Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_Ulyarnik_GOTOVI.docx
Скачиваний:
79
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
4.02 Mб
Скачать

28 Суміщенні схеми захисту.

Принципові суміщені схеми релейного захисту, автоматики і кіл управління вимикачами виконуються спільно на одному кресленні зі схемами з'єднань первинних ланцюгів. Всі реле та інші апарати зображуються умовними позначеннями також в суміщеному вигляді. Схеми внутрішніх з'єднань реле, їх затискачі і джерела живлення оперативним струмом, не показуються.

Принципові суміщені схеми найбільш наочно показують зв'язок між реле та іншими апаратами і послідовність їх дії. Однак у схемах складних пристроїв кількість з'єднань різних ланцюгів настільки зростає, що принципові суміщені схеми втрачають свою наочність. У цих випадках користуються принциповими розгорнутими схемами.

29 Принцип дії направленого захисту. Вибір часу спрацювання на схемі.

В радіальних мережах з декількома джерелами живлення і в кільцевих з одним джерелом, для забезпечення селективності необхідно щоб вони реагували на один напрям і величину потужності - направлений захист.

Захист спрацьовує коли Ікз перевищує раніше встановлене значення І спрацювання і потужності КЗ. Отже направлений захист представляє собою струмовий захист доповнений пристроєм який визначає напрям потужності. Таким пристроєм є реле напряму потужності. (з конспекту)

(схема захисту з двох-стороннім живленням)

Два способи вибору часу спрацювання: при ступінчастій характеристиці час спрацювання береться тим більший чим ближче захист знаходиться до джерела живлення. Другий спосіб базується на тому, що Ікз в захисті зменшується по мірі віддалення точки КЗ від джерела живлення. В незалежній характеристиці час не міняється.

30 Захист кіл трансформаторів напруги

Захист від КЗ. ошиновки і вводів вищої напруги ТН може виконуватися плавкими запобіжниками. Вони застосовуються при напругах 35 кВ і нижче, якщо ймовірність таких КЗ. значна або вони можуть зумовити небезпечні порушення роботи об'єктів установки. Необхідно мати на увазі, що струми к. з. при пошкодженні у вторинних ланцюгах ТН виявляються недостаточ ¬ вими для роботи зазначених запобіжників і тому самі ТН останніми не захищаються.

Для захисту ТН від КЗ. в їх вторинних колах застосовують пре ¬ запобіжник або автомати. Останнім часом все ширше викорис ¬ товуються автомати, що мають наступні переваги:

швидкодія, яке важливо, зокрема, для забезпечення ефективної роботи деяких типів блокувань, запобігаю ¬ щих неправильні спрацьовування захистів з струмами спрацьовування, меншими робітників, можливість більш швидкого відновлення ланцюгів; практично велика надійність. Використовуються максимальні автомати з електромагнітними расцепителями. При віддалених КЗ. у вторинних ланцюгах струми к. з можуть надаватися недостатніми для спрацьовування таких автоматів. У цих випадках необхідно застосовувати

При захисті вторинних ланцюгів автоматами і відсутності запобіжників, якщо захист ліній при порушенні ланцюгів не може

негайно хибно спрацьовувати, іноді обмежуються тільки сигналізацією порушення, яка проводиться через допоміжний контакт автомата.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]