Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_Ulyarnik_GOTOVI.docx
Скачиваний:
79
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
4.02 Mб
Скачать

65. Максимальний струмовий захист в електромережах з ізольованою нейтраллю.

В мережі з ізольованою нейтраллю за мінімальний струм к. з. приймають Ікмін(2). Захист, який реагує на зростання струму, називають струмовим. Струмовий захист поділяється на: 1) максимально-струмовий захист (МСЗ); 2) токова відсічка (ТВ). Відрізняється один від другого способами забезпечення селективності.

Селективність МСЗ забезпечується за допомогою видержки часу, а селективність ТВ – підбором струму спрацьовування.

При к. з. в т. К, якщо струм спрацьовування захисту 1,2,3 менший за Ік(3)мах , почнуть працювати всі три реле, але спрацює лише захист РЗ-1. Така селективність забезпечується тому, що

t3>t2>t1,

МСЗ виконують за допомогою реле струму РТ-40 та реле часу ЕВ-225(ЕВ-245 і т. д.). Це буде МСЗ з незалежною від струму видержкою часу. МСЗ за допомогою реле струму РТ-80 буде з обмежно-залежною від струму видержкою часу.

66. Контроль ізоляції на шинах 6-35 кв трансформаторних підстанцій.

Основною причиною пошкоджень ТН є ферорезонансні явища, внаслідок яких через обмотку ВН проходять струми набагато більші ніж номінальні. При ферорезонансі напруга будь–якої фази може збільшуватися до 4 номіналів. У результаті руйнується ізоляція, що призводить до однофазних замикань на землю, а часом і двофазних КЗ Причиною ферорезонансних явищ є перехідний процес під час комутації в СЕП. При цьому ферорезонанс виникає не лише в основній і на вищих гармоніках, але і на нижчій.

Небезпечні струми виникають при вимкненні пошкодження приєднання або при самогасінні дуги, при наступній появі ферорезонансних коливань, тобто розряду ємностей непошкоджених фаз на обмотки ТН. Найнебзпечнішим для ТН тривалі однофазні замикання на землю через періодично зникаючу дугу.

Для захисту ТН використовуються:

1. Вмикання навантажувальних резисторів в коло вторинної обмотки, з’єднаної в розімкнений трикутник.

2. Вмикання резистора в нейтраль обмотки ВН.

3. Використання розрядників.

4. Компенсація ємнісних струмів у мережі за допомогою дугогасних реакторів.

Найпростіший і найдоступніший перший спосіб. Резистор створює втрати енергії вільних коливань складових нульової послідовності. Ефективність цього способу збільшується, якщо використовувати резистор з опором і вмикати його в момент виникнення ферорезонансу і лише на час існування цього режиму .

67. Струмова відсічка, струм спрацювання її зона дії при захисті трансформатора.

Струмова відсічка (селективна) передбачається в дворелейному виконанні (реле КА1 і КА2 ). У зону дії відсічки на даному трансформаторі входить частина обмотки і виводи з боку ВН, де включені реле відсічки (рис.6). При КЗ за трансформатором (точка К1) відсічка не діє завдяки відлаштуванню її струму спрацьовування від максимального значення струму при КЗ в цій точці. Тому відсічка не відчуває КЗ також на лініях НН (точка К2), що відходять , і може виконуватися без витримки часу.

Правильна (селективна) робота струмової відсічки забезпечується вибором струму спрацьовування з умови:

де –масимальне значення струму трифазного КЗ за трансформатором, тобто поза зоною дії відсічки, приведеної до сторони ВН, де встановлена відсічка, А;

–коефіцієнт надійності, значення якого залежить від типу використаних струмових реле: 1,3—1.4 – для реле типу РТ-40.

Струм визначається в точці К1при максимальному режимі живлячої системи, коли її опір має мінімально можливе значення. При виборі струму спрацьовування відсічки відлаштування від максимального струму КЗ за трансформатором забезпечується також її неспрацьовуванням при стрибках струму намагнічення, що виникають при включеннях трансформатора під напругу з боку 10кВ.

Струм спрацьовування струмових реле відсічки (уставка) визначається з виразу :

де –первинний струм спрацьовування відсічки;

–коефіцієнт трансформації трансформаторів струму ТС на стороні ВН трансформатора 100/5;

–коефіцієнт схеми при симетричному режимі, що вказує в скільки разів струм в реле захисту (відсічки) більший за вторинний струм трансформаторів струму. Для схеми з'єднання трансформаторів струму в неповну зірку для всіх видів КЗ.

Приймаються реле типу РТ-40/20 з'єднання котушок паралельне, межі уставок струму спрацьовування реле 10—20 А.

Коефіцієнт чутливості струмової відсічки визначається при мінімальному значенні струму двофазного КЗ на виводах обмотки ВН трансформатора з виразу:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]