Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

kaf_philosofpidruchkirychok

.pdf
Скачиваний:
26
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
3.24 Mб
Скачать

Лекція 11. Філософія культури і науки

291

 

 

продукт людської діяльності, передбачає також специфічну мову, мистецтво, спосіб життя.

2.Філософія науки287

2.1.Сутність науки

Із давніх-давен люди намагалися пояснити явища природи. Спочатку вони вважали, що все те, що відбувається навколо, – дії Богів, однак згодом, із винайденням важеля і блока, а далі й найпростіших машин, людина починає вірити в те, що в природі існують незалежні від людини та богів закони. Таким чином, в середині культури починає формуватися особливий тип знання, який називається наукою. Наука – це передусім віра в існування законів природи.

Наука як явище культури відрізняється від інших феноменів, таких, наприклад, як філософія, художня діяльність і буденне (позанаукове) знання. Ми вже зазначали, що у науковому досліджені бере участь людський розум, а у філософуванні – все людське єство; наукова істина – це істина тимчасова, від якої відмовляються, коли з’являється істина краща, а від філософської істини відмовляються досить рідко. Окрім того, мова, якою висловлюються філософи, більш різноманітна, ніж мова науковців.

Від художнього осягнення дійсності науку відрізняє те, що художній твір завжди враховує суб’єктивність, індивідуальність автора, а наукове відкриття її іґнорує. Закони Ньютона були б такими самими, якби їх відкрив і не Ньютон, – особистість першовідкривача законів природи тут не позначається на самих цих законах.

Від буденного (стихійно-емпіричного) знання наука відрізняється наступними ознаками:

287 Філософія науки сформувалась в першій половині ХХ ст. Головні принципи філософії науки як самостійної галузі філософських знань сформульював Мертон у докторській дисертації «Наука, техніка й суспільство в Англії XVII століття», захищеній у Гарварді в 1936 р. (опублікована в 1938 р.).

292

Лекція 11. Філософія культури і науки

 

 

якщо буденне пізнання освоює лише предмети сьогодення, то наукове пізнання може бути спрямоване в майбутнє;

буденна свідомість користується природною мовою, а для науки цього недостатньо: їй потрібні терміни, формули й ін. Окрім того у науці прагнуть, аби всі слова мали однозначний смисл, на відміну від буденної мови;

якщо знання, отримані в буденній практиці, перевіряються одразу ж самою практикою, то знання, які отримує наука, не завжди можуть бути перевірені практикою, або перевірятимуться

удалекому майбутньому;

наука завжди усвідомлює метод, яким здобуває знання, а повсякденна свідомість – ні;

заняття наукою потребують особливої підготовки науковця, а для повсякденного пізнання це не потрібно.

Отже, наука є особливим, відмінним від усіх інших, видом освоєння дійсності.

2.2. Динаміка наукового пізнання

Наукове знання постійно збагачується й удосконалюється. Ми можемо ставити під сумнів прогрес моралі, суспільний прогрес, але прогрес науки є безсумнівним. У динаміці наукового пізнання особливу роль відіграють, на думку американського філософа науки Куна, так звані наукові революції. Що таке наукова революція? Це фундаментальна перебудова основ науки, її методів і наукової картини світу, яка час від часу зустрічається в історії науки.

Історії науки відомі чотири таких революції:

1.Революція XVII ст., що закінчилася становленням класичної науки. Вважається, що вона почалася, як уже зазначалось, із публікації роботи Коперніка «Про обертання небесних сфер» (1543 р.) і закінчилась з виходом у світ роботи Ньютона «Математичні начала натуральної філософії» (1687 р.). Ця наукова революція стала стимулом до формування «класичної науки», яка ґрунтується на очевидності, раціональних методах і експерименті. Ввесь світ після цієї революції почав мислитись, як велика машина (філософія механіцизму).

2.Революція кінця XVIII – першої половини XIX ст. Внаслідок цієї революції механістична картина світу втрачає статус

Лекція 11. Філософія культури і науки

293

 

 

загальнонаукової. В кожній галузі формується своя картина світу, що, зрештою, призводить до виникнення цілої низки окремих дисциплін. До цього чіткого поділу на дисципліни не було, а в університетах традиційно існували тільки чотири факультети: філософії, медицини, права і теології. Саме тому Ньютон називав свою фізику «натурфілософією». Не зважаючи на розмаїття дисциплін, класичні установки (очевидність, раціональність) після даної революції зберігаються.

3.Революція кінця XIX – середини XX ст. призвела до становлення нової, некласичної науки. Революційні зміни у фізиці (відкриття подільності атома, становлення релятивістської і квантової теорії), в хімії (квантова хімія), в біології (становлення генетики), виникнення кібернетики і теорії систем підірвали класичні установки. Наука відмовляється від самоочевидності (релятивістська фізика), психоаналіз відкриває ірраціональні сфери психіки, експеримент починає мислитися як такий, що залежить від сприйняття його результатів самим експериментатором. Тому науку першої половини ХХ ст. називають «некласичною».

4.Революція останньої третини ХХ ст., результатом якої є формування постнекласичної науки. Постнекласична наука характеризується тотальною комп’ютеризацією, прерогативою міждисциплінарних та комплексних досліджень. Наука стає економічно і соціально залежною; виникає інтерес до систем, що саморозвиваються (біосфера, Метагалактика, планета Земля, як система взаємодії геологічних, біологічних і техногенних процесів), з’являється концепція нестаціонарного Всесвіту і, що найголовніше, зникає класичний ідеал ціннісно-нейтрального дослідження. Сучасний учений, який уже здатен клонувати людину й знищити світ ядерним вибухом, не може не зважати на принципи моралі.

Під час наукових революцій змінюються й так звані типи ра- ціональності, тобто типи раціонального (за допомогою розуму) освоєння світу. Виділяють три історичні типи раціональності:

класична раціональність – не враховує суб’єктивні фактори в

науці, не осмислює зв’язку науки з соціальними і філософськими цінностями й цілями;

294

Лекція 11. Філософія культури і науки

 

 

некласична раціональність – враховує особливості суб’єкта в наукових дослідженнях, однак не осмислює зв’язку із соціальними і філософськими цінностями й цілями;

постнекласична раціональність – враховує особливості суб’єкта в наукових дослідженнях, осмислює зв’язок із соціальними і філософськими цінностями й цілями.

Отже, сучасна наука не може не рахуватися з нормами моралі,

атому в філософії науки виникає проблема етики науки, тобто системи ідеалів і норм наукової творчості. Головні моральні принципи сучасного науковця, на наш погляд, мають бути наступними:

не відступати від наукової істини з огляду на особистісні, своєкорисні цілі;

перед науковою істиною всі дослідники мають бути рівні, – ніякі минулі заслуги не повинні прийматися за наукові докази;

вчений повинен бути чесним, він може помилятися, але не має права підтасовувати результати досліджень;

вчений не має права на плаґіат; він може повторити вже зроблене відкриття, але не має права чужі відкриття видавати за власні;

вчений повинен передбачати наслідки, які може мати його відкриття для людства;

вчений не повинен в ім’я науки жертвувати моральними принципами.

Лише дотримання зазначених вище норм дасть змогу сучасній науці дійсно служити людству.

Слід зауважити, що погляди Куна на «революційну» динаміку наукового пізнання – не єдина думка з цього приводу. Лакатос вважає, що розвиток науки аж ніяк не революційний. Нова теорія не заперечує стару, а будується на ній, додаючи до старого знання лише пояснення нових фактів, зрештою, Фоєрабенд вважає, що прогрес науки полягає у «епістемологічному анархізмі», тобто висуненню безглуздих ідей. Чи не безглуздою спочатку здавалась геліоцентрична система Коперніка чи геометрія Лобачевского? Звісно ж, безглуздими! Однак саме завдяки таким «сміливим до безглуздості» ідеям і став можливий прогрес науки.

Лекція 11. Філософія культури і науки

295

 

 

2.3. Проблема наукової картини світу

Однією з найголовніших проблем, які намагається вирішити філософія науки, – це проблема наукової картини світу. Картина світу – це образ світу, який вибудовує наука за допомогою власних понять і термінів, а також онтологічних понять. У поняття «картина світу» входять:

уявлення про об’єкти, з яких складаються всі інші об’єкти (наприклад, атоми чи молекули у фізиці, індивіди у соціології, стимули та реакції у психофізіології тощо);

уявлення про види і типи цих об’єктів;

уявлення про загальні закономірності їх взаємодії;

уявлення про спосіб побудови із них усіх інших об’єктів;

уявлення про просторово-часову реальність.

Свої картини світу є в кожній науці (їх ще називають «дисциплінарними онтологіями»), а разом вони утворюють загальну картину світу. Наведемо приклад картини світу: «світ складається із неподільних корпускул; їх взаємодія здійснюється як миттєва передача сил по прямій; корпускули і створені із них тіла переміщуються в абсолютному просторі й абсолютному часі» – це картина світу, що склалася після революції XVII ст. (так звана «механістична картина світу»). В ході інших наукових революцій формувались інші картини світу, як галузеві, так і загальні, наприклад, електродинамічна (остання чверть XIX ст.), квантово-реляти- вістська (перша половина XX ст.) й ін.

Картина світу безпосередньо пов’язана із поясненням ще невідомих фактів і досвіду, адже саме на неї спираються такі пояснення.

2.4. Сучасна наукова картина світу

Сучасну наукову картину світу пов’язують насамперед із уже згадуваною синергетикою – методологічним напрямом, що інтенсивно розвивається і набув великої популярності в наш час. Нижче ми окреслимо головні риси сучасної наукової картини світу. Вони стосуватимуться уявлень про закони природи, про розвиток і будову Всесвіту, про структуру дійсності та можливість передбачити майбутнє. Сучасна картина світу характеризується такими ознаками, як нелінійна методологія в дослідженнях, глобальний еволюціонізм,

296

Лекція 11. Філософія культури і науки

 

 

уявлення про нестаціонарний Всесвіт, уявлення про дійсність як сукупність складноорганізованих систем та обмеження можливості пізнати майбутнє.

1.Нелінійна методологія. Створюючи картину світу, сучасна наука відмовляється від так званого «лінійного детермінізму Лапласа», на якому ґрунтувалася класична та, власне, й некласична наука, тобто відмовляється від переконаності в існуванні в природі лінійних, ланцюгових причинно-наслідкових зв’язків. Згідно з класичними установками, в природі одне явище (причина) породжує інше (наслідок). Цей наслідок є причиною іншого наслідку, і так далі. В постнекласичній картині світу на зміну лапласівському детермінізму прийшло нове, «нелінійне» мислення, згідно з яким одна й та ж причина може викликати принаймні кілька наслідків, причому, який саме наслідок із цих кількох матиме місце, залежить від випадку. У межах синерґетики, таким чином, формується «нелінійна методологія» – набір методів, які дають змогу знайти кілька можливих наслідків для тієї чи іншої причини, в якій би галузі знань ця причина не мала місце (фізика, соціологія, психологія тощо).

2.Глобальний еволюціонізм. Постнекласична наука змінила також уявлення про рух і розвиток Всесвіту шляхом переосмислення поняття «еволюція». Ми знаємо, що у класичній науці слово «еволюція» застосовувалося Дарвіном і його послідовниками до органічної природи й означало розвиток і удосконалення видів. Сучасні вчені, зокрема прихильники синерґетики, стверджують, що еволюція притаманна не лише органічній, але й неорганічній природі, макро- і мікросвітам, термодинамічним системам (Пригожин), інформаційним системам (Вінер, Ешбі) й, власне, Всесвіту в цілому (Фрідман, Хаббл). Цей погляд дістав назву «глобального еволюціонізму». Змінилося також уявлення про саму еволюцію. Якщо Дарвін уявляв її як однолінійний процес, без відхилень і поворотів назад, то сучасна наука вважає, що еволюція не є однолінійною, – її лінії можуть розгалужуватися, зливатися, повертатися назад.

3.Концепція нестаціонарного Всесвіту. Сучасна наука розгля-

дає Всесвіт не як стабільний і незмінний, а як складноорганізований і неусталений, такий, що знаходиться в процесі постійного становлення. Таким чином, у сучасній науковій картині світу поняття «буття» і «становлення» виступають фактично си-

Лекція 11. Філософія культури і науки

297

 

 

нонімами. У процесі становлення Всесвіту здійснюються не тільки закономірні й визначені процеси, але й випадкові, непередбачувані (стохастичні). Всесвіт постійно еволюціонує шляхом самоорганізації, переходу від хаосу до впорядкованості, однак хаос – це не безладдя, а перехідний стан при переході від одного рівня упорядкованості до іншого. Тому прихильники синерґетики називають хаос «конструктивним», «творчим», оскільки він є фактично умовою виникнення нового.

4.Дійсність як сукупність складноорганізованих систем. Уся дійсність сучасною наукою уявляється наповненою складноорганізованими системами (молекулярна будова речовини, жива природа, інформація, суспільство тощо). Всі ці системи еволюціонують, причому в їх еволюції існує два рівні. Для першого характерна усталеність, лінійність і передбачуваність; для другого – неусталеність, нелінійність, непередбачуваність. На першому рівні розвиток будь-якої системи цілком передбачуваний і прогнозований, оскільки система перебуває у стані рівноваги, однак часом у системі виникають так звані «флуктуації» (незначні відхилення від стабільних параметрів), які можуть «затухнути», а можуть, навпаки, підсилитися, призвести систему до нестабільності, втрати рівноваги. Тоді система переходить на другий рівень – і її розвиток передбачити неможливо. Якщо ми розглянемо, наприклад, таку систему, як суспільство, то побачимо, що можемо легко прогнозувати процеси його розвитку тільки тоді, коли воно перебуває у стані рівноваги, однак під час нерівноважного стану (революція тощо) шляхи розвитку суспільства непередбачувані. Проте це не означає, що система має нескінченну множину варіантів розвитку (атракторів); можливий не будь-який набір таких варіантів, а лише їх скінченна кількість. Причому, чим більше нестабільним є стан системи, тим більше виникає варіантів її майбутньої еволюції, з яких випадок вибере лише один.

5.Непередбачуваність майбутнього. Уявлення про нелінійність процесу еволюції Всесвіту робить фарсом будь-які прогнози. Якими шляхами піде система, що потрапила у «точку біфуркації» (нерівноважний стан), передбачити неможливо. Ми можемо з’ясувати тільки ймовірні шляхи розвитку системи, або «заборонені стани» – шляхи, якими система піти не зможе. Якщо ми з цих позицій

298

Лекція 11. Філософія культури і науки

 

 

подивимося на таку складноорганізовану систему, як суспільство, то нам стане зрозумілою безглуздість «соціальних прогнозів», «соціального конструювання» чи «соціальної інженерії». Якщо суспільство перебуває у нерівноважному стані, то можна лише окреслити множину варіантів його подальшого розвитку, а щодо впливу на розвиток суспільства, то він може мати місце лише у вигляді «точкових» дій, які мають підштовхнути його до того чи іншого шляху розвитку. Однак, як зазначалося вище, ми можемо знати «заборонені стани», в тім числі й для суспільства, і, знаючи про них, запобігти його руйнації.

Питання до семінарського заняття

1.Сутність культури.

2.Символічна природа культури.

3.Людиновимірна сутність культури. Елітарна та масова культури.

4.Сутність науки.

5.Динаміка наукового пізнання.

6.Проблема наукової картини світу.

7.Сучасна наукова картина світу.

1.Вставте пропущені слова

... – це все, створила людина

... – це все, чого людина не створювала Давньоримський мислитель .... у своїх листах, які прийнято називати «... …» вперше ввів

слово «культура» у розумінні «вирощування душі», духовний саморозвиток людини. Видатний англійський вчений ... вперше спробував дати точне наукове визначення поняття

«культура».

2. Вставте пропущені назви складових частин культури

... – до нього відноситься система різноманітних предметів, засобів, процедур та ідей, пов’язаних із життєдіяльністю людини (харчування, одяг) та трудовою активністю (знаряддя праці, способи ведення домашнього господарства).

... – історичний тип відношення суспільства до природного середовища, особливості використання «другою природою», тобто культурою «першої» природи.

... – система цінностей, норм, способів діяльності, що регулюють обмін продукцією, економічну поведінку й економічні відносини в суспільстві.

... – система правил і норм регулювання міжособових відносин між людьми та людської поведінки.

... – спосіб отримання нових знань за допомогою раціональних й експериментальних методів пізнання.

... – діяльність людини, спрямована на створення духовних надбань і цінностей, а також способи та результат цієї дяльності.

... – сукупність різних переконань людей, пов’язаних із надприродним світом, що сприймаються без доказів.

Лекція 11. Філософія культури і науки

299

 

 

... – сукупність усіх загальних способів передачі досвіду, знань, умінь і навичок, формування визначених соціальних норм поведінки.

... – сукупність всіх правил, норм, заборон, а також звичок і традицій, що регулюють життя людей у державі.

... – це знання та вміння здійснювати і здобувати державну владу. Однак найвидатнішим досягненням людства, вершиною культури є ...

3. Вставте пропущені слова

Найголовнішими джерелами змін культури є її внутрішній... , а також взаємодія з ... ... .

4. З’єднайте речення у лівому стовпчику з номером наукової революції у правому.

Наукова революція, результатом якої є формування постнекласичної науки, що характеризується тотальною комп’ютеризацією, прерогативою міждисциплінарних і комплексних досліджень, економічною й соціальною залежністю науки

Внаслідок цієї революції механістична картина світу втрачає статус загальнонаукової. В кожній галузі формується своя картина світу, що, зрештою, призводить до виникнення цілої низки окремих дисциплін.

Революція, що призвела до становлення некласичної науки. Наука відмовляється від само очевидності, відкриває ірраціональні сфери психіки; експеримент починає мислитися як такий, що залежить від свідомості самого дослідника.

Революція, що закінчилася становленням класичної науки, яка ґрунтується на очевидності, раціональних методах і експерименті.

IIІ

I

ІV

ІІ

5. Виберіть на кожне запитання із п’яти варіантів відповідей один правильний

1. Що таке культура?

а) все, що створила людина; б) ввічлива поведінка людини;

в) набір якостей, які роблять людину розвиненою; г) освіта; д) розвиток людини.

300

Лекція 11. Філософія культури і науки

 

 

2.Хто з наведених нижче філософів є яскравим представником некантіанських концепції культури?

а) Гусерль; б) Дільтай; в) Ріккерт; г) Конт;

д) де Шарден.

3.Що із перерахованого нижче є джерелом змін національної культури?

а) економіка; б) Бог; в) природа;

г) взаємодія з іншими культурами; д) патріотизм.

4. Що таке наука?

а) галузь знання, що ґрунтується на переконаності в існуванні законів природи; б) галузь знання, що ґрунтується на вірі; в) знання; г) розум;

д) галузь знання, що потребує особливої підготовки.

5. Що із перерахованого нижче належить до складових частин наукової картини світу? а) уявлення про ідеальне; б) уявлення про добро і зло; в) уявлення про світ;

г) уявлення про закони психології; д) уявлення про будову речовини.

Література:

1.Зиммель Г. Философия культуры.– В 2 т.– М., 1996.

2.Добронравова І.С. Нелінійне мислення // Філософська і соціологічна думка.–

1991.– № 6.

3.Кун Т. Структура научных революций.– М., 1977.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]