Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА Л.Р.doc
Скачиваний:
110
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
25.39 Mб
Скачать

Перові, гарматні, кільцеві, центрувальні, шнекові, гвинтівочні свердла

Перові свердла.Характерними особливостями перових свердел є плоска робоча частина і прямі канавки для відводу стружки. Робочу частину (“перо”) часто роблять так, щоб її можна було замінити. Відсутність спіральної частини полегшує виготовлення перових свердел, підвищує їх жорсткість в осьовому напрямку. Але відсутність спіральної частини погіршує відвід стружки із зони різання. Тому при роботі перовими свердлами МОР подають в зону різання по центральному каналу, а на різальній частині виконують стружкороздільні канавки. Кут при вершині, задній кут, ширину калібруючої стрічки і інші параметри перових свердел вибирають в залежності від умов обробки отворів по аналогії з параметрами спіральних свердел. Недоліком перових свердл є великі від’ємні передні кути, погане направлення свердл, важкі умови відводу стружки, невелике число переточки.

Рисунок 3.9. Свердло перове

Кільцеві свердла призначені для свердління в суцільному металі наскрізних отворів глибиною до 500 мм на універсальному обладнанні зі звичайною системою підводу МОР, представляють собою порожній циліндр, на торці якого закріплені зуби. Кільцеві свердла застосовують для зменшення сил різання і потрібної потужності обладнання, підвищення продуктивності обробки суцільних отворів, зменшення об’єму стружки. Випускають збірні кільцеві свердла. Корпус виготовляють з легованої сталі 12ХН3А, а вставні різці оснащують пластинами із твердого сплаву групи ВК.

Рисунок 3.10. Свердло кільцеве

Таблиця 3.3.Типи перових свердл

Перове свердло

Ескіз

Габаритні розміри, мм

Область застосування

Малих розмірів з циліндричним хвостовиком

d = 0,12–1,0

L = 15–30

L0 = 15–30

Свердління отворів малого діаметра

Середніх розмірів з цтліндричним хвостовиком

d = 6–35

L = 50–100

Отвори невеликої глибини в литих заготовках, поковках

Збірне, пластинчасте

d = 35–100

L0 = 45–100

Обробка глибоких отворів на токарних верстатах

Трубчасте з пластинками із твердого сплаву

d = 4–20

L = 50–300

Свердління глибоких отворів на верстатах, оснащених системою очистки і подачі МОР під тиском в зону різання по трубчатому стеблу свердла

Таблиця 3.4. Типи кільцевих свердл

Тип

Ескіз

Область застосування

Двохрізцеве

Для утворення глибоких отворів діаметром 140–180 мм

Трьохрізцеве

Для утворення глибоких отворів діаметром 180–250 мм

Багаторізцеве

Для утворення отворів діаметром 50–100 мм на глибину до 400 мм

Шнекові свердла з циліндричними хвостовиками призначені для свердління глибоких отворів в чавуні.

Рисунок 3.11 Свердло шнекове

Центрувальні свердла призначені для обробки центрових отворів різної конфігурації та розмірів. Для обробки отворів з фасками і радіусної форми застосовують свердла центровочні комбіновані. Вони бувають: прості, комбіновані, комбіновані із запобіжним конусом. Нормальним кутом звичайного центрувального свердла є кут 60˚, з запобіжним конусом 60˚-120˚.

Таблиця 3.5 .Основні типи комбінованих центрувальних свердл

Вид

Ескіз

Тип A

Тип B

Тип C

(двохстороннє)

Тип R

Рисунок 3.12 Свердло центрувальне

Свердла спіральні, з циліндричним хвостовиком для зацентровки під свердління, призначені для зацентровки під свердління або зняття фаски під кутом 45˚ в отворах під різьбу в конструкційних матеріалах. Свердла відрізняються відсутністю стрічки.