Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА Л.Р.doc
Скачиваний:
110
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
25.39 Mб
Скачать

1.1.Динамометри стиску типу дос-0,1-дос-0,5

Основною частиною динамометра (рис.4.12) є його пружне тіло 1,виконане в виді симетричної замкнутої рамки з центральними бобишками і кінцевими неробочими потовщеннями .

Рисунок 4.12 Динамометри стиску типу ДОС-0,1-ДОС-0,5

На виступ нижньої центральної бобишки накручується рамка 2,яка закріпляється гвинтом 5.Рамка 2 служить одночасно опорою динамометра і захисною оправою індикатора 7, так як індикатор поміщений всередині рамки.Рамка виконана і закріплена так,що будь-які її деформації не входять(не враховуються) у вимірну деформацію скоби.

Рант циферблата індикатора виступає з рамки настільки ,що дозволяє повертати циферблат для точного встановлення великої стрілки на нуль її шкали. При накрученні рамки ніжка індикатора входить в бобику пружного тіла і закріплюється в ній за допомогою розрізної втулки 3 гвинтом 4. Міряючий штифт індикатора при цьому впирається у верхню центральну бобишку пружного тіла. Прикладене зусилля передається через пуансон 6 і рамку 2 на центральні бобишки і викликає прогин пружного тіла, величина прогину вимірюється індикатором.

1.2.Динамометри розтягу типу дос-0,1-дос-0,5

Рисунок 4.13 Динамометри розтягу типу ДОС-0,1-ДОС-0,5

Основною частиною динамометра (рис. 4.13) є його пружне тіло 1, виконане у вигляді симетричної замкнутої рамки з центральними бобишками і кінцевими неробочими потовщенями.На виступ нижньої центральної бобишки накручується накидна гайка 8, яка з'єднує хвостовик 9 з динамометром. На виступ верхньої бобишки навертається і кріпиться гвинтом 13 нижня кришка 2. Індикатор 14 втановлюється в рамці, що складається з нижньої кришки 2, верхньої кришки 3 та стяжних болтів 4, закріплених гайками 5. Індикатор вставлюється в розрізну втулку 6 і кріпиться гвинтом 12 так, що міряльний штифт індикатора впирається в нижню центральну бобишку рамки. На верхню кришку 3 накручується накидная гайка, яка з'єднує верхній хвостовик з верхньою кришкою. Прикладене до динамометра зусилля передається через хвостовики і викликає прогин пластин пружного тіла. Величина прогину пружного тіла вимірюється індикатором.

1.3. Динамометри стиснення типу дос-1 - дос-5

Рисунок 4.14 Динамометри стиснення типу ДОС-1 - ДОС-5

Основною частиною динамометра (рис. 4.14) є його пружне тіло 2, виконане у вигляді симетричної замкнутої рамки. Кінцеві потовщення рамки закруглені. Прикладене зусилля передається через верхню шарову опору 1, а знизу - безпосередньо на пружне тіло. На відміну від динамометрів типу ДОС-0,1-ДОС-0,5 деформація пружного тіла в цих динамометра вимірюється індикатором 9 не безпосередньо, а через передачу 3:1, яка складається з голки 13, важеля 7 і гвинта 6. Введення в конструкцію динамометра передавального механізму дозволило пов'язати вимоги, які вимагаються від приладу в частині точності відрахунку, з одного боку, і величиною максимально допустимої деформації пружного тіла в напрямку вимірюваного зусилля, жорсткістю пружного тіла, з іншого боку. Справа в тому, що деякі конструкції твердоміром, для перевірки яких головним чином призначені ДОС-5 - ДОС-1, мають обмежений хід силового шпинделя. 2.Опис і принцип дії основних динамометрів групи Б До цієї групи входять зразкові переносні динамометри системи Токаря наступних типів: ДОР - 3 динамометр розтягу до 3 г с. « ДОР -5 « 5 « ДОР - 10 « 10 « ДОР - 20 « 20 « ДОР - 30 « 30 « ДОР - 50 « 50 « ДОР – 100 « 100« ДОС - 10 динамометр стиску 10 « На рис 4.15, 4.16, 4.17 показані динамометри групи Б. 2.1. Динамометри розтягування типу ДОР-1 - ДОР-100 Основною частиною динамометра (рис. 4.15) є його пружне тіло 5, виконане у вигляді замкнутої прямокутної рамки. До виступів тіла з обох сторін приварені пластини 12, 2. Вільний кінець правої пластини 12 виконаний у вигляді розрізної втулки, на яку надітий і закріплений гвинтом 9 хомутик 10.

Рисунок 4.15 Динамометри розтягування типу ДОР-1 - ДОР-100

Ніжка індикатора вставляється у втулку і закріплюється гвинтом 11. У міряльний штифт індикатора ввернуть наконечник 8, кінець якого має конічне поглиблення. У вільний кінець лівої пластини 2 вкручений до заплечника і закріплений гвинтом 3 гвинт 4. Гвинт 4 виконаний з конічним поглибленням. Між наконечником індикатора 8 і гвинтом 4 проходить через отвір в пружному тілі голка 6, що впирається своїми гострими кінцями в поглиблення наконечника індикатора і гвинта. Для запобігання голки від випадіння при вийнятому індикаторі на її правому кінці є спеціальне потовщення.На кінці пружного тіла нагвинчують накидні гайки 7 зі сферичною поверхнею, які з'єднують хвостовики 1 з пружним тілом динамометра. Хвостовики 1 і гайки, які накручуються на хвостовики, служать для закріплення динамометра в захопленнях машини. Прикладене зусилля передається через хвостовики і накидні гайки на пружне тіло. Під дією прикладеного зусилля пружне тіло 5 деформується так, що виступи пружного тіла з пластинами 2, 12 повертаються і зближуються. Лінійне переміщення вільних кінців пластин один до одного передається при цьому через голку 6 і вимірюється індикатором. Динамометри типу ДОР-10 - ДОР-50, на відміну від описаних вище, не мають на кінцях пружного тіла накидних гайок і хвостовиків. Передавальним елементом у них є гайки 7 зі сферичною поверхнею, які накручуються на різьбові хвостовики пружного тіла й служать для закріплення динамометра в зажимах машини. 2.2. Динамометр стиснення ДОС-10

Рисунок 4.16 Динамометр стиснення ДОС-10 Основною частиною динамометра (рис. 4.16) служить пружне тіло 1, виконане у вигляді замкнутої скоби з 3-х щік з приливами, в які вварені вставки 11. В одній з них кріпиться індикатор 9 за допомогою хомутика 12 і гвинта 8. Положення хомутика фіксується гвинтом 13. У центрі пружного тіла розташовується пружна скоба 2 з двома поворотними конусними сухарями 10 в які вкручені голки 4. Знизу в пружне тіло вкручується нижня опора 3, зверху вкручується вставка 7 зі сферичною поверхнею, на яку накладається верхня опора 6. Прикладене зусилля передається через верхню і нижню опори на пружне тіло. Під дією зусилля пружне тіло деформується так, що припливи його зі вставками 11 зближуються до центру пружного тіла. Лінійні переміщення передаються через пружний шарніру і голку 4 на індикатор, і знімаються покази. При підготовці динамометра до роботи слід уважно стежити за тим, щоб вістря голок 4 точно потрапляли у вглиблення встановлювальних гвинтів 5 і в поглиблення наконечника індикатора. Правильним буде таке положення голок, коли вони прохо ¬ дять через центри отворів у пружному тілі. 3. Опис і принцип дії основних динамометрів групи В До цієї групи входять зразкові переносні динамометри системи Токаря наступних типів: ДОС - 50 динамометр стиску до 50 т. з. « ДОС - 100 « 100 « ДОС - 200 « 200 « ДОС - 300 « 300 « ДОС - 500 « 500 « ДОР - 200 динамометр розтягу до 200 т. з. « ДОР - 300 « 300 « ДОР - 500 « 500 « 3.1. Динамометри стиснення типу ДОС-50 - ДОС-500 Основною частиною динамометра (рис. 4.17) служить пружне тіло 1, що складається з порожнистої круглого або квадратного стержння і з двох бічних щік, приварених до стержня або виготовлених з однієї заготовки. Уздовж обох сторін до виступам щік приварені пластини 3, 4. Вільний кінець правої пластини 3 виконаний у вигляді розрізної втулки, на яку надітий і закріплений гвинтом 10 хомутик 6. Під втулку пластини вставляється ніжка індикатора 12 і закріплюється гвинтом 7. Міряльний штифт індикатора має наконечник 11 з конічним поглибленням на кінці. У вільний кінець лівої пластини 4 вкручений до заплечика і закріплений гвинтом 9 гвинт 8, виконаний з конічним поглибленням. Між наконечником індикатора 11 і гвинтом 8 проходить через отвір в пружному тілі голка 5, що впирається своїми гострими кінцями в заглиблення наконечника і гвинта.

Рисунок 4.17 Динамометри стиснення типу ДОС-50 - ДОС-500

Конічне потовщення в правій частині голки озахищає її від випадання при вийнятому індикаторі. Зусилля, що прикладається до динамометра, передається через верхню шарову опору 13 і нижню опору 12, деформує пружне тіло так, що виступи тіла з пластинами 3, 4 повертаються і зближуються. Лінійне переміщення вільних кінців пластин один відносно іншого передається через голку 5 і вимірюється індикатором 2. 3.2. Динамометр розтягування типу ДОР-200 Динамометр ДОР-200 (рис. 18) відрізняється від описаних вище динамометрів ДОС-50 - ДОС-500 напрямком прикладених зусиль і, відповідно, конструкцією елементів, що передають ці зусилля на тіло динамометра. Кінці пружного тіла мають внутрішнє різьблення, в яку ввертається хвостовики 13. На хвостовики накручуються гайки 12. Гайки мають сферичну поверхню. Хвостовики 11 і гайки 12 служать для закріплення динамометра в зажимах машини. Через них зусилля передається на тіло динамометра.

Рисунок 4.18 Динамометр розтягування типу ДОР-200

4. Опис і принцип дії універсальних динамометрів типу, ДОУ-1 - ДОУ-5 Як вже зазначалося вище, характерною відмінністю універсальних динамометрів ДОУ системи Токаря є те, що напруги в пружних скобах, незалежно від виконання динамометрів для вимірювання або розтягуючих, або стискаючих зусиль, зберігають один і той самий знак. Основною частиною універсальних динамометрів ДОУ-1 та ДОУ-5 (мал. 4.19) є його пружне тіло 1, виконане у вигляді замкнутою квадратної рамки. На двох протилежних кутках квад ¬ ратної рамки є опорні майданчики для передачі стискуючих зусиль. Два інших протилежних утла мають закінчення, що дозволяє передавати пружному тілу розтягуючого зусилля. У залежності від номінального навантаження динамометра, ці кінці (вузла А) виконуються у двох варіантах. У ДОУ-5 (перший варіант вузла А) закінчення пружного тіла мають різьбові хвостовики, на які нагвинчуються накидні гайки 29, що з'єднують пружне тіло хвостовиками 30. Хвостовик 30 служить

Рисунок 4.19 Універсальний динамометр типу, ДОУ-1 - ДОУ-5

для закріплення динамометра в зажимах машини та виготовляється у двох видах: з плоским закінченням і з різьбовим закінченням. Для ДОУ-1 (другий варіант вузла) кінці пружного тіла мають вушка, в які вставляються осі 38, що з'єднують пружне тіло з перехідниками 37, виконаними у вигляді фасонних гайок з проушинами. Ці перехідники 37 служать для закріплення динамометра в зажимах машини і мають на кінцях вкручені хвостовики 39 двох видів: з плоским кінцем з різьбовим кінцем. Всередині рамки між кутами, що сприймають стискаючі зусилля, вставлений важіль 3 шарнірно-зчленовані здопомогою двох пар взаємно перпендикулярних пластинчастих пружин 10, 11с хомутиком 2. Запровадження зазначеного шарнірного з'єднання в конструкцію універсального динамометра максимально зменшило тертя в передавальному механізмі динамометра і забрати мертві ходи. У важіль 3 знизу вкручений до заплечика опорний гвинт 5 із конічним поглибленням на кінці. Праворуч в важіль 3 вкручений підп’ятник 7, який служить для опори наконечника 8 міряльного індикатора 12. Голка 4 проходить по осі пружного тіла динамометра (по діагоналі рамки), впираючись своїми гострими кінцями у опорний гвинт 5 і в верхній опор 6, вкручений в пружне тіло. Індикатор 12 вставляється в верхній кінець стійки 8, виконаної у вигляді розрізної втулки, і закріплюється гвинтом 9. Стискаючі зусилля, що передаються на пружне тіло через пуансон з шаровою опорою і нижню опорну плиту, або розтягуючі зусилля, що передаються на пружне тіло через відповідні перехідні елементи, деформують пружне тіло і, переміщаючи голку 4, повертають важіль 3. При цьому підп’ятник 7, розташований на кінці важеля, тисне на міряльний штифт індикатора. КОНТРОЛЬНА РОБОТА №1

Контрольна робота містить 3 питання, які стосуються фізичних основ процесу різання металів і одну задачу по аналітичному розрахунку найбільш вигідного режиму різання при точінні в заданих умовах, тобто режиму, який би забезпечив найбільшу продуктивність процесу при максимальному використанні різальних здатностей інструменту і потужності верстату.

Завдання на самостійну роботу складені в 100 варіантах. Номери варіантів визначаються двома останніми цифрами навчального шифру студента і виби­раються із таблиці 1,2.

При виконанні контрольної роботи після кожної задачі вказується використовувана учбова і довідникова література.

У випадку, якщо для відповіді на поставлене запитання використовується формула або дані, взяті з довідникової літератури (нормативів), то необхідно послатися на використане джерело, вказавши сторінку, таблицю, карту і т.п.

Контрольна робота повинна бути виконана акуратно на листках формату А4, на яких залишаються поля для зауважень рецензента.