Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_Ulyarnik_GOTOVI.docx
Скачиваний:
79
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
4.02 Mб
Скачать

16.Види пошкоджень і ненормальної роботи синхронних двигунів і типи застосованих захистів.

Основними видами пошкоджень синхронних двигунів є міжфазні і однофазні К.З. Захист від цих к.з. виконується витримки часу.

Кола збудження спеціального захисту не мають.

В деяких двигунах здійснюють тільки захист від обриву фази.

Захисти діють на відключення двигуна і на АГП.

Ненормальні режими роботи:

а) перевантаження;

б) тривалий пуск;

в) асинхронний хід.

Випадання з синхронізму можливе при різкому зниженні напруги, зменшенні збудження або великим збільшенням навантаження.

СД не розраховані на тривалу роботу в асинхронному режимі, тому на них встановлюють захист від асинхронного ходу.

На відповідальних двигунах може встановлюватись система ресинхронізації з РРЧ (реле різниці частот). Двигун розвантажується і включається в підсинхронній швидкості з подачею збудження.

Для захисту від пошкоджень і перевантажень застосовують ті ж захисти, що і для асинхронних двигунів, а для потужних двигунів такі ж як і для генераторів.

17.Реле струму.

Максимальні реле струму РТ40 призначені для застосування в схемах релейного захисту і автоматики як орган, що реагує на збільшення струму в колах змінного струму. Конструкція струмового реле РТ40 аналогічна конструкції реле напруги РН54, рисунку.1.

Рисунок.1. Спрощена схема конструкції реле .

Магнітна система реле складається з П – подібного шихтованого осердя 1 і Г – подібного якоря 2 на осерді розташовані дві котушки 3 (з’єднаних послідовно або паралельно), кінці яких виведені на затискачі цоколя реле. При проходженні струму Iр по обмотці реле виникає магнітний потік, який намагнічує рухомий якір. Електромагнітна сила. Яка виникає при цьому, діє на якір створюючи обертовий момент, який повертає рухом систему з контактним містком 4. Замикання кола відбувається при дотику рухомих контактів до нерухомих 5, які приєднані до плошкових бронзових пружин 6, яка створює протидіючий момент. Для надійного спрацювання реле необхідно, щоб обертальний момент перевищував протидіючий момент пружини, а також моменти тертя та інерції рухомої системи. Рівність моментів визначає граничну умову, тобто умову спрацювання реле.

Звідси випливає, що для реле даного типу найбільш простим способом зміни струму спрацювання є зміна натягу пружини. Якщо зменшити закручування пружини 4, тобто стрілку вказівника уставки на шкалі реле повернути вліво, то струм спрацювання зменшиться. В реле РТ40 при переміщенні вказівника уставок від крайнього лівого положення в крайнє праве струм спрацювання збільшується в два рази.

Струм спрацювання реле РТ40 можна також змінювати шляхом перемикання котушок обмотки реле з послідовного з’єднання на паралельне.

Виводи котушок мають маркування 2,4,6 і 8. Шкала уставок реле проградуйована на заводі для послідовного з’єднання котушок обмотки. При послідовному з’єднанні котушок обмотки з’єднують середні затискачі 4-6.

При паралельному з’єднанні встановлюють дві перемички між затискачами

2-4 і 6-8; уставки спрацювання при такому з’єднанні збільшується в два рази.

Для зменшення вібрації в реле РТ40 застосовують спеціальний барабанчик 7, який закріплений на загальній осі з якорем. Крім цього, за рахунок інерційності маси барабанчика досягається більш рівномірний обертальний момент.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]