Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
світова економіка ЛЕКЦІЇ.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
523.78 Кб
Скачать

2 . Форми міжнародної економічної інтеграції

Міжнародна економічна інтеграція у своєму розвитку проходить ряд ступенів:

1 ) зону вільної торгівлі ;

2 ) митний союз ;

3 ) загальний ринок ;

4 ) економічний союз і політичний союз .

Всі ці щаблі мають характерну особливість , яка полягає в тому , що між країнами, які вступили в той чи інший вид інтеграції , усуваються певні економічні бар'єри . У підсумку в межах інтеграційного об'єднання формується загальне ринковий простір , де розгортається вільна конкуренція , і під дією ринкових регуляторів ( цін , відсотків і т. д.) виникає більш ефективна територіальна і галузева структура виробництва . Через це всі країни тільки виграють , оскільки збільшується продуктивність праці та економляться витрати на митний контроль . Водночас кожен ступінь інтеграції має специфічні риси .

Зона вільної торгівлі - беруть в ній країни добровільно відрікаються від захисту своїх національних ринків тільки у взаєминах зі своїми партнерами по даному об'єднанню . З третіми країнами кожен учасник зони вільної торгівлі визначає свої власні тарифи. Такий вид інтеграції використовується країнами ЄАВТ , НАФТА та іншими інтеграційними групами.

Митний союз . Учасники союзу спільно встановлюють єдиний митний тариф для третіх країн , що дає можливість більш надійно захищати формується єдине регіональне ринковий простір і представляється на міжнародній арені в якості об'єднаного торгового блоку. Але при цьому учасники даного інтеграційного об'єднання позбавляються частини свого зовнішньоекономічного суверенітету. Подібний варіант інтеграції здійснювався в рамках Європейського союзу.

Загальний ринок . Тут залишаються значущими всі умови митного союзу. Крім того , в рамках спільного ринку усуваються обмеження на переміщення різних факторів виробництва , що посилює економічну взаємозалежність країн- членів даного інтеграційного об'єднання. При цьому свобода межстранового пересування вимагає більш високого організаційного рівня міждержавної координації економічної політики.

Загальний ринок не є завершальним етапом розвитку міжнародної економічної інтеграції .

Для формування зрілого ринкового простору необхідно виконати наступні заходи :

1 ) зробити однакові рівні податків;

2 ) усунути бюджетні субсидії окремим підприємствам і галузям ;

3 ) подолати відмінності в національних трудових та господарських законодавствах ;

4 ) уніфікувати національні технічні і санітарні стандарти ;

5 ) скоординувати національні кредитно- фінансові структури і системи соціального захисту .

Реалізація цих заходів та подальша координація національної податкової , антиінфляційної, валютної , промислової , сільськогосподарської та соціальної політики учасників даного інтеграційного блоку потягне за собою створення єдиного внутрирегионального ринку . Цю щабель інтеграції прийнято називати економічним союзом. На даному етапі об'єднуються країни створюють управлінські структури , здатні не тільки спостерігати і координувати економічні дії , а й приймати оперативні рішення від імені всього інтернаціонального блоку. Передумови для вищого ступеня регіональної інтеграції політичного союзу утворюються з розвитком економічного союзу в країнах . Цей вид регіональної інтеграції передбачає перетворення зрілого єдиного ринкового простору в єдиний господарсько-політичний організм . В результаті переходу від економічного союзу до політичного взаємні зовнішньоекономічні зв'язки беруть в ньому участь перебудовуються у внутрішньодержавні . Проблема міжнародних економічних відносин у межах даного регіону перестає існувати.