Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_Ulyarnik_GOTOVI.docx
Скачиваний:
79
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
4.02 Mб
Скачать

31. Розрахунок струму трьохфазного короткого замикання трансформатора.

Розрахувати трифазне коротке замикання - це значить визначити струми і напруги, що мають місце при цьому виді пошкодження як в точці КЗ., Так і в окремих гілках схеми. У симетричній системі розрахунок струмів і напруг можна робити тільки для однієї фази. Розрахунок починається з складання схеми заміщення, в якій окремі елементи розрахункової схеми замінюються відповідними опорами, а для джерел живлення вказується їх е. д. с. або напруга на затискачах. Кожен елемент вводиться в схему заміщення своїми активним і реактивним опорами.

Струм КЗ. в розрахунковій схемі (рис. 1-25) визначиться згідно наступного виразу, кА:де xрез - результуючий опір до точки КЗ., рівне в розглянутому випадку сумі опорів трансформатора і лінії, Ом;

Uс - междуфазное напруга на шинах системи необмеженої потужності, кВ.

Якщо опір системи, що живить точку короткого замикання, порівняно велике, його необхідно враховувати при визначенні струму КЗ. У цьому випадку в схему заміщення вводиться додатковий опір хспст і приймається, що за цим опором знаходяться шини необмеженої потужності.

32. Схеми з’єднання трансформаторів напруг

Трансформатор напруги за принципом дії і конструктивним виконанням аналогічний звичайному силового трансформатора. Як показано на рис. 6-1, трансформатор напруги складається з сталевого сердечника (магнітопровода) С, зібраного з тонких пластин трансформаторної сталі, і двох обмоток - первинної та вторинної, ізольованих один від одного і від сердечника. Первинна обмотка має дуже велике число витків (кілька тисяч) тонкого дроту, включається безпосередньо в мережу високої напруги, а до вторинної обмотки , що має меншу кількість витків (кілька сотень), підключаються паралельно реле та вимірювальні прилади.

На рис. 6-3, а дана схема включення одного трансформатора напруги на междуфазное напругу. Ця схема застосовується, коли для захисту або вимірювань потрібно тільки одне междуфазное напругу.

На рис. 6-3, б наведена схема з'єднання двох трансформаторів напруги у відкритий трикутник (або неповну зірку). Ця схема, що отримала широке поширення, застосовується, коли для зашиті або вимірювань потрібно мати два або три міжфазних напруги.

На рис. 6-3, в наведена схема з'єднання трьох трансформаторів напруги в зірку. Ця схема також отримала широке поширення і застосовується, коли для захисту або вимірювань потрібні фазні напруги або ж фазні і міжфазні напруги одночасно.На рис. 6-3, г наведено з'єднання трьох трансформаторів напруги за схемою трикутник - зірка. Ця схема, що отримала широке поширення, застосовується, коли для зашиті або вимірювань потрібно мати два або три міжфазних напруги.

33. Схеми підключення реле потужності

Реле направления мощности (РМ) применяются в различных устройствах релейной защиты для определения знака мощности при К.З.

Реле имеет две обмотки. Одна из них подключается к ТТ и обтекается вторичным током Iр, а вторая- к ТН и обтекается током, пропорциональным напряжению Uр на зажимах обмотки.

Каждый из токов создает магнитный поток. Поскольку один из магнитных потоков пропорционален току Iр, а второй напряжению Uр, то вращающий момент возникающий на подвижной части реле оказывается пропорциональным величине мощности на зажимах реле, а его направление (знак) зависит от направления этой мощности.

Реле напрямку потужності залежно від призначення можуть мати один або

два контакти. Перші використовуються в схемах струмових спрямованих

захистів для визначення знака потужності при к.з. (реле типів РБМ-171, РБМ-

177, РБМ-178), другі - у схемах поперечних диференціальних струмових

спрямованих захистів паралельних ліній для визначення ушкодженої лінії (реле

типів РБМ-271, РБМ-277, РБМ-278).

Принцип дії реле аналогічний принципу дії асинхронного двигуна з

короткозамкненим ротором. Струми в струмовій котушці й у котушці напруги

створюють магнітні потоки ФI і ФU зсунуті конструктивно в просторі (рис. 4.2а) і в часі (рис. 4.2б). З'являється обертове магнітне поле з м

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]