Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
світова економіка ЛЕКЦІЇ.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
523.78 Кб
Скачать

2 . Земельні ресурси

На частку суші припадає 149 млн км ² із загальної площі поверхні Землі - 510 млн км ² . Останнє займають моря і океани. Площа суші за вирахуванням крижаних пустель Арктики і Антарктики , тобто загальна площа світового земельного фонду становить 134 млн км ² .

Світовий земельний фонд у структурі :

1 ) 11 % припадає на оброблювані землі ( ріллі , сади , виноградники) ;

2 ) 23 % - на луки і пасовища ;

3 ) 30 % - на ліси ;

4 ) 3 % ​​- на антропогенні ландшафти (населені пункти , промислові зони , транспортні лінії ) ;

5 ) 33 % - на малопродуктивні землі (пустелі , болота і екстремальні території з низькою температурою або в горах).

сільськогосподарські угіддя

- Це землі , які використовуються для виробництва продуктів харчування, що включають ріллі , багаторічні насадження (сади , плантації ) , природні луги і пасовища .

В даний момент загальна площа сільськогосподарських угідь становить 48,1 млн км ² ( 4810 млн га ) , в тому числі ріллі ( оброблювані землі) - 1340 млн га , луки і пасовища - 3365 млн га .

Найбільшими розмірами ріллі виділяються США ( 185 млн га ) , Індія ( 160 ) , Росія ( 134 ) , Китай ( 95 ) , Канада ( 46 ) , Казахстан ( 36 ) , Україна (34).

Частка оброблюваних земель в загальному земельному фонді складає (%):

1 ) в Індії - 57,1 ;

2 ) у Польщі - 46,9 ;

3 ) в Італії - 40,3 ;

4 ) у Франції - 35,3 ;

5 ) у Німеччині - 33,9 ;

6 ) у США - 19,6 ;

7 ) в Китаї і в Росії - 7,8 ;

8 ) в Австралії - 6 ;

9 ) у Канаді - 4,9 ;

10 ) у Єгипті - 2,8.

У цих країнах , як і в світі в цілому , резервів для сільськогосподарського освоєння залишилося дуже мало: ліси і малопродуктивні землі . Вдобавок у багатьох країнах сільськогосподарські угіддя швидко скорочуються , так як відводяться під будівництво і т. д. Можна відзначити , що в останні десятиліття відбувалося і розширення сільськогосподарських угідь за рахунок освоєння цілинних земель в Росії , Казахстані , Китаї , Канаді.

У світі відбувається погіршення , або деградація , земель. Щорічно близько 6-7 млн ​​га виводиться через ерозію . Заболочування і засолення викидають з землекористування ще 1,5 млн га . Особливу загрозу земельному фонду в 60 країнах світу доставляє опустелювання , насамперед оброблюваних земель , що охопили територію в 9 млн км . Це приблизно відповідає площі таких країн , як США або КНР. Перетворення земель в антропогенні ландшафти також викликає деградацію.

3 . Водні ресурси

Загальний резерв води на Землі складає 1386 млн км ³ , 96,5 % водних ресурсів планети припадає на солоні води Світового океану , 1 % - на солоні підземні води. І всього 2,5 % загального обсягу гідросфери - на прісні води. Якщо виключити з розрахунку молярні льоди , які ще практично не використовуються , то в розпорядженні людства залишається лише 0,3 % загальної кількості води на землі.

В останні роки в результаті заходів з ресурсозбереження зростання вживання води у світі сповільнилося , і загальний водозабір в 2006 р. повинен скласти 4780 км ³. Тільки в США щорічно використовується близько 550 км ³ прісної води , а в Росії - приблизно 100 км ³. Головним джерелом прісної води залишаються річки , чиї річні ресурси складають 47 тис. км ³ , а реально використовувати можна менш половини цієї кількості . Таким чином , обсяг світового споживання води наблизився до μ водних ресурсів планети , які можуть бути використані.

У США водоспоживання досягає майже 30 % середньорічного поверхневого стоку річок ( при цьому 20 % потреб у воді покривається за рахунок підземних вод) , а в Росії - приблизно 2,5 % річкового стоку.

Сільське господарство ( 69 %) є головним споживачем води в світовому господарстві . Потім йдуть промисловість ( 21 %) і комунальне господарство ( 6 %).

У Росії структура водоспоживання помітно відрізняється від середньосвітовий . На першому місці стоїть промисловість - 55 % від загального споживання , на другому - сільське господарство , включаючи зрошення - 20 %, на третьому - комунальне господарство - 19 %. Відмінності російської структури водоспоживання від середньосвітовий обумовлюються досить значною вагою в російській промисловості галузей , що характеризуються підвищеним водоспоживанням ( металургійної , хімічної , целюлозно -паперової ) ; відносно невеликий часткою зрошуваних земель; марнотратним споживанням води в побуті.

У світовому сільському господарстві суттєво простежується тенденція до підвищення попиту на воду.

Рівень використання водних ресурсів для потреб промисловості , сільського господарства і побуту становить від загального обсягу водних ресурсів ( %):

1 ) у Єгипті - 97,1 ;

2 ) в Ізраїлі - 84 ;

3 ) на Україні - 40 ;

4 ) в Італії - 33,7 ;

5 ) у Німеччині - 27,1 ;

6 ) у Польщі - 21,9 ;

7 ) у США - 18,9 ;

8 ) у Туреччині - 17,3 ;

9 ) в Росії - 2,7 .

Основні резерви підвищення ефективності використання водних ресурсів :

1 ) скорочення споживання води насамперед за рахунок впровадження водозберігаючих технологій і оборотного водопостачання ( оборотним називається таке водопостачання , коли вода , що забирається з природного джерела , багаторазово використовується без скидання у водоймище або каналізацію ), 2) ліквідація втрат води при її транспортуванні через протікання, випарів і т. д.;

3 ) усунення нераціонального споживання води в побуті.