Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod vkazivku 2013 -відповіді.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
1.64 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Полтавський національний технічний університет

імені Юрія Кондратюка

Кафедра економіки підприємства

методичні вказівки і варіанти завдань

до виконання контрольних робіт

із дисципліни «Ціни та ціноутворення»

для студентів галузі знань

0305 «Економіка та підприємництво»

Полтава 2013

Методичні вказівки і варіанти завдань до виконання контрольних робіт із дисципліни «Ціни та ціноутворення» для студентів галузі знань 0305 «Економіка та підприємництво» – Полтава: ПолтНТУ, 2013. – 40 с.

Укладач: В.А. Оченаш, ст. викладач кафедри економіки підприємства

Відповідальний за випуск: В.Я.Чевганова, завідувач кафедри економіки підприємства, кандидат економічних наук, професор

Рецензент: О.О. Сосновська, к.е.н., доцент

Рекомендовано до друку науково-методичною радою

Полтавського національного технічного університету

імені Юрія Кондратюка,

протокол № 9 від 05.06.2013 2013 р.

20.25.05.03

Зміст

Вступ…………………………………………………………….…........

1. Програма курсу навчальної дисципліни «Ціни і ціноутворення»..

2. Вказівки до виконання контрольної роботи…..….………………..

Література……………………………………..………………………..

Додаток А. Вибір варіанта завдань до контрольної роботи…………

Додаток Б. Теоретичні питання до контрольної роботи……………..

Додаток В. Задачі до контрольної роботи……………........................

Додаток Г. Відповіді на рішення задач………………………………..

394

4

6

7

8

10

20

38

ВСТУП

Курс навчальної дисципліни «Ціни та ціноутворення» вивчає етапи та закономірності процесу утворення цін, тарифів та системи цін у цілому. Ціна є одним із важелів економічного процесу в діяльності підприємства, вона впливає безпосередньо на виробництво товару, його розподіл і споживання.

Ціна, яка спочатку встановлюється власником (виробником) товару, потрапляє на ринок, де під впливом ринкових факторів визначається її кінцевий рівень. З укріпленням ринкових відносин роль держави стосовно регулювання і встановлення цін зменшується й вирішальна роль у формуванні цін залежить від співвідношення попиту та пропозиції на ринку.

Освоївши матеріал дисципліни, студент повинен знати склад і структуру різних видів цін, вплив податків на ціноутворення, методи ціноутворення в умовах ринку, вплив держави на ціноутворення тощо. При вивченні курсу студенти повинні особливу увагу приділяти вивченню собівартості продукції як бази ціни.

Засвоєння курсу дозволяє сформувати у студентів сучасні економічні міркування та систему спеціальних знань щодо обґрунтування цінової стратегії і тактики її здійснення, основних методів ціноутворення з урахуванням зовнішніх та внутрішніх факторів, що впливають на процес ціноутворення.

2. Програма навчальної дисципліни

Змістовий модуль 1. Поняття і сутність ціни у ринковій економіці, види цін.

Тема 1. Ціна, її функції. Види цін.

Сутність ціни, її функції та роль в умовах ринкової економіки. Законодавство про ціни. Фактори, що впливають на рівень цін. Класифікації і види цін.

Тема 2. Ринок. Попит і пропозиція.

Ринок. Основні поняття ринку – попит і пропозиція, ринкова рівновага, еластичність попиту і пропозиції. Основні характерні риси різних типів ринків.

Тема 3. Методи дослідження кон’юнктури ринку і динаміки цін.

Поняття і сутність економічної кон’юнктури, її показники. Види цін при аналізі кон’юнктури. індексний метод в аналізі кон’юнктури. Індекси товарної біржі та фондового ринку.

Змістовий модуль 2. Методи формування цін в ринкових умовах.

Тема 4. Основи методики ринкового ціноутворення.

Чинники, що впливають на ціноутворення. Роль держави у ціноутворенні. Етапи ціноутворення. Вибір цілей ціноутворення. Основні методи ціноутворення. Стратегія ціноутворення. Ринкове корегування цін. Страхування цін.

Тема 5. Витрати виробництва.

Собівартість продукції як база ціни. Види собівартості. Класифікація і структура витрат, що входять до складу собівартості продукції. Калькулювання собівартості одиниці продукції. Калькулювання відпускної ціни виробника. Податки і їх роль у ціноутворенні.

Тема 6. Система вільних (ринкових) оптових (оптово-відпускних) і роздрібних цін на продукцію і товари.

Поняття оптових і оптово-відпускних цін на продукцію промисловості, їх види і склад. Податки і ціноутворення. Регульовані оптові ціни, методи регулювання. Декларування оптових цін. Роздрібні ціни цін на товари народного споживання, їх види і склад. Торгові надвишки, їх встановлення і регулювання

Змістовий модуль 3. Особливості ціноутворення в різних галузях народного господарства. Світові ціни.

Тема 7. Система ціноутворення у будівництві.

Особливості галузі «будівництво» і ціноутворення у ній. Види та призначення кошторисних нормативів. Склад і призначення кошторисної інвесторської документації. Правила визначенні обсягів будівельно-монтажних робіт. Порядок складання локальних, об’єктних кошторисів та кошторисних розрахунків. Порядок складання зведеного кошторисного розрахунку вартості будівництва і договірної ціни.

Тема 8. Ціноутворення у зовнішній торгівлі

Види зовнішньоторгових цін. Методи внесення комерційних поправок. Зовнішньоторгові контракти. Базисні умови постачань у тлумаченні «Incoterms  2010». Митна вартість товару. Державне регулювання цін у країнах з розвиненою ринковою економікою.

Тема 9. Особливості встановлення цін на продукцію виробничо-технічного призначення і науково-технічну продукцію

Продукція виробничо-технічного призначення і особливості формування цін на неї. Ціноутворення на ринку науково-технічної продукції, визначення ціни ліцензії.

Тема 10. Особливості встановлення цін на споживчі товари і послуги та транспортні тарифи

споживчі товари і послуги, їх види і класифікації, особливості ціноутворення на них. Особливості ціноутворення на транспортні послуги.

3. вказівки до виконання контрольної роботи

2.1. Виконання контрольної роботи є одним із етапів вивчення курсу «Ціни і ціноутворення». При вивченні програмного матеріалу для його закріплення та набуття практичних навичок студенти повинні виконати контрольну роботу згідно з робочою навчальною програмою дисципліни.

Вибір варіанта вихідних умов контрольної роботи здійснюється за двома останніми цифрами номера залікової книжки студента (додаток А).

Контрольна робота складається із теоретичної частини  відповідей на два теоретичних питання (додаток Б) та рішення 5 задач, вихідні умови до яких наведені у додатку В.

2.2. Контрольна робота виконується вручну у шкільних зошитах або на аркушах формату А4 розбірливим почерком. Рисунки, таблиці та інший ілюстративний матеріал до відповідей на теоретичні питання дозволяється виконувати шляхом роздрукування матеріалу комп’ютерної обробки (але не шляхом сканування матеріалу підручників, посібників чи інтернетних джерел).

Теоретичні питання слід викладати стисло і конкретно обсягом 5  7 аркушів. При висвітленні теоретичних питань необхідно обов’язково спиратися на Закони України, Укази Президента України, Постанови Кабміну України та інші джерела – підручники, статті тощо.

Для підтвердження написаного обов’язково посилатися на авторитетне джерело. Посилання в тексті на джерела зазначаються порядковим номером за переліком посилань, виділеним двома квадратними дужками.

Не допустиме списування матеріалу з підручника чи конспекту. Відповіді на питання бажано ілюструвати цифровими даними та прикладами з діяльності підприємства, де працює студент.

Для виконання практичної частини контрольної роботи (рішення задач) слід використовувати Посібник [11], в якому наведені приклади рішення усіх типів задач, які передбачені у переліку варіантів задач (додаток В).

Задачі можуть використовуватися на практичних заняттях студентів економічних напрямів підготовки, для самостійної роботи студентів та для виконання контрольних робіт із навчальної дисципліни «Ціни і ціноутворення».

2.3. При оформленні контрольної роботи дозволяється використання типових бланків калькуляцій собівартості промислової продукції, відпускної ціни або кошторисів за формами №1,3,4,5 чи інших бланків, які використовуються в економічній роботі підрозділів підприємств і організацій.

2.4. Виконана контрольна робота здається лаборантові на кафедру. Після перевірки викладачем роботи вона повертається студентові для виправлення знайдених помилок чи недоліків. Після доопрацювання студентом роботи вона представляється знову на кафедру з усіма зауваженнями перевіряючого та із виправленими помилками або необхідними доповненнями для її подальшого захисту.

2.5. Захист контрольної роботи складається зі стислих відповідей студента на додаткові питання викладача стосовно теоретичної частини контрольної роботи чи до рішення задач при зміні вихідних умов до них.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]