Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_Ulyarnik_GOTOVI.docx
Скачиваний:
79
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
4.02 Mб
Скачать

43. Газовий захист маслонаповнених трансформаторів

При виникненні електричних пошкоджень в обмотках маслонаповнених трансформаторів або на вводах баків створюються гази, які викликають переміщення масла з бака в розширювач .

Газовий захист виконують за допомогою газового реле, яке встановлюють між баком і розширювачем.

Рис.8.6. Схема будови газового реле

Кожух (1) реле при допомозі двох фланців (10) закріплений в трубопроводі розширювача. На кришці реле розміщена стойка (3), на якій на різних рівнях закріплені два поплавки 4 і 7, які можуть повертатись на осях і. Поплавки врівноважені грузиками (6) і оснащені ртутними контактами (11).

Виводи (8) від контактів (11) змонтовані на кришці (2), там же змонтований кран (9) для випуску газу. Принцип роботи реле: при короткому замиканні в баку трансформатора бурно виділяється газ і під його дією піднімається поплавок (7) і закриваються контакти (11). При закриванні контактів подається імпульс на відключення всіх вимикачів трансформатора. Поплавок (4) працює при зниженні рівня масла в трансформаторі або виділенні газу в баку трансформатора через нагрів контактів і інших несправностей.

44. Види пошкоджень і не нормальних режимів генераторів

Для турбогенераторів вище 1000 В потужністю понад 1 МВт, що працюють безпосередньо на збірні шини генераторної напруги, мають бути передбачені пристрої релейного захисту від таких видів пошкоджень і порушень нормального режиму роботи:

  1. багатофазних замикань в обмотці статора і на його виводах;

  2. однофазних замикань на землю в обмотці статора;

  3. подвійних замикань на землю одне з яких виникло в обмотці статора, а друге – в зовнішній мережі;

  4. замикань між витками однієї фази в обмотці статора (за наявності виведених паралельних гілок обмотки);

  5. зовнішніх к.з.

  6. перевантаження струмами зворотної послідовності (для генераторів потужністю більше 30 МВт);

  7. симетричного перевантаження обмотки статора;

  8. перевантаження обмотки ротора струмом збудження (для генераторів із безпосереднім охолодженням провідників обмоток);

  9. замикання на землю в другій точці кола збудження;

  10. асинхронного режиму з втратою збудження.

Для турбогенераторів вище 1 кВ потужністю 1 МВт і менше, що працюють безпосередньо на збірні шини генераторної напруги, слід передбачити пристрій релейного захисту відповідно до пн.1-3,5,7. Захист генераторів до 1 МВт з незаземленою нейтраллю від усіх видів пошкоджень і ненормальних режимів роботи слід здійснювати встановленням на виводах автоматичного вимикача з максимальними розчеплювачами або вимикача з максимальним струмовим захистом в двохфазному виконанні.

За наявності виводів з боку нейтралі вказаний захист, якщо можливо, слід приєднувати до трансформаторів струму, встановлених на цих виводах.

Для вказаних генераторів з глухо заземленою нейтраллю цей захист має бути виконаний в трифазному виконанні.

Пошкодження всередині генератора, навіть при малих струмах, приводять до вигоряння сталі і руйнування ізоляції обмоток, тому захист від внутрішніх пошкоджень повинен бути дуже чутливим і швидкодіючим з відключенням генератора від системи і погашенням магнітного поля генератора. (Включення АГП).

Внутрішні к.з. в генераторах з повітряним охолодженням супроводжується загорянням ізоляції обмоток, пожежею генератора.

Для швидкої ліквідації пожежі такі генератори обладнують системою пожежогасіння. Вода в генератор попадає вручну або автоматично при спрацюванні дифзахисту і наявності диму. На генераторах з водневим охолодженням протипожежні системи не застосовують, так як водень без кисню не підтримує горіння.

Захист від ненормальних режимів (перевантаження) діє не на відключення, а на сигнал. Для зменшення перевантаження вводять в роботу резервний генератор, або зменшують напругу. Захист від зовнішніх пошкоджень теж повинен відключати генератор з дією на АГП.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]