Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_Ulyarnik_GOTOVI.docx
Скачиваний:
79
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
4.02 Mб
Скачать

55. Струм спрацювання і зона захисту струмової відсічки на лініях електричних мереж.

Струм спрацювання – це найменший струм при якому реле спрацьовує.

Струм повернення – це найбільший струм при якому реле повертається в попереднє положення, коли струм зменшується. Струм спрацювання зажди більший від струму повернення.

Селективність їх дії забезпечується вибором струму спрацювання, більшим ніж струм К.З. певній точці мережі.

Рис.5.21. Схема селективності спрацювання струмової відсічки

Струм спрацювання відсічки без витримки часу вибирають по умові його відлагодження від струму К.З. в кінці захищеної ділянки, наприклад на шинах протилежної підстанції.

де - найбільше розрахункове значення періодичної складової струму короткого замикання в початковий момент;

- коефіцієнт надійності для реле ЕТ-520 і РТ-40 і=1,5 для РТ-80.

Час роботи відсічки складає с. Струм спрацювання відсічки виконують із невеликою витримкою часу, тоді її зона захисту розширюється і струм спрацювання n-ї ділянки мережі вибирають більшим струму спрацювання відсічки при t=0 на наступній по напрямі від джерела живлення n+1 ділянки.

В цьому випадку відсічка з витримкою часу повністю захищає свою лінію і частину сусідньої. Час спрацювання відсічки з витримкою часу приймають рівним

61. Використання засобів релейного захисту для фіксації місць к.З.

Вибір методу визначення місця пошкодження кабелю залежить від характеру ушкодження і перехідного опору в місці пошкодження. Пошкодження в трифазних КЛ можуть бути наступних видів: замикання однієї жили на землю; замикання двох або трьох жил на землю або двох чи трьох жил між собою; обрив однієї, двох чи трьох жив без заземлення або з заземленням як обірваних, так і необірваних жив; запливаючий пробій, що виявляється у вигляді короткого замикання (пробою) при високій напрузі, і зникає (запливає) при номінальній напрузі.

Характер пошкодження визначають з допомогою Мегомметра. Для цього з обох кінців лінії перевіряють:

опір ізоляції кожної жили кабелю по відношенню до землі (фазна ізоляція), опір ізоляції жил відносно одна одної (лінійна ізоляція);

цілісність струмоведучих жил.

При пошкодженні КЛ попередньо визначають зону пошкодження (відносні методи), і після цього різними методами (абсолютним або картографічним) уточнюють на трасі безпосередньо місце пошкодження. Для більш точного визначення зони ушкодження бажано виконувати пошук з одного кінця КЛ кількома методами, якщо така можливість відсутня, більш точний результат дає вимір одним методам з обох кінців кабелю.

Для визначення зони ушкодження використовують такі основні методи:

a) імпульсний метод;

b) метод коливального розряду;

c) метод петлі;

d) ємнісний метод.

62. Прилади для місць знаходження однофазних коротких замикань в електромережах з ізольованою нейтраллю.

Захисти від однофазних замикань на землю в мережах з ізольованим та компенсованими нейтралями повинні діяти на сигнал або на вимкнення. На вимкнення ці захисти повинні діяти обов’язково тоді, коли є небезпека ураження струмом людей. Це, насамперед, шахти, кар'єри, торфорозробки, пересувні підстанції тощо. В усіх інших випадках захист може діяти на сигнал, з подальшим пошуком та вимкненням пошкодженого елемента. Практично всі існуючі пристрої захисту в лініях від однофазних замикань на землю в мережах з ізольованими або компенсованими нейтралями викорис­товують особливості, які ми розглянули в попередньому розділі. Тому вхідни­ми величинами всіх цих пристроїв є напруга нульової послідовності та струми нульової послідовності ліній. Як правило вимірний орган напруги поєднується до вторинної обмотки трансформатора напруги, з‘єднаної в розімкнений трикутник а вимірні органи струму поєднуються до трансформаторів струму нульової послідовності, які встанов­люються на кабелях. Для захисту ліній від однофазних замикань на землю в мережах з ізольованими або компенсованими нейтралями в енергосистемах України застосовуються в основному такі пристрої: - РТ-40/0,2, РН-53, ЗЗП-1, РТЗ-50, РТЗ-51, УСЗ-3,УСЗ-Зм, УСЗ-2/2. Проте, ці пристрої, як свідчить досвід експлуатації, не завжди забезпечують відповідну чутливість та селектив­ність, особливо в мережах з компенсованими нейтралями, а також під час виникнення дугових замикань

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]