок.

Принтер світлодіодний – друкуючий пристрій, технологія друку якого є модифікацією лазерної, де для формування зображення на фотодіелектричному барабані використовується лінійка з світлодіодів.

Принтер струминний – друкуючий пристрій, який формує зображення на папері мікрокраплями чорнил.

Принтер сублімаційний – друкуючий пристрій, технологія роботи якого побудована на основі ефекту сублімації.

Принтер твердочорнильний – друкуючий пристрій, у конструкції якого використовують елементи струминної і лазерної технології друку.

Провідник – убудована програма Windows xp

Програми ревізори – програми для захисту від комп’ютерних вірусів, принцип дії яких полягає в тому, що первісний стан файлів і папок запам’ятовується на диску і вважається еталонним.

Програми сканери – роблять аналіз програм і файлів з макросами на наявність послідовності команд, характерну для якого-небудь вірусу.

Програми евристичні аналізатори – роблять перевірку файлів, аналізують окремі дії й ознаки, характерні для програм вірусів.

Продуктивність модему – кількість переданих чи одержуваних біт у секунду.

Проксі-сервер – програмний засіб – посередник між локальною і глобальною мережею, що дозволяє контролювати інформаційний зміст даних які проходять через нього.

Протокол PPTP (point to point tunneling protocol) – протокол тунелювання (встановлення наскрізного з’єднання) ”точка – точка”.

Протокол управління передачею/протокол Интернет (Transmission Control Protocol/Internet Protocol – TCP/IP) – стандартний, маршрутизуємий мережний протокол, який забезпечує маршрутизацію та транспорт даних у мережі.

Протоколи Internet – набір стандартних угод, які треба дотримувати, щоб обидві сторони (відправник і одержувач) могли чітко домовитися один з одним і визначальні способи передачі даних.

Профіль користувача – інформація про всі настроювання робочого середовища комп’ютера користувача.

Пряме підключення (Direct Connection) – підключення при наявності фізичного з’єднання з іншим комп’ютером через порт.

Розріджені файли – файли великих розмірів, що містять велику кількість послідовних порожніх байтів.

Розширення імені файлу – указує на вид інформації, яка знаходиться у файлі (програми, архіви, графіка, звук і т.ін.).

Реєстрація сигналів – зміна і збереження властивостей фізичних тіл у результаті їхньої взаємодії із сигналами.

Режим надлишкового сканування – повна перевірка змісту файла або папки на наявність вірусів, а не тільки його початкової частини.

Робоча станція – це підключений до мережі персональний комп’ютер, на якому користувач виконує свою роботу.

Збір даних – накопичення даних з метою забезпечення достатньої повноти інформації для прийняття рішень.

Властивості файлів – параметри: ім’я файлу чи папки; тип файлу; ім’я додатка, який використовується для відкриття і редагування файла; місце розташування файла чи папки.

Сегмент мережі – частина мережі, яка може складатися з великої кількості комп’ютерів, яка має свій сервер і свою доменну адресу.

Сектори – відрізки магнітних доріжок диска. Стандартний розмір сектора складає 512 байтів.

Сервер – комп’ютер у мережі, який керує збереженням і передачею даних і є базою для приєднання до мережі.

Сервер баз даних – комп’ютер у мережі, призначений для зберігання баз даних, підтримки їх цілісності, повноти, актуальності.

Сервер віддаленого доступу – дивись Сервер доступу

Сервер додатків – комп’ютер у мережі, призначений для виконання на ньому програм (додатків) користувачів.

Сервер доступу – комп’ютер у мережі, призначений для віддаленого виконання завдань на цьому сервері.

Сервер комунікційний – комп’ютер у мережі, призначений для забезпечення доступу всіх користувачів мережі до своїх портів введення-виведення.

Сервер мережі – це комп’ютер, підключений до мережі і виконуючий загальні для багатьох користувачів задачі.

Сервер файловий – комп’ютер у мережі, призначений для зберігання даних користувачів і який забезпечує одночасний доступ до загальних даних.

Серверна частина – частина програмного комплексу, яка встановлюється на сервері у мережі.

Сервіс (служба) – пари програм (сервер і клієнт), що забезпечують реалізацію різних функціональних можливостей (сервісів) мережі Internet.

Сервіс-провайдер – організація, яка установила у себе сервер, що одержав адресне ім’я і надає різні сервіси Internet користувачам.

Сервісні програми (утіліти) – програми, які призначені для виконання обслуговуючих дій.

Стиснута ZIP- папка – об’єкт чи група об’єктів, що спеціальним образом упаковані (стиснуті), у результаті чого займають менше місця на диску.

Системна магістраль – система персонального комп’ютера, яка забезпечує зв’язок всіх його компонентів.

Системна плата – основна плата комп’ютера на якій розміщуються центральні пристрої.

Системний блок – конструктивний блок персонального комп’ютера, в якому розміщені пристрої комп’ютера для забезпечення функціональної повноти його дій.

Системні програми – сукупність програм, яка забезпечує працездатність ПК, керує апаратними та програмними засобами комп’ютера та забезпечує ефективне функціонування як окремих складових, так і в цілому комп’ютера.

Системний реєстр Windows XPце база даних, яка автоматично створюється операційною системою, містить інформацію про конфігурацію Windows ХР, про апаратні засоби і програмне забезпечення комп’ютера, та інше.

Сканер (пристрій) – пристрій, призначений для оцифровування (переведення у комп’ютерне представлення) зображень на плоских носіях.

Сканер (програма) – програма для виявлення комп’ютерних вірусів, що діють за принципом аналізу коду програм і файлів.

Слот ISA – роз’ємне з’єднання шини розширення, виконане по стандарту Industry Standard Architecture.

Слот PCI – роз’ємне з’єднання локальної шини, виконане по стандарту Peripheral Component Interconnect.

Служба ICQ – служба (сервіс) мережі Internet, призначена для пошуку мережної IP-адреси людини, підключеної в даний момент до Internet (Internet – пейджер).

Служба IRC – служба (сервіс) мережі Internet, що забезпечує пряме спілкування кількох людей у режимі реального часу (чат-конференція).

Служба передачі файлів (FTP) – служба (сервіс) мережі Internet, що забезпечує прийом і передачу файлів.

Служба телеконференцій (Usenet) – сервіс Internet, що складається в автоматичному направленні інформації з визначеної теми великій групі користувачів мережі Internet.

Соціологічна інформація – відомості, що документовані або привселюдно повідомляються, про відношення окремих громадян і соціальних груп до суспільних подій і явищ, процесів, фактів.

Списки розсилання (Mailing List) – сервіс Internet, що складається в автоматичному направленні користувачу інформації з визначених тем у вигляді повідомлень електронної пошти.

Стандарт Plug and Play – ряд специфікацій, які забезпечують автоматичне функціонування ПК, зовнішніх пристроїв та їх драйверів з мінімальним втручанням з боку користувачів

Стелс-віруси – дивися Невидимі віруси.

Стример – це пристрій для збереження інформації на магнітну стрічку.

Таблична структура даних (матриця) – упорядкована структура, у якій адреса елемента визначається номером рядка і номером стовпця.

Телеконференція – сервіс Internet, який забезпечує обмін повідомленнями між всіма членами телеконференції.

Телефонне (комутоване) з’єднання – (Dial-up connection) з’єднання з ресурсами корпоративної мережі або Internet за допомогою пристроїв, які підключаються до комутованої телефонної лінії.

Термінальний режим – служба Internet, що забезпечує віддалене керування комп’ютером мережі.

Топологія – принципова структура мережі, або інакше – логічна схема сполучення комп’ютерів у мережі.

Транспортування данних – прийом і передача даних між віддаленими джерелами інформаційного процесу.

Транспортний протокол – дивись ТСР, або Протокол управління передачею.

Трафік – об’єм інформації, який передається по лініям мережі за одиницю часу.

Троянські коні – комп’ютерні віруси, що “маскуються” під “добропорядні” програми.

Утіліти – дивись Сервісні програми.

Обліковий запис – реєстраційна інформація користувача комп’ютера.

Файл – послідовність однотипної інформації на накопичувачі довільної довжини, що має унікальне власне ім’ям.

Файлова система – правила, що визначають засоби іменування, збереження й упорядкування файлів.

Файлова система NTFS – поліпшена файлова система, що забезпечує високу швидкість виконання стандартних операцій з файлами, високий рівень захисту даних, стабільність роботи і ряд додаткових можливостей.

Файлові віруси – віруси, що приписують себе до виконуваних програм, бібліотечним і об’єктним модулям, драйверам і деяким іншим файлам.

Факс-сервер – комп’ютер у мережі, призначений для розсилання і прийому факсимільних повідомлень для користувачів мережі.

Фільтрація даних – відсівання “зайвих” даних, у яких немає необхідності для прийняття рішень.

Формалізація даних – приведення даних, що надходять з різних джерел, до однакової форми, щоб зробити їх порівнянними між собою, тобто підвищити їх рівень доступності.

Частота дискретизації – число вимірів у секунду напруги чи струму безперервного сигналу.

Хробаки (Черви) – комп’ютерні віруси, що тиражують самих себе по локальних і глобальних мережах, у тому числі і по електронній пошті.

Чіпсет – набір мікросхем та допоміжних пристроїв на системній платі, виготовлених за конкретною технологією.

Файлова система, що шифрує, Encrypting File System (EFS) – надбудова файлової системи NTFS, що дозволяє шифрувати дані в обраних файлах і папках NTFS.

Шлюз (gateway) – пристрій у мережі для обміну даними між різними робочими станціями, які використовують різні протоколи обміну даними.

Евристичні аналізатори – програми, що роблять аналіз змісту файлів, аналізують окремі дії й ознаки, характерні для програм вірусів.

Ентропія – ступінь невпорядкованості (хаотичності) фізичної системи.

Епідемія вірусів – неконтрольоване множинне поширення комп’ютерних вірусів на безліч комп’ютерів.

Ярлик – файл, що створює операційна система. Містить шлях до відповідного об’єкта і команду відкриття цього об’єкта.