Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
світова економіка ЛЕКЦІЇ.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
523.78 Кб
Скачать

5 . Проблеми зовнішньої заборгованості

Зовнішня заборгованість визначається як сукупність всіх фінансових зобов'язань країни по відношенню до іноземним кредиторам на певну дату , які підлягають погашенню в певні терміни.

Розрізняють довгострокову , короткострокову заборгованість , державний і гарантований державою заборгованість , а також приватну не гарантований державою заборгованість .

Довгострокова зовнішня заборгованість обумовлюється , насамперед як заборгованість з терміном боргового зобов'язання більше одного року , яка запозичена у іншої країни і повинна погашатися іноземною валютою , товарами та послугами.

Вона включає кредити МВФ , борги , що виплачуються у валюті країни-боржника , прямі інвестиції .

Короткострокова заборгованість - заборгованість з терміном боргового зобов'язання менше одного року. Державна і гарантована державою заборгованість - це все зовнішні зобов'язання , які взяло на себе державна установа як боржник або гарант .

Приватна не гарантована державою заборгованість визначається як зовнішнє зобов'язання приватної особи , що не має гарантії державної установи. Зростаюче борговий тягар може призвести до того , що країна опиниться у так званій борговій петлі , коли нові зовнішні запозичення використовуються здебільшого на погашення отриманих позик , кредитів і позичок.

Схожа ситуація склалася в багатьох країнах, що розвиваються і загрожує ряду постсоціалістичних держав , у яких зростаюча частина їх ВВП та експортних доходів іде не на власний розвиток , а на обслуговування зовнішнього боргу.

Це в тому випадку , якщо у них взагалі вистачає коштів на це обслуговування . В результаті у таких країн виникає боргова криза , як , наприклад , у Росії .

Для того щоб зовнішній борг не перетворився на гостру економічну проблему для країни , їй потрібне активне управління своїм зовнішнім боргом . Цей термін застосовується для позначення набору заходів щодо запобігання або пом'якшення боргової кризи.

У їх числі заходи економічні (мінімізація величини зовнішніх запозичень , реструктуризація накопиченої заборгованості , підвищення ефективності використання залучених фінансових ресурсів , підвищення можливостей держбюджету з обслуговування зовнішнього боргу) , політичні (підтримання політичної стабільності в країні і хороших відносин із зовнішніми кредиторами ), соціальні (забезпечення соціальної стабільності ) , а також щодо забезпечення національної безпеки ( перш за все збереження незалежної від кредиторів зовнішньої і внутрішньої політики ) . Ключовою умовою при проведенні політики управління зовнішнім боргом є можливість країни так використовувати зовнішні запозичення , щоб це забезпечило їй як досягнення власних цілей , так і зменшення зовнішнього боргу.

Подібна політика виявилася ефективною в кінці XIX - початку XX вв. у США ( бурхливий економічний розвиток країни в той період багато в чому базувалося на великих зовнішніх запозиченнях ) , а в повоєнні роки - у Південній Кореї.

6 . Валютна політика держави . Форми та інструменти валютної політики

Основними інструментами валютної політики є валютна інтервенція , валютні обмеження , валютні резерви , валютне субсидування , валютні паритети . Валютна політика країни здійснюється її урядом , центральним банком , центральними фінансовими органами.

У світовому охопленні валютна політика передбачає міжнародними валютно-фінансовими організаціями (Міжнародний валютний фонд , міжнародні банки)

У масштабі поточної валютної політики реалізовують оперативне регулювання валютно- ринкової кон'юнктури за допомогою валютної інтервенції , валютних обмежень , валютного субсидування , диверсифікації валютних резервів і т. д. Затяжна валютна політика мала намір довгострокові заходи по послідовному зміни валютного механізму за допомогою міждержавних переговорів і угод , перш всього в рамках Міжнародного валютного фонду , а також валютних реформ.

Валютна девизная політика визначається як система регулювання валютного курсу покупками і продажем іноземної валюти з сприянням валютної інтервенції і валютними обмеженнями.

ЛЕКЦІЯ № 12 . Інтеграційні процеси в світовому господарстві