Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
navchalny_posibnik_konstitutsiyne_prava_2 (1).doc
Скачиваний:
166
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
1.41 Mб
Скачать

Тема 5. Характеристика конституційно-правового статусу людини і громадянина в Україні

План

1. Правовий статус людини і громадянина як інститут конституційного права.

2. Поняття і види основних прав, свобод та обов’язків людини і громадянина.

3. Поняття громадянства і належність до громадянства України.

4. Набуття громадянства України.

5. Припинення громадянства України.

6. Правовий режим іноземців та осіб без громадянства.

1. Правовий статус людини і громадянина як інститут конституційного права

Етимологічно поняття правового статусу особи (від лат. status – становище) пов’язане з правовим становищем індивіда як суб’єкта права в суспільстві та державі, учасника суспільних відносин і свідомої діяльності. Це становище визначається не тільки юридичними, а й іншими соціальними нормами, а тому називається соціальним (суспільним) статусом особи. Він визначається всією сукупністю економічних, політичних, моральних та інших засад життєдіяльності суспільства і держави в конкретний період розвитку.

Терміни «особа», «людина», «громадянин» широко використовуються в законодавстві.

Людина – соціальна істота, бо народжується, живе, спілкується у певному суспільстві, за відповідних соціально-історичних умов. Відповідно права і свободи людини виникають у результаті самого факту її народження. Однак, зрозуміло, людина народжується не тільки в певному суспільстві, а й у певній державі.

Спільним для понять «особа» і «громадянин» є те, що вони стосуються тієї самої людини, але якщо «особа» визначає її місце в суспільстві, то «громадянин» – у державі. Зокрема, «особою», тобто членом суспільства, можуть бути не тільки громадянин конкретної держави, а й іноземець та особа без громадянства, які проживають на її території. Правове становище останніх визначається лише статусом прав людини, який забезпечується кожною державою на конституційних засадах та міжнародно-правових нормах.

За змістом конституційні права, свободи та обов’язки є основними, оскільки за їх допомогою найбільш повно проявляються і регулюються істотні суспільні відносини, зв’язки між державою і особою, формується її правовий статус. Саме вони створюють необхідні умови для всебічного розвитку особи, задоволення її законних інтересів.

В узагальненому вигляді основними принципами конституційно- правового статусу особи, конституційно-правового інституту прав і свобод людини і громадянина в Україні можна визначити такі принципи, як:

— визнання людини, її життя і здоров’я, честі і гідності, недоторканності і безпеки найвищою соціальною цінністю (ст. З Конституції України);

— вільності й рівності людини у своїх правах (ст. 21);

— невідчужуваності і непорушності її прав і свобод (ст. 21);

— невичерпності прав і свобод людини і громадянина (ст. 22);

— гарантованості прав і свобод людини і громадянина і неможливості їх скасування (ст. З, ст. 22);

— неприпустимості звуження змісту та обсягу закріплених Конституцією прав і свобод людини та громадянина (ст. 22);

— рівності громадян перед законом (ст. 24); права і свободи людини і громадянина визнаються за всіма однаково, незалежно від статі, раси, національності, мови, походження, місця проживання (частина третя ст. 24 );

— неприпустимості обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина, окрім випадків, передбачених Конституцією України (ст. 64);

— єдності прав та обов’язків людини і громадянина. Він полягає у тому, що не повинно бути прав без обов’язків, як не повинно бути обов’язків без прав. Лише в процесі реалізації обов’язків здійснюються і права, які їм відповідають. У свою чергу здійснення прав породжує ті чи інші обов’язки. Так, згідно зі ст. 51 Конституції України кожен із подружжя має рівні права і обов’язки у шлюбі та сім’ї;

— відповідності міжнародним стандартам прав і свобод людини, закріплених у Конституції України.

Таким чином, конституційно-правовий статус особи – це насамперед система встановлених конституційним законодавством, наділених юридичним верховенством і гарантованих державою фундаментальних прав, свобод та обов’язків людини і громадянина, які у сукупності з іншими правовими елементами (категоріями) (правосуб’єктністю, громадянством, принципами та ін.) визначають становище людини і громадянина у суспільстві та державі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]