Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
світова економіка ЛЕКЦІЇ.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
523.78 Кб
Скачать

6 . Міжнародний кредит . Сутність , основні функції та форми міжнародного кредиту

Міжнародний кредит - рух позичкового капіталу в сфері міжнародних економічних відносин , пов'язане із забезпеченням валютних і товарних ресурсів на умовах повернення , терміновості і сплати відсотка .

Принципи міжнародного кредиту :

1 ) зворотність ;

2 ) терміновість ;

3 ) платність ;

4 ) матеріальна забезпеченість ;

5 ) цільовий характер.

Принципи міжнародного кредиту виражають його зв'язок з економічними законами ринку і використовуються для досягнення поточних і стратегічних завдань суб'єктів ринку і держави.

Функції міжнародного кредиту відтворюють особливості руху позичкового капіталу в сфері світового економічного відносини .

По-перше , це перерозподіл позичкових капіталів між країнами для забезпечення потреб розширеного відтворення. Тим самим кредит сприяє вирівнюванню національного прибутку в середній прибуток і підвищення її маси . По-друге , це економія витрат обігу в сфері міжнародних розрахунків за допомогою заміни дійсних грошей кредитними , а також шляхом розвитку і прискорення безготівкових платежів , заміни готівкового валютного обігу міжнародними кредитними операціями.

По-третє , це форсування концентрації та централізації капіталу .

Роль функцій міжнародного кредиту неоднорідна і змінюється в міру розвитку національного і світового господарства .

У сучасних умовах міжнародний кредит здійснює функцію регулювання економіки і сам є об'єктом регулювання .

Міжнародний кредит сприяє прискоренню процесу відтворення за наступними напрямками:

1 ) кредит стимулює зовнішньоекономічну діяльність країни . Міжнародний кредит служить засобом підвищення конкурентоспроможності фірм країни -кредитора ;

2 ) міжнародний кредит створює сприятливі умови для зарубіжних приватних інвестицій , так як . зазвичай зв'язується з вимогою про надання пільг інвесторам країни -кредитора ;

3 ) кредит забезпечує безперебійність міжнародних розрахункових та валютних операцій , обслуговуючих зовнішньоекономічні зв'язки країни ;

4 ) кредит підвищує економічну ефективність зовнішньої торгівлі та інших видів зовнішньоекономічної діяльності країни .

Міжнародний кредит активізує надвиробництво товарів , перерозподіляючи позичковий капітал між країнами і сприяючи скачкообразному розширенню виробництва в періоди підйому , збільшує диспропорції суспільного відтворення , полегшуючи формування найбільш прибуткових галузей і затримуючи розвиток галузей , в які залучаються іноземний капітал.

Кредитна політика країн призначається засобом зміцнення позицій країни-кредитора на світовому ринку.

ЛЕКЦІЯ № 10 . Потенціал світової економіки

1 . Природно- ресурсний потенціал світового господарства . Сутність

На економічних ресурсах - природних , трудових , капітальних - функціонують національні економіки і все світове господарство. Економічні ресурси у своїй сукупності формують потенціал національної економіки , регіону світу або всієї світової економіки.

Природно- ресурсний потенціал світового господарства різноманітний . Він містить енергетичні , земельні та грунтові, водні , лісові , біологічні ( рослинний і тваринний світ) , мінеральні (корисні копалини) , кліматичні і рекреаційні ресурси .

Всі природні ресурси - необхідна умова розвитку економіки. Вплив природно- ресурсного чинника на економіку розвинених країн помітно слабшає. До цього ведуть досягнення науково -технічного прогресу.

Всі природні ресурси взаємопов'язані між собою. Так , земельні ресурси (сільськогосподарські угіддя ) , як правило , дають більший обсяг продукції , в тому випадку , якщо вони обробляються технікою , що приводиться в рух пальним ( мінеральними ресурсами) , а також з використанням штучних добрив (виготовлених на основі також мінеральних ресурсів) .

Найчастіше природно - сировинні ресурси ототожнюються з мінеральними ресурсами ( такими корисними копалинами , як вугілля , нафта , природний газ , металеві руди , неметалевої сировина - фосфати , калійні солі , азбест і т. д.).