Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
світова економіка ЛЕКЦІЇ.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
523.78 Кб
Скачать

4 . Лісові ресурси

Лісистість , лісова площа і запас деревини на корені - це показники , що характеризують світові лісові ресурси .

Показник лісової площі відтворює розмір території , покритої лісами , в тому числі на душу населення. Лісистість представляє відношення площі лісів до обший території країни.

Запаси деревини на корені зазвичай визначаються множенням середньої кількості деревини (у кубічних метрах) з 1 м ² на площу , зайняту лісами. Покриті лісом площі в усьому світі досягають 40,1 млн км ² (у тому числі площі з лісами , придатними для експлуатації, становить 25-28 млн км ² ) , Росії - 8,1 , Бразилії - 3,2 , Канаді - 2,6 , США - 2,0 млн км ² .

За останні 200 років площа лісів на землі скоротилася майже вдвічі. Росія володарка першого місця у світі за запасами деревини - 23 % світових запасів. Основні запаси деревини на корені у всіх лісах світу складають 340-370 млрд м ³. Щорічний поточний приріст деревини , що визначає можливості експлуатації лісів без підриву їхнього відтворення , складає від 3,6 до 5,5 млрд м ³. Проте в доступних освоєних лісах він дорівнює всього 1,8 млрд м ³.

Виходить , що обсяг заготівель наблизився до річного приросту деревини. Розвиток лісозаготівель знаходиться в залежності не тільки від наявних запасів деревини , але і від якості та вміння ведення лісового господарства.

Здається , що запаси деревини в Росії , Північній Америці , Північній Європі і Південній Америці величезні, і можлива екстенсивна експлуатація лісових ресурсів. Але в даний час це не так.

Вони близькі до вичерпання. Тому щоб забезпечити як потреби економіки , так і вимоги з охорони природи , потрібно перейти до ресурсозберігаючих технологій у лісовому комплексі світового господарства .

5 . Трудові ресурси світового господарства . Сутність. Населення . Економічно активне населення . Проблеми зайнятості

В даний час в Росії до складу трудових ресурсів входять особи у працездатному віці ( жінки від 15 до 54 років , чоловіки від 15 до 59 років включно) і працюючі особи пенсійного віку , за винятком непрацездатного населення ( інваліди) .

В силу демографічного старіння населення Росії з кінця 1980 -х до середини 1990 -х рр. . спостерігалася тенденція скорочення частки населення молодше працездатного віку і збільшення частки населення пенсійного віку. У Росії помітно скорочення загальної чисельності і частки населення молодше працездатного віку , стабілізація частки населення пенсійного віку та деяке збільшення частки населення працездатного віку.

Це зумовлено низьким рівнем народжуваності в 1990 -х рр. . , Вступом у працездатний вік порівняно численного покоління, що народилося в кінці 1970 - 1980 -х рр. . , А також виходом на пенсію нечисленного покоління «дітей війни ».

Велику роль відіграє так само і міграція російського і російськомовного населення з країн - членів СНД і Балтії , значна частина якого припадає на працездатні вікові групи.

Рівень освіти працездатного населення Росії високий : в основних робочих віках (від 25 до 50 років) у середині 1990 -х рр. . більше 50% мали вищу , незакінчену вищу та середню спеціальну освіту.

У зв'язку з відбувалися в 1990 -і рр. . змінами в галузевій структурі економіки Росії мали місце значні зрушення в розподілі зайнятого населення:

1 ) знизилася частка зайнятого населення у промисловості , будівництві , науці , 2) збільшилася частка зайнятого населення у торгівлі , громадському харчуванні , кредитуванні , фінансах та страхуванні та ін.; 3 ) в галузях сфери послуг.

ЛЕКЦІЯ № 11 . Міжнародні валютні відносини