Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
світова економіка ЛЕКЦІЇ.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
523.78 Кб
Скачать

4 . Група країн з перехідною економікою

До цієї групи відносять держави , що здійснюють перехід від адміністративно -командної (соціалістичної ) економіки до ринкової (тому їх часто називають постсоціалістичними ) . Такий перехід відбувається з 1980-1990 -х рр. .

Такими є 12 країн Центральної та Східної Європи , 15 країн колишніх радянських республік , а також Монголія , Китай і В'єтнам (дві останні країни формально продовжують будувати соціалізм )

На країни з перехідною економікою припадає близько 17-18 % світового ВВП , у тому числі на країни Центральної та Східної Європи ( без Балтії ) - менше 2 % , колишні радянські республіки - більше 4 % (у тому числі на Росію - близько 3 %) , Китай - близько 12 %. У цій наймолодшій групі країн можна виділити підгрупи.

В одну підгрупу можна об'єднати колишні радянські республіки , які зараз об'єднані в Співдружність Незалежних Держав ( СНД). Таким чином , таке об'єднання призводить до реформування економіки цих країн.

В іншу підгрупу можна об'єднати країни Центральної та Східної Європи , країни Балтії. Для цих країн властивий радикальний підхід до реформ , прагнення увійти до ЄС , відносно високий рівень розвитку більшості з них.

Але через сильний відставання від лідерів цієї підгрупи Албанії , Болгарії , Румунії та республік колишньої Югославії їх доцільно включати в першу підгрупу.

Китай і В'єтнам можна виділити в окрему підгрупу. Низький рівень соціально-економічного розвитку в даний час швидко підвищується.

З численної групи країн з адміністративно-командною економікою до кінця 1990 -х рр. . залишилися тільки дві країни : Північна Корея і Куба .

ЛЕКЦІЯ № 4 . Нові індустріальні країни , нафтовидобувні країни , найменш розвинені країни. Особливе місце групи \ лідерів світу, що розвивається : нових індустріальних країн і країн - членів ОПЕК

У структурі країн 1960 - 80 -і рр. . XX в . є періодом глобальних змін . З їхнього середовища виділяються так звані «нові індустріальні країни (НІС) ». НІС на підставі певних ознак відрізняють з основної маси країн, що розвиваються . Особливості, що відрізняють «нові індустріальні країни » від країн, що розвиваються , дозволяють говорити про появу особливої ​​« новоіндустрільной моделі" розвитку . Ці країни є своєрідними прикладами розвитку для багатьох держав як щодо внутрішньої динаміки народного господарства , так і щодо зовнішньоекономічної експансії. До НІС відносять чотири азіатські країни , так звані «малі дракони Азії » - Південну Корею , Тайвань , Сінгапур , Гонконг , а також НІК Латинської Америки - Аргентину , Бразилію , Мексику. Всі ці країни - це НІК першої хвилі або першого покоління.

Потім за ними йдуть НІК наступних поколінь :

1 ) Малайзія , Таїланд , індію , Чилі - друге покоління ;

2 ) Кіпр , Туніс , Туреччина , Індонезія - третє покоління ;

3 ) Філіппіни , південні провінції Китаю - четверте покоління .

В результаті виникають цілі зони новоіндустріальності , полюса економічного росту, що поширюють свій вплив насамперед на прилеглі регіони .

Організація Об'єднаних Націй виділяє критерії , за якими ті чи інші держави ставляться до НІС :

1 ) розмір ВВП на душу населення;

2 ) середньорічні темпи його приросту ; 3 ) питома вага обробної промисловості у ВВП (він повинен бути більше 20%) ;

4 ) обсяг експорту промислових виробів і їх частка в загальному вивозі ; 5 ) обсяг прямих інвестицій за кордоном.

За всіма цими показниками НІС не тільки виділяються на тлі інших країн, що розвиваються , але і часто перевершують подібні показники ряду промислово розвинених країн. Значне підвищення добробуту населення визначає високі темпи зростання НІС . Низький рівень безробіття є одним з досягненні НІС Південно-Східної Азії. У середині 1990 -х р. чотири «малих дракона» , а також Таїланд і Малайзія є країною з найнижчою безробіттям у світі. Вони показали відстає рівень продуктивності праці в порівнянні з промислово розвиненими країнами. У 1960- ті р. по такому шляху пішли деякі країни Східної Азії та Латинської Америки - НІС .

Ці країни активно використовували зовнішні джерела економічного зростання. До них насамперед можна віднести вільне залучення іноземних капіталів , техніки і технології з промислово розвинених країн .

Основні причини виділення НІС з інших країн :

1 ) в силу ряду причин деякі НІК виявилися в сфері особливих політичних та економічних інтересів промислово розвинених країн ; 2 ) на розвиток сучасної структури економіки НІК великий вплив зробили прямі

інвестиції . Прямі інвестиції в економіку НІС займають 42 % прямих капіталістичних вкладень в країни. Основним інвестором є США , а потім Японія . Японські інвестиції сприяли індустріалізації НІК і збільшенню конкурентоспроможності їхнього експорту. Особливо помітну роль вони зіграли в метаморфозу НІС у великих експортерів продукції обробної промисловості. Для НІС Азії характерно те , що капітал спрямовувався переважно в обробну промисловість і сировинні галузі. У свою чергу капітал латиноамериканських НІС прямував в торгівлю , сферу послуг , обробну промисловість . Вільна експансія зарубіжного приватного капіталу призвела до того , що в НІС фактично немає жодної галузі економіки , де не було б іноземного капіталу. Прибутковість інвестицій в азіатські НІС помітно перевершує подібні можливості в латиноамериканських країнах ; 3 ) « азіатські » дракони мали намір приймати ці зміни міжнародної економічної кон'юнктури і вживати їх у своїх цілях.

Значну роль у залученні транснаціональних корпорацій зіграли такі чинники:

1 ) зручне географічне положення НІС ; 2 ) формування майже у всіх НІС автократичних або близьких до таких політичних

режимів , лояльних до промислово розвиненим країнам. Іноземним інвесторам забезпечувалася висока ступінь гарантій безпеки їхніх інвестицій ; 3 ) такі неекономічні чинники , як працьовитість , старанність , дисциплінованість населення НІС Азії відіграли значну роль.

Всі країни за рівнем екрнрміческого розвитку можна розподілити на три категорії. Особливо виділяють країни імпортери та експортери нафти.

До групи країн з високими доходами на душу населення , які характерні для промислово розвинених країн , входять Бруней , Катар , Кувейт , Емірати.

До групи країн з середніми показниками ВВП на душу населення об'єднують в основному країни - нафтоекспортери і нові індустріальні країни (до них належать країни , частка обробної промисловості у ВВП яких становить не менше 20 %)

Група нафтоекспортерів має підгрупу , що складається з 19 держав , експорт нафтопродуктів яких перевищує 50 %.

У цих країнах спочатку була створена матеріальна основа , а тільки потім дан простір для розвитку капіталістичних виробничих відносин . У них сформувався так званий рентний капіталізм.

Організація країн-експортерів нафти ( ОПЕК ) була заснована у вересні 1960 на конференції в Багдаді ( Ірак). ОПЕК заснували п'ять багатих нафтою країн, що розвиваються : Іран , Ірак , Кувейт , Саудівська Аравія , Венесуела .

До цих країн згодом приєдналися вісім інших : Катар (1961 р.) , Індонезія і Лівія (1962 р.) , ОАЕ ( 1967 р.) , Алжир (1969 р.) , Нігерія (1971 р.) , Еквадор (1973р. ) , і Габон (1975 р.). Однак два незначних виробника - Еквадор і Габон - відмовилися від членства в цій організації в 1992 і 1994 рр. . відповідно. Таким чином , справжній ОПЕК об'єднує 11 країн-учасниць. Штаб-квартира ОПЕК знаходиться у Відні. Статут Організації був прийнятий в 1961 р. на січневій конференції в Каракасі ( Венесуела ) . Відповідно до 1 -й і 2 -й статтями Статуту Опек являє собою « постійну міжурядову організацію » , основними завданнями якої є:

1 ) координація та уніфікація нафтової політики країн-учасниць і визначення оптимальних способів (індивідуальних і колективних) щодо захисту їх інтересів ;

2 ) пошук шляхів і способів, що забезпечують стабільність цін на світових нафтових ринках з метою виключення згубних і небажаних цінових коливань;

3 ) дотримання інтересів країн-виробників і забезпечення ним стійких доходів;

4 ) ефективне , економічно доцільне і регулярне постачання нафтою країн-споживачів ;

5 ) забезпечення інвесторам , що направляють свої кошти в нафтову промисловість , справедливого доходу на вкладений капітал.

ОПЕК контролює близько половини світового обсягу торгівлі нафтою , встановлює офіційну ціну на сиру нафту , що багато в чому визначає світовий рівень цін . Конференція є вищим органом ОПЕК і складається з делегацій , зазвичай очолюваних міністрами. Зазвичай вона збирається на чергові сесії двічі на рік (у березні та вересні ) і на позачергові - у міру необхідності.

На Конференції формується загальна політична лінія Організації , визначаються відповідні заходи щодо її реалізації в життя ; приймаються рішення про прийом нових членів ; перевіряється і координується діяльність Ради Керуючих , призначаються члени Ради , в т. ч. Голова Ради Керуючих і його заступник , а також Генеральний секретар ОПЕК ; затверджується бюджет і зміни в Статуті та пр.

Генеральний секретар Організації є і секретарем Конференції. Всі рішення, за винятком процедурних питань , приймаються одноголосно.

Конференція у своїй діяльності спирається на кілька комітетів і комісій , найважливішою з яких є економічна комісія. Вона покликана сприяти Організації в підтримці стабільності на світовому нафтовому ринку.

Рада Керівників є керівним органом ОПЕК і за характером виконуваних ним функцій зіставимо з радою директорів комерційної організації . Він складається з керуючих , що призначаються державами - членами і затверджуються Конференцією на дворічний термін.

Рада виконує керівництво Організацією , здійснює рішення вищого органу ОПЕК , формує річний бюджет і представляє його на затвердження Конференції. Він також аналізує доповіді, які подаються Генсеком , складає звіти та рекомендації Конференції з поточним справам і готує порядку денного Конференцій . Секретаріат ОПЕК діє як штаб-квартира Організації та (по суті ) є виконавчим органом, що відповідає за її функціонування відповідно до положень Статуту та директивами Ради Керуючих . Секретаріат очолюється Генеральним Секретарем і складається з Відділу досліджень , керованого директором , департаменту з інформації та зв'язків з громадськістю , департаменту адміністрації і персоналу , а також офісу Генерального Секретаря .

Статут визначає три категорії членства в Організації :

1 ) учасник - засновник;

2 ) повний учасник ;

3 ) асоціативний учасник.

Учасниками - засновниками є п'ять країн , які заснували ОПЕК у вересні 1960 р. в Багдаді. Повні учасники - це країни - засновники плюс ті країни , членство яких було затверджено Конференцією . Асоціативні учасники - це ті країни , які з тих чи інших причин не відповідають критеріям для повної участі , але проте були прийняті Конференцією на особливих окремо обговорених умовах .

Максимізація прибутків від нафтоекспорту для учасників - це основна мета ОПЕК. В основному досягнення цієї мети об'єднано з необхідністю вибору між підвищенням виробництва в надії продати більшу кількість нафти або ж з його скороченням з метою виграти на більш високих цінах . ОПЕК періодично змінювала ці стратегії , але її частка на світовому ринку з 1970 -х рр. . досить знизилася. У той час в середньому реальні ціни не зазнали істотних змін .

Разом з тим в останні роки з'явилися інші завдання , часом суперечать вищевказаної . Так , наприклад , Саудівська Аравія посилено лобіювала ідею підтримки довготривалого і стабільного рівня нафтових цін , який був би не занадто високим , щоб спонукати розвинені країни розробляти і впроваджувати альтернативні види палива. Цілі тактичного характеру , які вирішуються на зустрічах ОПЕК , полягають в регулювання видобутку нафти. І все ж на даний момент країнам ОПЕК так і не вдалося розвинути ефективний механізм регулювання виробництва головним чином тому , що учасники цієї організації є суверенними державами , які мають право проводити незалежну політику в галузі видобутку нафти та її експорту.

Інший тактичною метою Організації в останні роки стало прагнення « не злякати » нафтові ринки , тобто турбота про їх стабільності і стійкості . Наприклад , перш ніж оголосити про результати своїх нарад міністри ОПЕК чекають закінчення торгової сесії по нафтових ф'ючерсах в Нью -Йорку. А так же приділяють особливу увагу тому , щоб у черговий раз запевнити країни Заходу і азіатські НІС в намірі ОПЕК вести конструктивний діалог.

За своєю суттю ОПЕК представляє не що інше , як міжнародний картель багатих нафтою країн, що розвиваються . Це випливає як із завдань , сформульованих в її Статуті (наприклад , дотримання інтересів країн-виробників і забезпечення ним стійких доходів; координація та уніфікація нафтової політики країн-учасниць і визначення оптимальних способів (індивідуальних і колективних) щодо захисту їх інтересів ) , так і з специфіки членства в Організації . Згідно зі Статутом ОПЕК « будь-яка інша країна зі значним нетто- експортом сирої нафти, яка має принципово схожі інтереси з країнами-учасницями , може стати повним учасником організації , якщо отримає згоду на вступ від ¶ її повних учасників , включаючи одностайна згода учасників - засновників.

ЛЕКЦІЯ № 5 . Відкритість національної економіки . економічна безпека

Характерною ознакою глобалізації є відкритість економіки . Однією з провідних тенденцій світогосподарського розвитку повоєнних десятиліть з'явився перехід від замкнутих національних господарств до економіки відкритого типу.

Вперше визначення відкритості дав французький економіст М. Пербе . На його думку , « відкритість , свобода торгівлі - це найбільш сприятливе правило гри для лідируючої економіки ».

Для нормального функціонування світового господарства необхідно в кінцевому рахунку досягти повної свободи торгівлі між країнами , такою ж, яка нині характерна для торговельних відносин всередині кожної держави.

Економіка відкрита - Економічна система , орієнтована на максимальну участь в світогосподарських зв'язках і в міжнародному поділі праці. Протистоїть автаркической економічним системам , що розвиваються відокремлено на основі самозабезпеченості .

Ступінь відкритості економіки характеризується такими показниками , як експортна квота - відношення вартості експорту до вартості валового внутрішнього продукту ( ВВП) , обсяг експорту на душу населення та ін

Відмітна особливість сучасного економічного розвитку - випереджаюче зростання світової торгівлі по відношенню до світового виробництва . Міжнародна спеціалізація не тільки вигідна національній економіці , але і сприяє збільшенню обсягів світового виробництва.

Разом з тим відкритість економіки не усуває двох тенденцій у розвитку всесвітнього господарства : посилення орієнтації національно-державних економічних утворень на вільну торгівлю ( фрітредерство ) , з одного боку , і прагнення до захисту внутрішнього ринку ( протекціонізм ) - з іншого . Їх поєднання в тій чи іншій пропорції лежить в основі зовнішньоекономічної політики держави . Суспільство , що визнає як інтереси споживачів , так і свою відповідальність за тих , кому воно створює труднощі у своєму прагненні до більш відкритою торговельній політиці , має виробити компроміс , який дозволяє уникнути дорогого протекціонізму .

Перевагами відкритої економіки є:

1 ) поглиблення спеціалізації та кооперації виробництва;

2 ) раціональне поширення ресурсів залежно від ступеня ефективності;

3 ) поширення світового досвіду через систему міжнародних економічних відносин;

4 ) зростання конкуренції між вітчизняними виробниками , стимульований конкуренцією на світовому ринку.

Відкрита економіка - це усунення державою монополії зовнішньої торгівлі , дієве застосування принципу порівняльних переваг та міжнародного поділі праці , активне використання різних форм спільного підприємництва , організація зон вільного підприємництва.

Один з важливих критеріїв відкритої економіки - сприятливий інвестиційний клімат країни , стимулюючий приплив капітальних вкладень , технології , інформації в рамках , зумовлених економічною доцільністю і міжнародною конкурентоспроможністю . Відкрита економіка передбачає розумну доступність внутрішнього ринку для притоку іноземного капіталу , інформації і робочої сили.

Відкрита економіка потребує суттєвого втручання держави при формуванні механізму її здійснення на рівні розумної достатності . Абсолютною відкритості економіки немає ні в одній країні.

Для характеристики ступеня участі тієї чи іншої країни в системі міжнародних економічних зв'язків або ступеня відкритості національної економіки використовується цілий ряд показників . Серед них слід назвати насамперед експортну (К експ ) та імпортну (К імп) Квоти , питома вага вартості експорту ( імпорту) у вартості ВВП ( ВНП) : де Q експ. - Вартість експорту ; Qімп . - Вартість відповідно експорту та імпорту.

Іншим показником є ​​обсяг експорту , який припадає на душу населення ( Qексп. / Д. н .) : де Чн . - Чисельність населення країни.

Експортний потенціал країни оцінюється тією часткою виробленої продукції , яку може продати країна на світовому ринку без шкоди для власної економіки , внутрішнього споживання : де Е п. - Експортний потенціал (коефіцієнт має тільки позитивні значення , нульове значення вказує на кордон експортного потенціалу) ;Д д. н . - Гранично допустимий дохід на душу населення.

Вся сукупність зовнішньоторговельних операцій з експорту отримала назву « зовнішньоторговельний баланс країни» , операції з експорту в якому ставляться до активних статей , а операції з імпорту - до пасивних . Загальна сума експорту та імпорту створить сальдо зовнішньоторговельного обороту країни .

Сальдо зовнішньоторговельного обороту утворює різниця між сумою експорту і сумою імпорту. Сальдо торгового балансу є позитивним , якщо експорт перевищує імпорт і , навпаки , негативним - при перевищенні імпорту над експортом. В економічній літературі Заходу замість сальдо зовнішньоторговельного обороту використовується інший термін - «експорт ». Він може бути також позитивним чи , негативним залежно від того , переважає експорт або навпаки .

ЛЕКЦІЯ № 6 . Міжнародний поділ праці - основа розвитку сучасного світового господарства

Міжнародний поділ праці - найважливіша базова категорія , яка виражає сутність , зміст міжнародних відносин . Так як всі країни світу так чи інакше включені в цей поділ , то його поглиблення визначається розвитком продуктивних сил , відчувають вплив новітньої технічної революції. Участь у міжнародному поділі праці приносить країнам додатковий економічний ефект, що дозволяє повніше і з найменшими витратами задовольняти свої потреби .

Міжнародний поділ праці ( МПП)

- Це стійка концентрація виробництва за певними країнами окремих видів товарів , робіт , послуг. МПП визначає :

1 ) обмін товарами та послугами між країнами ;

2 ) рух капіталу між країнами ;

3 ) міграцію робочої сили;

4 ) інтеграцію.

Спеціалізація , пов'язана з виробництвом товарів і послуг , підвищує конкурентоспроможність . Для розвитку МПП важливе значення мають:

1 ) порівняльні переваги - здатність виробляти товар з більш низькою вартістю ;

2 ) державна політика , в залежності від якої може змінюватися не тільки характер виробництва , а й характер споживання;

3 ) концентрація виробництва

- Створення великої промисловості , розвиток масового виробництва ( орієнтація на зовнішній ринок при створенні виробництва);

4 ) зростаючий імпорт країни

- Формування масового споживання сировини , палива. Зазвичай масове виробництво не збігається з родовищами ресурсів - країни організують ресурсний імпорт ;

5 )розвиток транспортної інфраструктури.

Міжнародний поділ праці - важлива ступінь розвитку суспільного територіального поділу праці між країнами. Воно спирається на економічно вигідну спеціалізацію виробництва країн на тих чи інших видах продукції , що веде до взаємного обміну результатами виробництва між ними в певних співвідношеннях (кількісних і якісних) . У сучасну епоху міжнародний поділ праці сприяє розвитку світових інтеграційних процесів .

МПП грає все зростаючу роль у здійсненні процесів розширеного відтворення в країнах світу , забезпечує взаємозв'язок цих процесів , формує відповідні міжнародні пропорції в галузевому і територіально - країновому аспектах. МПП не існує без обміну , що займає особливе місце в інтернаціоналізації суспільного виробництва .

У прийнятих ООН документах визнається , що міжнародний поділ праці і міжнародні економічні відносини не можуть складатися стихійно , тільки під впливом законів конкурентної боротьби . Ринковий механізм не може автоматично забезпечити раціональне розвиток і використання ресурсів у масштабах світової економіки.

ЛЕКЦІЯ № 7 . Міжнародна міграція робочої сили