Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

kaf_philosofpidruchkirychok

.pdf
Скачиваний:
26
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
3.24 Mб
Скачать

Лекція 5. Філософія ХІХ–ХХ століть і сучасна західна філософія

171

 

 

мом і комунізмом. Тому некласична філософія не визнає якогось єдиного погляду на світ і сама не прагне ним стати. В принципі, й сама філософія оголошується такою, яка не може претендувати на статус єдиного світогляду, «науки наук», найвищої мудрості, а є разом із релігією, міфологією, наукою лише одним із способів осягнення світу.

На відміну від некласичної філософії постнекласична філософія не намагається бути ближчою до життя, але вона не повертається й до абстрактності та спекулятивності філософії класичної, – вона стверджує, що наблизитись до смислу життя можна тільки через безкінечні іронічні, ігрові та плюралістичні тлумачення дійсності, які не можуть бути раціональними.

Постнекласична філософія відмежовується від орієнтації філософії модернізму на створення чогось принципово нового. Вона доводить: усе, що можна сказати, вже було колись сказане.

Філософія постнекласична проголошує принципову різноманітність і плюралізм у житті й поглядах, вона не визнає ніяких усталених правил і норм, апелюючи до хаосу й розмаїття. Подібно до того як філософію некласичну інколи йменують «модернізмом», за філософією постнекласичною закріпився термін «постмодернізм».

Постмодернізм домінує в філософії, починаючи з другої половини ХХ ст., однак це не означає, що в цей період не було інших підходів або постмодерністські ідеї не зустрічалися раніше. В наш час спостерігається тенденція до відшукування постмодерністських ідей у все більш віддаленому минулому і, як пожартував із цього приводу Умберто Еко, – спроби «оголосити постмодерністом самого Гомера».

6. Постмодернізм – найсучасніший постнекласичний філософський напрям

Термін «постмодерн» як філософське поняття вперше вжив у 1979 році французький філософ Жан-Франсуа Ліотар (1924–1998) у своїй знаменитій книзі «Ситуація постмодерну: доповідь про знання»178. Після цього дане поняття остаточно оформилося в працях амери-

канських філософів Іхаба Хассана (нар. 1925) і Масуда Заварзаде

178 Фр. «La Condition postmoderne: Rapport sur le savoir».

172

Лекція 5. Філософія ХІХ–ХХ століть і сучасна західна філософія

 

 

(нар. 1938)179. На основі праць цих вчених і відбулося становлення специфічної «постмодерністської філософії»180.

Постмодернізм – це досить неоднорідний напрям, що включає в себе величезне розмаїття поглядів та ідей, часом досить суперечливих між собою181. До нашого часу не склалося однозначного тлумачення терміну «постмодернізм». Ведуться також суперечки і про дату виникнення філософії постмодернізму. Одні дослідники датують народження постмодернізму 1980 роком, коли Жак Де- ріда (1930–2004)182 захистив у Сорбоні докторську дисертацію, в якій виклав основи «декострукції» – методу ревізії всієї попередньої філософії, що став головним методом постмодернізму. Інші дослідники вважають, що цей напрям викристалізувався принаймні на десятиліття раніше, ототожнюючи його з постструктуралізмом (Лакан, Фуко), який вперше вказав на «відсутність структури»,

179 Ліотар був першим, хто дав філософське тлумачення цього терміну, однак саме слово «постмодернізм» використовувалося задовго до нього. Вперше його вжив Р. Ранвіц у книзі «Криза європейської культури» (1917), згодом Ф. де Оніза у 1934 р. назвав «постмодернізном» авангардистську поезію початку 20-х років ХХ ст., ще пізніше в 1939–1947 рр. це слово використовував і Арнольд Тойнбі для позначення історичного періоду, що охоплював час після Другої світової війни, який, на його думку, радикально відрізняється від Модерну (Нового часу). В 60–70 роках слово «постмодернізм» застосовували для позначення нових тенденцій в архітектурі, мистецтві, економіці та суспільстві в цілому, однак філософською категорією це слово стало лише завдяки Ліотару. Яскравими представниками постмодернізму бу- ли Жак Лакан, Жак Деріда, Мішель Фуко, Роланд Барт, Жорж Батай, Жан Бордійяр, Пітер Клоссовскі, Моріс Мерло-Понті, Юлія Кристєва, Жиль Дельоз, Фе- лікс Ґваттарі, Рене Жирар.

180Терміни «постмодерністська філософія» і «філософія постмодерну» не тотожні. Термін «постмодерністська філософія» вказує на особливий спосіб філософування, а «філософія постмодерну» – це термін більш історичний і вказує на філософію, що розвивалась у певний історичний період, який настав «після» періоду Модерну (Нового часу). Для одних дослідників – це повоєнний час, для інших – останні 25–35 років.

181У широкому розумінні «постмодернізмом» називають комплекс філософських і теоретичних уявлень у сучасному культурному житті Заходу, що проявляється в різних сферах гуманітарного знання, мистецтва і літератури. У вузькому – найсучасніший постнекласичний філософський напрям.

182Деріда – автор творів «Мова і явища» («La Voix et le phénoméne»), «Письмо і

відмінність» («L'écriture et la différance»), «Граматологія» («De la Grammatologie»), «Диссимінація» («La Dissémination»).

Жак Дерріда
(1930–2004)
найавтроритетніший представник постмодернізму, винахідник “деконструкції”– методу ревізії всієї попередньої філософії.

Лекція 5. Філософія ХІХ–ХХ століть і сучасна західна філософія

173

 

 

тобто притаманні дійсності хаос і різноманітність – центральне поняття філософії постмодернізму183.

Однак якими б не були думки з цього приводу, можна стверджувати, що постмодернізм виник тоді, коли у свідомості філософів з’явилося радикальне відмежування як від класичної, так і від некласичної філософії й намагання сформувати принципово новий стиль філософування, хоча, з одного боку, на відміну від модернізму постмодерністи сприймають власні погляди на

основі установки, яку вони називають «deja-vu» (фр. «вже бачене»), тобто не вірять у будь-яку новизну.

Всій попередній традиції постмодерністи закидають «універсалізм», тобто намагання створити узагальнюючу теорію чи вчення, яке пояснює ввесь світ. Постмодерністи називають таке всезагальне вчення (наприклад, філософію Пла-

тона чи Геґеля) «маскою догматизму»,

тобто замаскованою ідеологією, що покликана підпорядкувати неповторну людську особистість якійсь всезагальній меті: «державі», «Богові», «ідеям» тощо. Постмодернізм свідомо відмовляється від створення

всепояснюючих і всезагальних вчень на зразок «метафізики», проголошуючи власні погляди «постметафізичним мисленням». Чи не найзнаменитіший філософ-постмодерніст Деріда у своїй вищезгадуваній докторській дисертації розробив метод «деконст- рукції», за допомогою якого можна визначити, виділити та відкинути аксіоми, на яких базувалася вся європейська метафізика184, і перейти до мислення поза даними аксіомами.

Постмодерністи фіксують у сучасному світі тотальну «семіотизацію» буття, або, як вони висловлюються, «симуляцію» (фр. simulati-

183Зараз очевидним і безумовним є те, що постмодернізм – це прямй спадкоємець постструктуралізму, однак на нього мали вплив й інші напрями і вчення ХІХ–ХХ столітть. Ідейні витоки простмодернізму можна знайти у філософії Ніцше, психоаналізі, неомарксизмі, феноменології, філософії Гайдеґера, семіотиці, філософії діалогу, теорії мовних ігор і навіть у філософії Канта.

184Аксіоми, як відомо, – це твердження, які не доводяться, а сприймаються на віру.

174

Лекція 5. Філософія ХІХ–ХХ століть і сучасна західна філософія

 

 

on), тобто потужне і невтримне розширення знаково-символічної сфери (мови, письма й ін.) впритул до того, що ця сфера здобуває статус єдиної і самодостатньої реальності. Лейтмотивом постмодернізму є відомий принцип Деріди: «нічого не існує поза текстом»185. Увесь світ, людина, література, історія тощо – це нескінченний безмежний текст, причому на відміну від аналітичної філософії та герменевтики у постмодернізмі знаки можуть бути «пустими», тобто такими, що, за словами Жана Бодріяра (1929–2007), «взагалі не співвідносяться з якою б то не було реальністю».

Уконцепції так званої «постмодерністської чуттєвості» про-

голошується сприйняття світу як «хаотичного і розмаїтого». Таким чином, заперечується намагання попередньої філософії знайти у цьому світі першопричину («теоцентризм») і мету («теолео-

центризм»).

Уякий спосіб можна пізнати цю семіотизовану, хаотичну і різноманітну реальність?

Насамперед, як пише італійський постмодерніст Умберто Еко (нар. 1932), «іронічно і без наївності»186. Саме «іронія» стає однією із головних пізнавальних установок постмодернізму. Що ж таке «іронія»? Це фігура, побудована на розбіжності смислу висловлювання і замислу, тобто того, що «є» і того, що «висловлюється». На противагу «серйозності» модернізму, який намагався бути «ближчим до реальності» і називати «речі своїми іменами», постмодерністи обстоюють право називати речі «будь-якими іменами», чим створюють можливість для безкінечної розмаїтості тлумачень. Але саме завдяки цій мозаїці інтерпретацій ми й маємо змогу наблизитися до смислу.

Постмодернізм ставить під сумнів намагання в усьому бачити «логічний смисл» («логоцентризм»). Вчення, які проголошують логічне мислення основою пізнання, слугують, на їх думку, «імпері- алізму розуму». Постмодерністи свідомо намагаються відмежувати-

185Derrida J. Of grammatology.– Baltimore, 1976.– LXXXVII.– P. 158.

186Эко У. Заметки на полях «Имени розы» // Иностранная литература.–

1988.– № 10.– С. 88–104.

Лекція 5. Філософія ХІХ–ХХ століть і сучасна західна філософія

175

 

 

ся від цього імперіалізму187, постійно наголошуючи на спонтанності думки, фантазії та уяви, а також на роботі несвідомого.

Однією з найбільших вад логоцентризму, на думку постмодерністів, є «бінаризм» – сприйняття всієї дійсності через подвійні опозиції («істина – хиба», «добро – зло», «чоловіче – жіноче» «внутрішнє – зовнішнє» тощо). На думку постмодерністів, хаотичний і розмаїтий світ у такий спосіб моделювати неможливо – і тому на зміну бінаризму вводитися поняття «складка» (фр. pli – «згин», «заломлення»), систематичну розробку якої здійснив французький філософ Жиль Де- льоз (1925–1995). Смисл терміну «складка» можна пояснити, коли розглянути лінію, що заломилася в якійсь точці. З одного боку, – це дві різні лінії, а з іншого, вони мають точку дотику, що символізує їх взаємозв’язок. До речі, в поле критики постмодерністів потрапляє й «хибна» гендерна протилежність між чоловіком та жінкою, а також так званий «фалоцентризм» – засилля чоловічого начала у західноєвропейській культурі188.

З усіх наведених вище поглядів випливає також специфічне сприйняття постмодерністами людини та суспільства. На їхню думку, поняття «особистість» і навіть поняття «суб’єкт» абсолютно позбавлені сенсу, оскільки людська свідомість – це сума текстів, причому текстів не самостійних, а таких, що «вже були». Окрім того, якщо хибним є протиставлення внутрішнього і зовнішнього («складання»), то «внутрішній світ людини» є не що інше, як «хибна внутрішність смислу уже всуціль опрацьована його ж власним зовнішнім»189 (Деріда). З усього цього випливає твердження постмодерністів про неіснування суб'єктивної особистості, тобто, за словами Фуко «смерть суб’єкта». Через людину, за висловом французького філософа, «говорить мова», тобто висловлюються різні, вприсутнені в людині «дискурси»190 та набори типових фраз, десь і колись почутих

187Називаючи цю позицію «логотомією».

188Деріда ввів у філософію цікаве поняття «Онто-тео-телео-фало-фоно-логоцен- тризм», яке відбиває у загальному вигляді всі вади класичної культури. «Фоноцентризм» – означає орієнтацію західноєвропейської культури на вголос озвучене мовлееня, яка на його думку, сприяє некритичному сприйняттю тих чи інших тез.

189Деррида Ж. Позиции.– М.: Академический Проект, 2007.– С. 40.

190Словом «дискурс» (лат. «discursus», від «discure» – «блудити») постмодерністи позначають артикуляцію у мові чи інших засобах змісту свідомості, яка визначається домінуючими в тій чи іншій соціокультурній традиції типом раціональності.

Мішель Фуко
(1926-1984)
смивол постмодрнізму

176

Лекція 5. Філософія ХІХ–ХХ століть і сучасна західна філософія

 

 

і засвоєних. Автор письмового тексту також не говорить сам від себе, а одягає на себе, за висловом Роланда Барта (1915–1980), «авторську маску». Тому філософ проголошує «смерть автора», від якої недалеко і до «смерті читача». Оскільки суб’єкта не існує, то не існує і його бінарної протилежності об’єкта (так звана концепція

«вкраденого об’єкта» ).

Постмодерністи поставили під сумнів і поняття «суспільство», замінивши його висловом «простір соціального тексту», а також відкинули теорію суспільного прогресу. Голокост та дві світові війни, нацизм і комунізм, на їх думку, ставлять під сумнів прогрес людства. Постмодерністи також оголошують себе соціальними «маргіналами»

(від. лат «margo» – «край», «межа»), тобто продукують своєрідне самовідчуття творчої інтелігенції кінця XX – поч. ХХІ ст., яке полягає у свідомому орієнтуванні власної позиції на периферійність, відокремленість від суспільства і моралі. (Наприклад, Мішель Фуко прославився не тільки своїми безсмертними ідеями, але й своєю поведінкою, екстраваґантною стрижкою наголо, дизайнерськими окулярами та бісексуалізмом, який фактич-

но і став причиною його смерті від СНІДу в 1984 р.). Постмодернізм не визнає якихось історичних магістральних

ідей, що домінують у культурі, тобто «метанарративів» (лат. «narrare» – «вербальне викладення», «переказ»), – вони свідомо надають своїм творчим пошукам іронічного та ігрового характеру, проникаючи в найрізноманітніші сфери дійсності; від поштової листівки – до операційної системи Windows, від Геґеля і Ніцше – до історії сексуальності.

Постмодернізм не можна охарактеризувати якимись провідними течіями чи ідеями, однак цілком справедливим є, з нашого погляду, визначення, яке дав постмодернізму німецький філософ Вольфґанґ Вельш (нар. 1944): «постмодерн... розуміється як стан радикальної плюральності, а постмодернізм – як його концеп-

Лекція 5. Філософія ХІХ–ХХ століть і сучасна західна філософія

177

 

 

ція»191. Дійсно, філософію постмодернізму можна назвати філософією розмаїтості і плюралізму. Вона не визнає чогось уніфікованого й сталого, вона не визнає єдиної істини й єдиного уявлення про світ, вона критична та іронічна.

Спектр оцінок постмодернізму коливається від патетичних захоплень до суцільного заперечення, однак безсумнівним і цінним є те, що ця філософія поставила проблеми, які ніхто ніколи не ставив, продемонструвала нам неможливість мислити так, як ми мислили раніше, необхідність зміни традиційних установок і навіть філософської мови («deja-vu», «маска догматизму», «постметафізичне мисленням», «симуляція», «хора», «постмодерністська чуттєвість», «теоцентризм», «телеоцентризм», «іронія», «логоцентризм», «імперіалізм розуму», «логомахія», «бінаризм», «складка», «складання», «фалоцентризм», «смерть суб’єкта», «дискурс» «смерть автора», «смерть читача», «вкрадений об’єкт», «проективність», «адміністрування», «маргінальність», «метанарратив» – ці та багато інших понять запроваджені постмодерністами).

Отже, цю філософію можна розглядати як своєрідний фермент усієї західноєвропейської думки, без якого не обійдеться подальше філософування. Не можна не враховувати таких благосних вчинків постмодернізму, як критика ідеологій, інтерес до хаосу й різноманітності тощо, яких попередня філософія цуралася повсякчас. Однак слід зауважити, що постмодернізм став більше критичним проектом, аніж творчим, а нівеляція таких понять як «добро і зло», «прекрасне і потворне» призвело до втрати людиною орієнтирів у цьому світі. Тому багато хто із сучасних мислителів розглядає постмодернізм як вже завершений етап у філософуванні, називаючи сучасну філо-

софську ситуацію «after-postmodernism».

Англійське слово «after» означає одночасно «після», «за», «по той бік», а також «згідно». У даному випадку мова йде про філософування «після» постмодернізму, але й «згідно» з його досягненнями. Дійсно, найсучасніша філософія, яка називає себе after-post- modernism, мислить і на противагу, і «згідно» постмодернізму.

191 Welsch W. «Postmoderne». Genealogie und Bedeutung eines umstrittenen Begriffs // «Postmoderne» oder Der Kampf um die Zukunft. Hrsg. von R. Kemper.– Frankfurt in M., 1988.– S. 9–36.

178

Лекція 5. Філософія ХІХ–ХХ століть і сучасна західна філософія

 

 

Тому в найзагальнішому вигляді переосмислення постмодернізму відбувається нині двояко.

По-перше, через часткову реставрацію класичної філософії у так званому «неокласицизмі» (М. Готдінгер та ін.), який проголошує «культурний класицизм у постмодерністському просторі». Прихильники цієї філософії, не відкидаючи позитивних надбань постмодернізму, намагаються відновити деякі, в запалі зметені мітлою постмодернізму, ідеї, наприклад, «повернути втрачене значення», тобто відновити зв’язок між знаком і дійсністю.

По-друге, через часткову реставрацію некласичної філософії, тобто спробу віднайти ще якусь «останню реальність», як це робила філософія некласична. Існують спроби замінити постмодерністську «текстуальну реальність», на іншу «комунікативну реальність», яка якраз і оголошується «останньою». Це реалізується у «комунікативній філософії» Карла-Отто Апеля (нар. 1922) й

мотивується цей погляд тим, що комунікація виходить у сучасному світі на передній план (для позначення цієї тенденції вже навіть використовують термін «комунікативний поворот»). У межах комунікативної філософії також відбувається відновлення деяких знищених постмодернізмом понять, як, наприклад, «воскресіння суб’єкта», тобто «виявлення суб’єкта в контексті вербальних практик».

Якими шляхами піде далі філософія можна лише здогадуватись, однак очевидним є те, що всі наступні ідеї будуть тою чи іншою мірою коригуватися із постмодернізмом.

Лекція 5. Філософія ХІХ–ХХ століть і сучасна західна філософія

179

 

 

Роки життя провідних представників структуралізму, постсрук-

туралізму, постмодернізму та after-postmodernism-у

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Бодріяр* Еко*

2000

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Леві-Строс

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1990

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Лакан

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1980

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1970

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1960

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1950

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1940

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1930

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Деріда

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фуко

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дельоз

 

 

 

 

 

 

1920

 

 

 

 

 

Ліотар

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Апель*

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1910

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Барт

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1900

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Клод Леві-Строс (1908–1990)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Жак Лакан (1901–1981)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мішель Фуко (1926–1984)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Жан-Франсуа Ліотар (1924–1998)

 

 

 

 

 

 

 

Жак Дерріда (1930–2004)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Жан Бодріяр (1929–2007)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Умберто Еко (нар. 1932)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Жиль Дельоз (1925–1995)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Роланд Барт (1915–1980)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Карл-Отто Апель (нар. 1922)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

180

Лекція 5. Філософія ХІХ–ХХ століть і сучасна західна філософія

 

 

Питання до семінарського заняття

1.Що таке некласична філософія?

2.Перші спроби подолання Геґелівської філософії. Артур Шопенґауер.

3.Фрідріх Ніцше як пролог до некласичної філософії ХІХ–ХХ ст.

4.Позитивізм, неопозитивізм, постпозитивізм.

5.Аналітична філософія («філософія мови»).

6.Геґельянство та неогеґельянство.

7.Марксизм та неомарксизм.

8.Спірітуалізм.

9.Фройдизм та неофройдизм.

10.Неокантіанство.

11.Німецький історизм.

12.Феноменологія.

13.Філософська герменевтика.

14.Екзистенціалізм.

15.Персоналізм.

16.Філософія «діалогу».

17.Філософська антропологія.

18.Латиноамериканська філософія.

19.Філософія в США. Праґматизм, неопраґматизм, інструменталізм.

20.Неосхоластика та неотомізм.

21.Структуралізм і постструктуралізм.

22.Що таке постнекласична філософія?

23.Постмодернізм – найсучасніший постнекласичний філософський напрям.

Завдання, вправи, тести

1. Відмітьте знаком «+» ті риси, які, на вашу думку, притаманні класичній, некласичній та постнекласичній філософії, і знаком «–» ті риси, які їм не притаманні

 

 

Класична

Некласична

Постнекласична

 

 

філософія

філософія

філософія

 

Симетрія

 

 

 

 

Гармонійність

 

 

 

 

Завершеність

 

 

 

 

Раціональність

 

 

 

 

Намагання

 

 

 

 

пояснити все

 

 

 

 

(універсалізм)

 

 

 

 

Переконання у

 

 

 

 

існуванні єдиної

 

 

 

 

істини

 

 

 

2. Вставте пропущені слова

 

 

Якщо у Геґеля вся дійсність – це раціональний об’єктивний Дух, то у Шопенґауера – це сліпа, …, … і … …., яка породжує …, пожирає сама себе і прямуючи в … .

Подібно Шопенґауеру, Ніцше тлумачить дійсність як …, яка народжує …, однак він веде мову не тільки про світову, але й про людську …. Ця … є, насамперед, «… до влади». Таке прагнення розглядається філософом як цілком «природне», а все те, що заважає йому, повинне бути відкинутим. У майбутньому має з’явитися …, яка не соромитиметься своєї … до влади.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]