Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
світова економіка ЛЕКЦІЇ.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
523.78 Кб
Скачать

4 . Північноамериканська асоціація вільної торгівлі ( нафта)

17 грудня 1992 було укладено угоду між США , Канадою і Мексикою про створення Північноамериканської асоціації вільної торгівлі ( НАФТА) .

1 січня 1994 почалася реалізація цієї угоди. Дана угода з'явилося продовженням і розвитком двостороннього договору про вільну торгівлю між США і Канадою , підписаної в 1988 р.

НАФТА створює умови до побудови цілісного ринкового простору на американському континенті.

Створення НАФТА дозволило зняти торгові бар'єри між країнами-учасницями , призвело до лібералізації режиму іноземних інвестицій , міграції робочої сили між ними.

Безумовно , НАФТА зробила вплив на всі західну півкулю , викликала там величезні політичні та економічні зрушення . Увійти в НАФТА були готові Чилі та інші країни Південної Америки.

Створення НАФТА вважають новою главою в історії міжнародної інтеграції . Вона зародилася в Західній Європі в 1950 -х р. і потім « перейшла » на Американський континент. Однак неофіційна інтеграція між США і Канадою почалася ще в міжвоєнний період і розвивалася з роками. У 1970 -і рр. . почалася інтеграція між США і Мексикою. Тепер це все отримало інституційно-правове оформлення .

Процес інтеграції в 1960 -і рр. . широко відбувався в країнах, що розвиваються . В Африці, Латинській Америці та Азії з'явилося понад 30 зон вільної торгівлі , митних чи економічних союзів . Але більшість з них були не підготовлені ні економічно , ні політично і зазнали невдачі.

Вирішальну роль у розвитку північноамериканської інтеграції зіграли США . Вони довгий час підтримували західноєвропейську інтеграцію ( «план Маршалла »).

З одного боку, тому що довгий час США були в зеніті свого економічного та науково -технічного могутності , конкурентоспроможність американських товарів була дуже висока , а долар був стійкий і « всесильний ». США не потребували спеціальних угодах про лібералізацію торгівлі ні з якою країною західної півкулі . Однак Канада і Мексика не були готові до інтеграції з «великим братом». Вони побоювалися втратити в такому співробітництві економічну самостійність і суверенітет держави.

Рівень розвитку північного і південного партнера США у багато разів нижче.

І тільки з плином часу національні господарства Канади та Мексики досягли такого рівня розвитку та відкритості , коли економічні пріоритети стали переважувати політичні стереотипи недовіри.

Переговори про створення НАФТА йшли досить довго.

Вони почалися влітку 1990 між Дж. Бушем і С. де Гортарі . У січні 1991 р. до них приєднався прем'єр- міністр Канади Б. Малруні .

Текст договору був вироблений до лютого 1992 р., підписаний 17 грудня 1992 У Канаді він був ратифікований палатою громад 27 травня 1993 ( 140 голосів « за» , «проти» - 124 ) , а

сенатом - 23 червень 1993 р. ( 142 : 30).

У США палата громад прийняла договір 17 листопада 1993 ( ратифікувала ) ( 234 : 200 ) , а сенат ( 61 : 38 ) незабаром .

У Мексиці він був ратифікований 22 листопада 1993

Основні положення договору .

Протягом 15 років здійснювалася повна відміна торговельних бар'єрів між трьома учасниками . Найбільш рішуче звільнявся від обмежень обмін готовими виробами; з початку 1994 р. - на 65 % знижені мита в торгівлі продовольчими та промисловими товарами. У наступні 5 років вони були знижені ще на 15 % , а більшість решти ліквідовано до 2003 року

Відносно ринків енергоресурсів , сільськогосподарських товарів , автомобілів , текстилю передбачена плавна лібералізація . Так , стосовно сільськогосподарської продукції Мексика уклала двосторонні угоди з кожним з партнерів. Але вона відразу ж на 25 % скасувала ліцензування імпорту таких товарів з США . Інші кількісні та тарифні обмеження протягом 10-15 років скасовувалися .

Мексика повністю скасувала колишню 20 % - е мито на комп'ютери американського і канадського виробництва , тоді як мито на аналогічні товари з третіх країн поступово знижується до 3,9%.

Протягом 10 років Мексика більшість обмежень на імпорт автомобілів скасовувала . Досить лібералізований режим міграції капіталів між Канадою та США . Мексика пом'якшила обмеження частки американських і канадських інвесторів в акціонерному капіталі своїх компаній. Надалі участь у тих сферах , де воно обмежене , намічалося розширити : з 18 грудня 1995 р. - до 49% , з 1 січня 2001 р. - до 51% , з 1 січня 2004 р. - до 100 %. У підприємствах по збірці автомобілів , виготовлення вузлів і деталей до них , в будівельних фірмах 100 % - е участь дозволено з січня 1999

Крім того , Мексика зобов'язалася скасувати обмеження на іноземну участь у банках і страхових компаніях. Це дозволило американському і канадському фінансовому капіталу взяти в свої руки до 1 / 3 мексиканського страхового ринку .

Особливу частину угод про НАФТА складають паралельні домовленості про захист навколишнього середовища та ринків праці . «Економіка макіладора » в прикордонних районах не дотримувалася екологічних стандартів . Тому передбачається посилити екологічні стандарти . Це відноситься і до охорони праці .

Для вирішення спірних питань можуть створюватися у міру необхідності двох - і тристоронні арбітражні комісії. Сторона , яка була визнана винною , не зобов'язана тут же змінити свої національні стандарти або норми трудового права , але інші партнери можуть ввести проти неї санкції , в тому числі штрафи до 20 млн доларів.

У 1994 р. приймалися рішення про прийом в НАФТА нових членів.

Разом з індивідуальними претендентами входили і цілі блоки країн . Так , про готовність приєднання до НАФТА заявив амбітний південноамериканський спільний ринок у складі Аргентини , Бразилії , Парагваю і Уругваю ( МЕРКОСУР ) .

Приєдналися до НАФТА острівні держави Карибського басейну. Адміністрація Дж. Буша уклала рамкову угоду з Карибським загальним ринком ( КАРІКОМ ) , об'єднуючим шість англомовних країн , які створили дійсний спільний ринок з єдиною валютою , але нараховує всього 5 млн осіб.