Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_2.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
4.99 Mб
Скачать

4.3. Робота з сферометром юс-7 (рис.17).

      1. Наладка приладу для вимірювання радіусів кривизни сферичних поверхонь

  1. Ввімкнути прилад в освітлювальну мережу.

  2. Встановити на верхню частину сферометра вимірне кільце 3, діаметр якого як менше відрізняється від діаметру контрольованого виробу 2.

  3. Вимірний стержень відвести вниз за допомогою важеля-арретира 6 і встановити на кільце плоску скляну пластину.

  4. Вимірний стержень підвести до дотику з пластиною і встанови­ти на нуль спіральний мікроскоп 4.

4.3.2. Вимірювання радіусів кривизни сферичних поверхонь

  1. Замість плоскої скляної пластини встановити на. кільце кон­трольовану деталь сферичною поверхнею вниз і при необхідно­сті притиснути упором І.

  2. За допомогою спірального мікроскопу 4 виміряти висоту кульо­вого сегменту сферичної поверхні. Рекомендуєтеся брати не менше п’яти відліків по шкалі і знаходити середнє значення. Примітка; Порядок вимірювання за допомогою спірального мікро скопа див. в методичним вказівках до лабораторної роботи № 7.

  3. Знайдене середнє значення висоти кульового сегмента підста­вити в формулу (див. 11.3.3.) І обчислити дійсне значення радіусу кривизни сферичної поверхні.

  4. Результати вимірювань записати в таблицю.

4.4. Робота з кругломіром мод. Ве-20а (ряс.19).

4.4.1. Наладка приладу для вимірювання відхилень від круглості і запис круглограми.

  1. Ввімкнути прилад в освітлювальну мережу І прогріти електронну апаратуру приладу на протязі 20-25 хвилин»

  2. Перемикач фільтрів встановити в ліве нейтральне положення, а перемикач збільшення 19 в положення " 0,5 ".

  3. Механізми мікропереміщення центруючого столика Б за допомо­гою гвинтів 15 І 14 встановити в середнє положення, яке позначено круговою рискою на сепараторі механізму.

  4. За допомогою гвинта 12 відвести каретку з датчиком від осі обертання шпинделя.

  5. На центруючому столику Б встановити деталь орієнтовно в центрі.

  6. Вибрати щуп 7 відповідної довжини і встановити його в дер­жавку датчика 6 так щоб голка щупа була спрямована в центр деталі.

  7. Перемикачем 9 встановити необхідний напрям І величину зусил­ля щупа. В положенні "С" для вимірювання отворів (внутріш­ніх поверхонь), в положенні "В" — для вимірювання. Валів ї (зов­нішніх поверхонь). При використанні довгих щупів перемикач ставиться на крайні риски, а при використанні коротких — на середні .

  8. Звільнити гвинти 6 направляючих вимірної головки В і підня­ти або опустити її за допомогою гвинта 4 в положення, необ­хідне для вимірювання обраного січення деталі.

  9. Підвести наконечник щупа датчика 6 за допомогою переміщення каретки по направляючим гвинтом 12 на відстань 2-5 мм від поверхні деталі, і обертаючи рукояткою 3 шпандель, провести грубу центрівку деталі. Для цього необхідно переміщувати центруючий столик Б в потрібному напрямку по двом координа­там за допомогою гвинтів 14 і 15 механізмів мікропереміщення. Точність центровий оцінюється грубо на око однаковістю відстаней між деталлю і наконечником голки щупа.

  10. Закріпити деталь на центруючому столику Б за допомогою призми 16 І опорно-пружинного механізму 17. Після вирівнювання зазорів необхідно плавно підводити карет­ку з датчиком до деталі до тих пір, поки наконечник головки щупа не дотикається до контрольованої поверхні і стрілка індикатора центрування 2 не вийде на середину шкали. Обертаючи шпиндель, треба спостерігати розмах коливань і, за допо­могою механізмів мікропереміщення центруючого столика звести їх до мінімуму.

  11. Після цього перемикачем 19 встановити потрібне збільшен­ня, зафіксувати каретку гвинтом 11 мікрометрично­го механізму підвести датчик і додатково відкоригувати точність центрування. Якщо коливання стрілки індикатора центрування 2 вкладуться в межі малого прямокутника, центрування рахують закінченим.

  12. Встановити діаграмний диск паперу в записуючий прилад Д.

  13. Перемикач 20 встановити в положення "З.П." (записуючий прилад).

  14. Обертанням рукоятки 13 ввімкнути механічне обертання шпинделя і пересвідчившись, що на протязі 1-2 його обертів стрілка індикатора центрування 2 не виходить за межі вверх-нього малого прямокутника, ввімкнути записуючиий прилад Д.

  15. Після запису вимкнути обертання шпинделя поворотом рукоятки 13 і зняти діаграмний диск з записаною круглограмою і вписати в відповідні графи назву контрольованої деталі, збільшення І фільтр, якщо він був використаний.

  16. За допомогою спеціального трафарету визначити відхилення від круглості і записати результати в відповідну графу діаграмного диска.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]