Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА Л.Р.doc
Скачиваний:
110
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
25.39 Mб
Скачать

Геометричні параметри різця

Системи координатних площин і координатні площини.

Інструментальна система координат ІСК (рис. 1.10) – це прямокутна система координат з початком у вершині леза, орієнтована відносно геометричних елементів різального інструмента, прийнятих за базу. Інструментальна система координат застосовується для виготовлення і контролю інструмента. В позначеннях координатних площин і елементів леза додатково використовують індекс “і”, наприклад, Pvi , Pi , i , i і т.д.

Статична система координат ССК (рис. 1.10) – це прямокутна система координат з початком в розглядуваній точці головної різальної кромки, орієнтована відносно напряму швидкості головного руху різання. Вона приймається для наближених розрахунків кутів леза в процесі різання і для врахування змін цих кутів після установки інструмента на верстаті.Статична система координат, в загальному випадку, є перехідною системою від інструментальної системи координат до кінематичної. В цьому випадку в позначеннях параметрів використовують індекс “с”, наприклад, P, Pс , с і т.д.

Кінематична система координат (КСК) (рис. 1.11) – це прямокутна система координат з початком в розглядуваній точці різальної кромки, орієнтована відносно напрямку швидкості результуючого руху різання. Цією системою доцільно користуватися при роботі з великими подачами та нарізанні різі. Координатні площини і елементи леза в КСК позначають індексом “к”, наприклад, P, Pк , к , к і т.д.

В інструментальній системі координат напрям швидкості головного руху різання у токарних і стругальних різців прямокутного поперечного перерізу приймається перпендикулярним до конструкторськоїустановочноїбази різця. В зв'язку з цим інструментальна система координат і статична система координат для них ідентичні (співпадають).

Рисунок 1.10.Координатні площини, напрям швидкості головного руху різання, елементи леза різця в статичній системі координат.

Рисунок 1.11.Координатні площини, напрями швидкості головного руху різання, подачі і результуючого руху, елементи леза різця в кінематичній системі координат.

Вибір системи координат залежить від поставленоїзадачі.

Координатні площини, які використовують для вимірювання, або призначення числових значень кутових параметрів леза та визначення елементів леза, показані на рис. 1.12.

Рисунок 1.12.Координатні площини

Основна площина Рv – координатна площина, проведена через розглядувану точку, головної різальної кромки, перпендикулярно до напряму швидкості головного, або результуючого руху в цій точці.

Площина різання Рn - координатна площина, дотична до головної різальної кромки в розглядуваній точці, і перпендикулярна до основної площини.

Головна січна площина Р – координатна площина, перпендикулярна до лінії перетину основної площини і площини різання.

Нормальна січна площина РH – площина, перпендикулярна до різальної кромки в розглядуваній точці (див. рис. 1.10 і рис. 1.11).

Січна площина сходу стружки Рс – площина, яка проходить через напрям сходу стружки (рис. 1.12), співпадає з Р і вектором швидкості різання в розглядуваній точці різальної кромки.

На рисунках 1.10 і 1.11 показані координатні площини в статичній і кінематичній системах координат. Інструментальна система співпадає із статичною.

Статична основна площина Рvc – основна площина статичної системи координат (координатна площина, яка проходить через розглядувану точку різальної кромки перпендикулярно до напряму швидкості головного руху різання.)

Статична площина різання Рnc – координатна площина, дотична до різальної (головної) кромки в розглядуваній точці і перпендикулярна до статичної основної площини.

Статична головна січна площина Рc – координатна площина перпендикулярна до лініі перетину статичної основної площини і статичної площини різання.

Кінематична основна площина Р– основна площина в кінематичній системі координат (координатна площина, яка проходить через розглядувану точку різальної кромки (головної), перпендикулярно до напряму швидкості результуючого руху різання).

Кінематична площина різання Р – координатна площина, дотична до різальної (головної) кромки в розглядуваній точці і перпендикулярна до кінематиичної основної площини.

Кінематична головна січна площина Рк – координатна площина, перпендикулярна до лінії перетину кінематичної основної площини і кінематичної площини різання.