Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
світова економіка ЛЕКЦІЇ.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
523.78 Кб
Скачать

2 . Міжнародна організація з міграції ( мом)

Міжнародна організація з міграції ( МОМ) утворена в 1949 р. як Міжнародна організація у справах біженців ( МОБ ) , пізніше її повноваження були розширені, і з 1989 р. вона була перейменована .

У МОМ входить 81 держава , з яких 46 - члени , 35 - спостерігачі . рамках цієї організації здійснюється розробка довгострокових програм в області регулювання міграційних потоків , надання допомоги в питаннях організації міграції , технічного співробітництва , запобігання « витоку умів» , рееміграції , надання експертних послуг і т. д.

Основними функціями МОМ на даний момент згідно зі статутом є:

1 ) здійснення впорядкованої і запланованої міграції громадян ;

2 ) переміщення кваліфікованої робочої сили , включаючи членів сім'ї, які можуть сприяти розвитку приймаючих країн;

3 ) організація пересування біженців ;

4 ) надання державам форуму для обміну думками , досвідом і співпраці. В даний час МОМ більшою мірою регулює не кількісну сторону міграції , а якісну ( наприклад , вербування кваліфікованих кадрів , возращение кваліфікованих кадрів на батьківщину ) .

Також МОМ надає допомогу біженцям зі Східної Європи в Західну , а в 1970- ті р. в Латинській Америці , Африці , Азії розглядала проблему потенційних біженців.

Як основні цілі міжнародної міграції МОМ визнає наступні: найм на роботу ; возз'єднання сімей; отримання освіти; короткі туристичні , сімейні , ділові візити (термін до 3 місяців); пошук політичного притулку ( по Женевської Конвенції ) ; повернення громадян на батьківщину , до своїх етнічних коренів ; виїзд на постійне місце проживання .

МОМ - це єдина організація, що має глобальні повноваження ; при цьому вона не входить до установ ООН , але тісно з ними співпрацює .

Російська Федерація з 1992 р. є спостерігачем в МОМ .

Управління Верховного комісаріату у справах біженців ( УВКБ ) при ООН займається питаннями захисту біженців , реалізації довгострокових рішень , в першу чергу репатріації.

Система постійного спостереження за міграцією ( СОПЕМИ ) при ОЕСР , яка координує діяльність національних імміграційних управлінь.

У Західній Європі діяльністю, пов'язаною із забезпеченням і захистом прав трудящих мігрантів , займається Міжурядовий комітет з питань міграції ( Сімі).

Документи , що розробляються зазначеними міжнародними організаціями , мають більше значення стосовно до національного законодавства , оскільки при формуванні політики в області зовнішньої трудової міграції повинні враховуватися вимоги міжнародних конвенцій.

Міжнародні конвенції , в тому числі Загальна декларація прав людини, прийнята ООН у грудні 1948 р. , оприлюднять вільний вибір місця проживання та роботи в якості основоположних прав людини.

Основною ідеєю конвенції МОП про трудящих-мігрантів є визнання державами , ратифікують даний документ , рівності щодо мігрантів незалежно від їх національної і расової приналежності , релігії , статі.

Основні центри тяжіння мігрантів.

На практиці можна виділити певні географічні регіони , які є місцями найбільш масового залучення іноземних трудящих.

Дані регіони називають центрами тяжіння . В даний час в світі склалися і функціонують 8 світових центрів тяжіння робочої сили . Виділяють старі , або традиційні , центри тяжіння , що склалися в ХVIII -ХIХ ст . , І нові .