Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichni_vkazivki_do_PIP.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
588.8 Кб
Скачать

Загальні методичні поради до самостійної роботи студентів

Важливим завдання вищої школи України у підготовці студентів на сучасному етапі є формування у них цілісної системи знань про закономірності психічного розвитку людини. Майбутній спеціаліст повинен уміти практично використовувати психологію для розв’язання будь-яких виробничих проблем. Знаючи себе та інших, особистість прагнутиме до вдосконалення власних можливостей, поліпшення своїх взаємин із навколишнім світом. Успіх у професійній діяльності будь-якого спеціаліста значною мірою залежить від наявності у нього системи психологічних знань і вміння повсякденно застосувати їх у своїй життєдіяльності.

Вивчення психології займає чільне місце в підготовці майбутніх спеціалістів інженерного спрямування. Курс „Психологія і педагогіка” орієнтує студента в психології людини, озброює його досягненнями психологічної та педагогічної науки, формує ставлення до людини як до найвищої цінності.

У вивченні курсу „Психологія педагогіка” студентами інженерних і економічних спеціальностей важливу роль відіграє самостійна робота. Самостійна робота в умовах активного впровадження у вищих навчальних закладах нових технологій навчання є засобом формування самостійності особистості студента. Самостійна робота як засіб організації навчального та наукового пізнання студента виступає як навчальне завдання, як форма прояву певного способу діяльності з виконання відповідного навчального завдання. Спосіб діяльності приводить студента до здобуття нового, раніше невідомого йому знання, а також до поглиблення і впорядкування вже наявних знань. У результаті цього здійснюється розумовий розвиток студента й удосконалення його професійної підготовки.

Самостійна робота студентів у ПолтНТУ виступає як специфічний засіб організації й управління самостійною діяльністю студентів інженерних спеціальностей у навчальному процесі та передбачає ознайомлення з теоретичним матеріалом у підручниках, підготовку до практичних занять, виконання письмових модульних контрольних і тестових завдань.

Підготовка до семінарського заняття

При підготовці до семінарського заняття студенту насамперед необхідно ознайомитись з темою та питаннями, винесеними на обговорення. До кожної теми семінарського заняття подається список рекомендованої літератури, що допоможе студентам у підготовці до заняття.

Дібравши необхідну літературу, студент приступає до її опрацювання. Слід уважно прочитати та вивчити інформацію за темою практичного (семінарського) заняття з підручника, навчального посібника.

Підготовка до написання модульної контрольної роботи

Модульна контрольна робота є самостійною роботою студентів і дозволяє перевірити ефективність опрацювання спеціальної літератури й засвоєння знань.

Специфіка контрольної роботи з психології полягає в тому, що вона пов’язана з опрацюванням психологічної літератури. Модульна контрольна робота з психології складається із питань закритого та відкритого тестування.

Кожний студент отримує свій варіант роботи, у якому по 35 тестових питань закритого типуі 45 теоретичних питань курсу (відкрите тестування).

Під час виконання закритого тестування студент має вибрати із запропонованих 1 правильну відповідь.

Відкрите тестування передбачає письмовий виклад двох запропонованих викладачем питань.

Письмовий виклад питань передбачає вміння грамотно формулювати думки, логічно і послідовно мислити, робити висновки та узагальнення.

Тематика контрольної роботи, зміст завдань спрямовані на перевірку ефективності засвоєння знань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]