Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод.реком. для реферату оіз.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
120.32 Кб
Скачать

План, зміст та структура реферату

На основі попереднього ознайомлення з літературою студент складає план реферату. В плані роботи може бути 5-6 основних питань, що охоплюють всю тему. План роботи відображує , наскільки глибоко студент вивчив літературу, засвоїв необхідний матеріал, зумів вибрати головне, Вміло складений план допомагає студенту сформувати правильну структуру роботи, визначити послідовність її викладу, розкрити зміст теми. План повинен бути послідовним, відбивати основну ідею роботи. В процесі виконання роботи, після погодження з науковим керівником попередній план може бути скорегований. Рекомендується така структура роботи:

  • Титульна сторінка (додаток 1)

  • Зміст (додаток 2)

  • Вступ

  • Основна частина

  • Висновок

- Список використаних джерел

- Додатки

У вступі необхідно показати значення і актуальність теми, розкрити сутність і ступінь розробки даної проблеми в економічній літературі., мета та завдання дослідження. Крім того вказуються основні напрямки і методи дослідження, а також об'єкт і джерела фактичного матеріалу.

В першому розділі слід розкрити теоретичну сторону питання, необхідно показати, як дана проблема освітлена в економічній літературі.

Результатом опрацювання літературних джерел повинен бути не просто переказ чи конспектування одного - двох джерел. Студент повинен зробити критичний розбір, порівняти точки зору різних авторів, виділити в них дискусійні положення, знайти протиріччя, відмітити хто із авторів найбільш переконливо та повно викладає те чи інше питання. Слід відобразити своє відношення до даної теми, критично її осмислити, намагаючись виділити проблемні питання, пов'язані з темою роботи. Отже у вступі:

- обговорюється актуальність вибраної теми;

- обґрунтовуються мета та завдання до роботи;

- вказуються об’єкти та методи досліджень.

Студент повинен вміти узагальнювати теоретичний матеріал, виділяти питання, що вимагають рішення.

У висновках слід у стислій формі зробити основні висновки на основі проведеного дослідження і дати рекомендації по вдосконаленню аналізу з тих питань, що були поставлені у вступі роботи

  1. Підбір та обробка фактичного матеріалу

Основними матеріалами, які використовують для проведення аналізу, є річні звіти підприємства, річні плани економічного і соціального розвитку, дані виробничої системи за економічними показниками та інші.

Необхідні планові та звітні дані після їх ретельної перевірки підлягають аналітичній обробці. На їх основі оцінюються виконання планових завдань, зміна показників в динаміці, додержання норм і нормативів, вивчаються фактори зміни планових завдань, виявляються резерви підвищення ефективності виробництва. 3 цією метою проводяться необхідні розрахунки, складаються аналітичні таблиці.

Порядок оформлення реферату

Реферат повинен відповідати певним вимогам за змістом, оформленням та написанню. Він повинен бути грамотно виконаний, охайно оформлений. Текст роботи повинен бути написаний чітким почерком, без скорочень, на одній стороні стандартного аркуша білою паперу форматом А4 (розмір 210 х 297 мм), або за допомогою ЕОМ - через півтора інтервалу чотирнадцятим шрифтом.

Якщо текст реферату набирається на комп'ютері, треба дотримуватися ще й таких правил:

  • набір тексту здійснюється стандартним 14 шрифтом Times New Roman;

  • назви розділів краще набирати 14-им шрифтом (усі великі напівжирні), а пункти і підпункти виділяти напівжирним курсивом;

  • міжрядковий інтервал – 1,5;

  • відступ в абзацах – 1,25 см;

  • текст реферату необхідно друкувати, залишаючи береги таких розмірів: лівий – 25 мм, правий – 15 мм, верхній – 20 мм, нижній – 20 мм;

  • нумерація сторінок зверху посередині;

  • обсяг реферату – 15-20 сторінок.

До захисту реферату необхідно заздалегідь підготувати тези виступу (план).

Усі сторінки мають бути пронумеровані. Починається нумерація з титульної сторінки (без позначення на сторінці), арабськими цифрами у правому верхньому куті без крапки в кінці. Перше позначення сторінки у рефераті починається із змісту та дорівнює номеру 2.

Якщо робота містить малюнки і таблиці, які розташовані на окремих сторінках їх необхідно включати в загальну нумерацію. Список використаних джерел та додатки також включаються в загальну нумерацію.

Готова робота подається у зброшурованому вигляді. Текст роботи розбивається на глави, які нумеруються арабськими цифрами. Розділи нумеруються у межах кожної глави. Номер розділу складається з номера глави і порядкового номера розділу, між якими ставлять крапку. У кінці номера розділу повинна стояти крапка, наприклад: 2.3. (третій розділ другої глави).

Заголовок глави, а також зміст, вступ, висновки, список використаних джерел пишеться або друкується великими літерами і розташовують симетрично середині рядка у вигляді трапеції.

У заголовках не допускається переносів. Заголовки розділів пишуть маленькими літерами (крім першої великої). Розміщають симетрично середині рядка у вигляді трапеції (приклад у додатку 4). Крапку в кінці заголовків не ставлять. Між заголовком та текстом пропускається 1 рядок.

З нового аркуша починають: вступ, першу - третю главу, висновки, список використаних джерел, додатки.

Не можна вміщувати заголовок в кінці однієї сторінки, а текст починати з іншої. Не допускається розрив речення таблицею або малюнком.

Новий розділ (главу) не допускається починати на тій же сторінці, на якій закінчився попередній.

Цифровий матеріал подають у вигляді таблиць, рисунків, які вмішують у тексті, в якому вперше про них згадується і розташовують на сторінці так, щоб було зручно читати. Усі графічні частини таблиць і рисунків виконуються в одному кольорі з текстом й однієї товщини.

Ілюстрації можуть розміщуватися в тексті або на окремій сторінці (на наступній після згадки чи посилання на них). На одній сторінці може розміщуватись лише один вид ілюстрації. Таблиці та малюнки мають окрему порядкову нумерацію. Кожна таблиця та кожний малюнок повинні мати назву (заголовок). Назва таблиці розмішується над таблицею симетрично середині рядка, без переносів, крапка у назві не ставиться. Номер малюнка та його назва пишеться під малюнком.

Вимоги до оформлення назви малюнка аналогічні вимогам до заголовків таблиць. Зразки оформлення таблиць і малюнків представлені у додатках 5,6. Складаючи таблицю, необхідно врахувати наступне:

1- цифри, що вносяться в таблицю, повинні мати однаковий ступінь округлення;

  • в асортиментних таблицях слід наводити як абсолютні, так і відносні показники;

  • якщо параметри, що входять до таблиці, мають однакову одиницю виміру, то її розміщують над таблицею

  • якщо таблиця не вміщується на одній сторінці, можна перенести на іншу, у такому випадку вертикальні рядки (графи) під заголовками слід пронумерувати, а на наступній сторінці замість заголовка в правому верхньому куті пишеться:

  • Продовження табл.З

Усі таблиці та рисунки повинні мати посилання на літературні джерела або дані підприємства, з яких вони використані.

Посилання на літературні джерела можуть оформлюватись двома способами:

- у вигляді виноски знизу кожної сторінки з відділенням від основного тексту і позначається цифрою (порядковий номер посилання у межах сторінки).

Наприклад:

_____________________________ 1

Кучеренко В.Р. Карпов В.А. Основи економічної кон’юнктури.: Начв. посібник. – К.: Центр навч. літ., 2004. – С. 13.

У посиланні вказується автор, назва джерела, місто, сторінка -у кінці речення або заголовка таблиці (рисунка) у квадратних дужках приводиться порядковий номер джерела за списком використаних джерел у кінці роботи і сторінка. Наприклад: [8; с 15 ].

Студенти, що не виконали вчасно самостійну роботу чи не захистили її (отримали незадовільну оцінку), не допускаються до екзамену (заліку) за даним курсом.