Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_2.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
4.99 Mб
Скачать

Міністерство освіти україни тернопільський державний технічний університет

імені Івана Пулюя

Кафедра приладів та

контрольно вимірювальних

систем

Оцінка відхилень форми, розмірів і сумарних відхилень поверхонь деталей

Методичні вказівки до лабораторної роботи №2

з курсу “Взаємозамінність, стандартизація і технічні вимірювання

Тернопіль 2004

Склали: доцент кафедри ПВ Рожук С.Г.

старший викладач кафедри ПВ Апостол Ю.О

асистент кафедри ПВ Дубиняк Т.С,

Рецензенти: доцент кафедри ПВ Куцевич А.В.

Відповідальний за випуск: доцент кафедри ПВ Рожук С.Г.

Затверджено на засіданні кафедри приладів і контрольно-вимірювальних систем

Протокол кафедри №2 від 2 березня 2003р

ВСТУП

Одним із важливих показників якості виробів машинобудування є точність всіх складових частин і виробів в цілому.

Точність геометричних параметрів і деталей характеризується точністю не тільки розмірів їх елементів, але й точністю форми і взаємного розміщення поверхонь. Відхилення (похибки) форми і розміщення поверхонь виникають в процесі обробки деталей через неточність і деформацію вузлів верстата, інструмента і пристрою, деформації оброблюваного виробу, неоднорідності матеріалу заготовки і т.п. В рухомих з'єднаннях ці відхилення приводять до зменшення зносостійкості деталей внаслідок підвищенного питомого тиску на виступах нерівностей, порушення плавності ходу, шумоутворення і т.д. В нерухомих і щільних рухомих з’єднаннях відхилення форми і розміщення поверхонь викликають нерівномірність натягів і зазорів, внаслідок чого знижується міцність з’єднання, геометричність і точність центрування.

Відхилення форми і розміщення поверхонь понижують не тільки експлуатаційні, але технологічні показники виробів. Так, вони суттєво впливають на точність і трудомісткість складання і під­вищують об’єм пригоночних операцій, понижують точність вимірюван­ня розмірів, впливають на точність базування деталі при виготов­ленні і контролі.

Таким чином, для забезпечення заданої точності параметрів виробу, Його працездатності і довговічності в робочих кресленню деталей необхідно вказувати не тільки граничні відхилення розмі­рів, а в необхідних випадках і допуски форми і розміщення повер­хонь. Правильне і більш повне нормування точності форми і розмі­щення поверхонь, яке сприяє підвищенню точності геометрії деталей при їх виготовленні і контролі, являється одним Із основних «факто­рів підвищення якості машин і приладів».

Дані методичні рекомендації призначені для студентів усіх форм навчання, які вивчають курси “Взаємозамінність, стандартиза­ція і технічні вимірювання”. “Надточність і управління якістю про­дукції в машинобудуванні”, “Основи наукових досліджень”. Вони явля­ються одночасно і методичними вказівками.” Гайками при виконанні лаборатор­них робіт по вимірюване відхилень форми і розміщення поверхонь деталі.

І. ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ ПРО ВИДИ ВІДХИЛЕНЬ ФОРМИ І РОЗМІЩЕННЯ ПОВЕРХОНЬ ДЕТАЛЕЙ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]