Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА Л.Р.doc
Скачиваний:
110
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
25.39 Mб
Скачать

Кути різця в статичній системі координат

В статичній головній січній площині вимірюють головні статичні кути різця:

– статичний головний передній кут с – кут в статичній головній січній площині між слідами передньої поверхні леза і статичної основної площини;

– статичний головний задній кут с – кут в статичній головній січній площині між слідами головної задньої поверхні леза і статичної площини різання;

– статичний головний кут загострення с – кут в статичній головній січній площині між слідами передньої і головної задньої поверхонь леза.

Між цими кутами існує залежність с+с+c=90. При с+с<90 кут c вважається додатнім, коли с+с=90 – c=0, а якщо с+с>90 – c має від'ємне значення.

Сума статичних кутів с+с утворює статичний кут різання – с: с=с+с

У статичній основній площині вимірюють кути в плані:

– статичний головний кут в плані с – кут в статичній основній площині між слідами статичної площини різання і робочої площини;

Допоміжний кут в плані 'с, який знаходиться між проекціями допоміжної різальної кромки і робочої площини на статичну основну площину, і кут в плані при вершині с , який знаходиться між проекціями головної і допоміжної різальних кромок на статичну основну площину; стандартом не передбачаються, але беруть активну участь в процесі різання.

Рисунок 1.14.Кути токарного різця в статичній системі координат.

Між кутами в плані існує залежність с+'с+с=180.

У статитчній площині різання вимірюється статичний кут нахилу головної різальноі кромки с – кут в статичній площині різання між проекціями головної різальної кромки і статичної основної площини.

Кут нахилу головної різальної кромки вважається додатнім у тому випадку, коли вершина різця є найнижчою точкою різального леза (рис. 1.15,а); від'ємним, коли вершина є найвищою точкою різального леза (рис. 1.15,в) і рівним нулю, коли різальна кромка паралельна до статичної основної площини (рис. 1.15,б).

Рисунок 1.15.Кути нахилу головної різальної кромки.

а- додатнє; б- =0; в- від'ємне

Стандартом не регламентований допоміжний задній кут 1 – кут, який знаходиться в допоміжній січній площині між слідами допоміжної задньої поверхні леза і перпендикуляром, опущеним з розглядуваної точки допоміжної різальної кромки на основну площину. Допоміжна січна площина P' – площина, яка проходить через розглядувану точку допоміжної різальної кромки, перепендикулярно проекції цієї кромки на основну площину (рис. 1.16).

Рисунок 1.16. Положення допоміжної площини різання і допоміжного заднього кута 1

Геометричні параметри різця в кінематичній системі координат.

Рисунок 1.17.Кути різця в процесі різання при поздовжньому точінні.

Так як в процесі різання дійсна швидкість різання Ve визначається геометричною сумою швидкості головного руху різання V (обертовий рух заготовки ) і швидкістю переміщення інструменту Vs (руху подачі), то статична площина різання Pnc в кінематиці різання буде змінювати своє положення. Для пояснення цього явища звернемось до рис. 1.17.

При відсутності подачі (статична система координат) площина різання Pn в точці О займе положення, що визначається її слідом – I. Це буде статична площина різання Pnc. У дійсності в процесі різанння S0, тоді Pn займе положення II (паралельно до сумарного вектору швидкості різання Ve). Це буде кінематична площина різання P, яка утворює із P кут, що дорівнює куту підйому гвинтової поверхні (поверхні різання R). В результаті цього замість с , утвореного шляхом заточування, одержимо к – кінематичний головний задній кут, який в головній січній площині буде визначатись к= с.

Кінематичний головний передній кут к визначається за формулою к=с+. Кут визначається з трикутника (рис. 1.17), один з катетів якого S, другий D – довжина кола циліндра, а гіпотенуза – довжина гвинтовоі лінії.

tg=S/D.

Кут зростає із збільшенням подачі та із зменшенням D заготовки. При звичайних подачах кут незначний і його впливом на процес різання можна знехтувати. При нарізанні різей кут може бути значним і тоді при виборі с потрібно вносити корекцію.

У розглянутому нами випадку приймалось, що =0 і =0, а це означає, що напрям подачі співпадає з положенням головної січної площини Рс , в якій вимірювались кути с і с, якщо кут 90, цього співпадання не буде,

і тоді, в головній січній площині ми будемо мати кут , який вираховується із такого співвідношення:

tg=tgsin.

Тоді к=с , а к=с+.

Розглянемо різець з кутами =0 і =0 (рис. 1.18) при поперечному точінні і відрізанні.

Рисунок 1.18.Кути різця в процесі різання при точінні з поперечною подачею.

При обертовому русі заготовки, і поступальному русі різця, точки різальної кромки описують архімедову спіраль, дотична до якої – кінематична площина різання Р . Чим більша подача і менший діаметр заготовки, тим більшим буде кут між кінематичною Рnк, і статичною Р ,площинами різання. Статичні кути с і с в головній січній площині також змінюють свої величини, перетворюючись в кінематичні к і к:

к=с ,

к=с+.

За аналогією з поздовжнім точінням, якщо 90 tg=tgsin і якщо різець встановлено нижче, або вище від осі заготовки, необхідно врахувати кут . Тоді:

к=с ,

к=с+.

Кінематичні кути різця показані на рисунку 1.19.

Рисунок 1.19.Кути різця в кінематичній системі координат.

Кінематичний головний передній кут к – кут у кінематичній головній січній площині між передньою поверхнею леза і кінематичною основною площиною.

Робочий кінематичний передній кут р – кут у січній площині сходу стружки між передньою поверхнею леза і кінематичною основною площиною.

Кінематичний головний задній кут к – кут у кінематичній головній січній площині між задньою поверхнею леза і кінематичною площиною різання.

Робочий кінематичний задній кут р – кут у робочій площині між задньою поверхнею леза і напрямом швидкості результуючого руху різання в розглядуваній точці різальної кромки.

Кінематичний головний кут загострення к – кут у кінематичній головній січній площині між передньою і задньою поверхнями леза.

Кінематичний кут нахилу кромки к – кут у кінематичній площині різання між різальною кромкою і кінематичною основною площиною.

Кінематичний кут в плані к – кут у кінематичній основній площині між кінематичною площиною різання і робочою площиною.

Робочий кінематичний кут у плані р – кут між різальною кромкою і робочою площиною.