Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_Ulyarnik_GOTOVI.docx
Скачиваний:
79
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
4.02 Mб
Скачать

26 Трансформатори напруги: нтмі , ном. Схеми підключення однофазних тр.

Трансформатор напруги – це понижуючий трансформатор, що працює в режимі, близькому до х.х. і відтворює на стороні низької напруги в певному масштабі первинну напругу. Трансформатори напруги до 10 кВ включно випускаються як однофазні так і трьохфазні: НОМ-10; НТМІ-10; НАМІ-10.

Трансформатори НОМ мають тільки одну вторинну обмотку, НТМ і ЗНОМ – дві: одну для виміру фазних лінійних напруг, а другу для заміру напруги нульової послідовності.

Трансформатори напруги на більш високі напруги виконуються тільки однофазними і завжди мають дві вторинні обмотки.

Трансформатори напруги з одним сердечником при напрузі 110 кВ і вище дуже громіздкі і дорогі, так як із-за збільшення ізоляційних віддалей їх вага зростає більше ніж пропорційно квадрату зростання напруги, тому випускають трансформатори з двома ділильниками напруги – індуктивним і ємнісним.

Для кожного типу ТН в паспорті (довіднику) дається граничне навантаження, при якому забезпечується заданий клас точності ТН. Це навантаження на порядок менше від допустимого по нагріву. Останнє теж дається в паспорті або довіднику. Ця величина Sдоп. використовується, якщо ТН застосовується як джерело оперативного струму.

Для одержання трьохфазного вторинного струму можуть використовуватись або трьохфазні трансформатори напруги, або однофазні, з’єднані в трикутник або зірку.

Вторинна обмотка ТН обов’язково повинна бути заземлена для попередження попадання високої напруги у вторинні кола.

Рис.9.9. Три однофазні трансформатори напруги з’єднані в зірку

Рис.9.10. Два однофазні трансформатори з’єднані у відкритий трикутник

27 Змінний оперативний струм.

Для живлення ланцюгів управління, автоматики, сигналізації і захисту застосовується оперативний струм.Джерелами змінного оперативного струму є вимірювальні трансформатори струму і напруги, а також трансформатори власних

потреб (ТСН).Змінний струм використовується на трансформаторних підстанціях напругою 35 кВ і нижче, на невеликих підстанціях 110 кВ без вимикачів на стороні вищої напруги, що мають на стороні середньої і нижчої напруги вимикачі з пружинними приводами.Найбільш надійними джерелами змінного оперативного струму для роботи зашисту є трансформатори струму, що забезпечують їх чітку роботу при перевантаженнях і коротких замиканнях. Трансформатори напруги не можна використовувати для живлення оперативних ланцюгів відключення, оскільки при

близьких трифазних КЗ напруга на шинах електроустановки може знизитися настільки, що не спрацює відключаюча котушка приводу вимикача. З цієї причини трансформатори напруги використовуються для живлення тих захистів які діють при режимах, не пов'язаних зі значним пониженням напруги на шинах. Від

ТСН отримують живлення пристрою і ланцюги, для яких не вимагається особлива стабільність напруги, що підводиться, і допускаються тимчасові перерви в подачі живлення (наприклад, електродвигуни пружиннихприводів).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]