Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_Ulyarnik_GOTOVI.docx
Скачиваний:
79
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
4.02 Mб
Скачать

34. Струм небалансу диференційного захисту трансформатора

Однією з основних причин появи струму небалансу в обмотках реле диференціальних захистів як у нормальному режимі, так і при зовнішньому короткому замиканні є похибки трансформаторів струму. Величина похибок залежить від величини і характеру навантаження на трансформатори струму і зростає при збільшенні первинного струму. Стале значення струму небалансу. Для того щоб при зовнішніх коротких замиканнях величини струмів небалансу не досягали надмірних значень, трансформатори струму вибираються за 10%-ним кривим гранично допустимих похибок [4]. При правильно обраній навантаженні в ланцюгах вторинних обмоток сердечники трансформаторів струму не досягають меж магнітного насичення при будь-яких можливих кратностях струмів зовнішніх КЗ. Токи небалансу не перевищують допустимих меж навіть у разі застосування різнотипних трансформаторів струму, що різко відрізняються за точністю роботи. У диференціальних захистах генераторів, незважаючи на рівність первинних струмів, вторинні струми в плечах захисту трохи різняться за величиною (в межах 10%) і по фазі (до 7 °) через наявність похибок у трансформаторів струму. У зв'язку з цим у нормальному режимі й у режимі зовнішнього к. з. різниця вторинних струмів не дорівнює нулю, тобто має місце так званий струм небалансу IНБ = I2ТАВН − I2ТАНН f 0. Для того, щоб не було помилкового спрацьовування захисту, його уставка спрацьовування визначається за формулою Iср =1,2IНБ .

35. Способи підвищення чутливості диференційного захисту

1. Налаштування від перехідних струмів небалансу за годиною.

Перевага. Простота. Недолік. Не дає використовувати головна перевага диференціальної захисту - її швидкодію.

2. Включенням Додатковий опорів в ланцюг Струму вимірювальних реле Струму. Застосовується Рідко. Наприклад, в диференціальних захистах генераторів малої потужності.

3. Виняток аперіодичної складової з перехідного Струму небалансу.

Цей спосіб реалізованій в реле РНТ з насичуючу трансформатором струму (НТТ). При синусоїдальному струмі насичується трансформатора не оказивает істотного впливу на роботу реле. Якщо ж у струмі мається аперіодична складової, то магнітопровід НТТ сильно насичується, Опір намагнічування різко падає, струм намагнічування збільшується, а вторинно струм зменшується. Коефіцієнт трансформації НТТ автоматично збільшується. Нормальна робота насичуючого трансформатора відновлюється після зникнення аперіодичної складової.

Захист загрубляется на час існування перехідного струму небалансу. При розрахунку струму небалансу можна не враховує впливу аперіодичної складової.

=1,0-1,3.

4. Використання в диференціальної захисту реле з гальмуванням.

Токи небалансу можуть бути великими не тільки в перехідному, але і в сталому режимі зовнішнього КЗ. У цьому випадку аперіодична складова відсутня і реле РНТ непридатне.

Використовується реле струму з магнітним гальмуванням типу ДЗТ.

Реле дозволяє автоматично із зміною струму зовнішнього КЗ I'к. Вн. змінювати струм спрацювання реле Iс.р. Реле має гальмівну обмотку. Реле включається так, що забезпечується пропорційність між гальмівним струмом і струмом зовнішнього КЗ I'к. Вн. Струм спрацювання реле визначається умовою

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]