Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
світова економіка ЛЕКЦІЇ.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
523.78 Кб
Скачать

4 . Основні учасники світового фінансового ринку

Головними учасниками світового фінансового ринку є транснаціональні банки , транснаціональні компанії і так звані інституційні інвестори. Але чималу роль грають і державні органи, і міжнародні організації , які розміщують або надають свої позики за кордоном.

На світових ринках капіталу діють також фізичні особи , але в основному опосередковано , переважно через інституційних інвесторів.

У число інституційних інвесторів включають такі фінансові інститути , як пенсійні фонди і страхові компанії ( через значну величини тимчасово вільних коштів вони дуже активні в покупці цінних паперів) , а також інвестиційні фонди особливо взаємні .

Про велічінe активів інституційних інвесторів говорить той факт , що в США вона значно перевищує величину всього ВВП ( наближається до величини загального ВВП). Переважна частина цих активів вкладена в різні цінні папери, у тому числі іноземного походження.

Одним з головних інституційних інвесторів у світі є спільні (взаємні ) фонди, особливо американські .

Акумулюючи внески своїх пайовиків , переважно фізичних осіб середнього достатку , подібні фонди в США досягли колосальних розмірів. На початку 1998 р. величина активів за оцінкою була близька до 4 трлн доларів , і близько половини цієї суми було поміщено в акції, у тому числі зарубіжних компаній.

Бурхливе зростання спільних фондів обумовлений переходом дрібних вкладників від зберігання своїх заощаджень переважно в банку до приміщення їх в більш прибутковий фінансовий інститут - спільний фонд .

Останній до того ж об'єднує гідності ощадного банку та інвестиційних банків (інвестиційних компаній) , які вкладають кошти своїх клієнтів в самі різні цінні папери . Частина інвестиційних фондів створена для роботи з іноземними цінними паперами взагалі або з цінними паперами окремих країн і регіонів світу.

5 . Світові фінансові центри

Найбільш активно перелив фінансових ресурсів здійснюється у світових фінансових центрах. До них відносяться ті місця в світі , де торгівля фінансовими активами між резидентами різних країн має особливо великі масштаби .

Це в Америці - Нью -Йорк і Чикаго ; в Європі - Лондон , Франкфурт , Париж , Цюріх , Женева , Люксембург ; в Азії - Токіо , Сінгапур , Гонконг , Бахрейн . У майбутньому світовими фінансовими центрами можуть стати і нинішні регіональні центри - Кейптаун , Сан-Паулу , Шанхай та ін.

У світові фінансові центри вже перетворилися деякі офшорні центри , насамперед у басейні Карибського моря - Панама , Бермудські , Багамські , Кайманові , Антильські острови та ін.)

У світових фінансових центрах зосереджена основна маса активів світового фінансового ринку . Це не тільки капітал країни базування фінансового центру , але і залучений сюди з інших регіонів світу капітал . Особливо це характерно для тих фінансових центрів , які розташовані у невеликих країнах .

Втративши часто свою національну забарвлення , цей космополізірованний капітал вважає « своїм домом» міжнародні фінансові центри.

Звідси він у роки сприятливої ​​світової господарської кон'юнктури спрямовується не тільки в країни базування таких центрів, а й на периферію світового фінансового ринку .