Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MVKR.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
119.81 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

Полтавський національний технічний університет

ІМЕНІ ЮРІЯ КОНДРАТЮКА

Кафедра менеджменту і адміністрування

методичні ВКАЗІВКИ

щодо виконання КонтрольнИХ робІТ для студентів заочної форми навчання З ДИСЦИПЛІНИ «ТЕОРІЯ ОРГАНІЗАЦІЇ»

Полтава 2013

Методичні вказівки щодо виконання контрольних робіт для студентів заочної форми навчання з дисципліни «Теорія організації». – Полтава: ПолтНТУ, 2013. – 12 с.

Укладач: Р.І. Біловол, к.е.н., доцент.

Відповідальний за випуск: І.А. Маркіна, завідувач кафедри менеджменту і адміністрування, доктор економічних наук, професор.

Рецензенти: Н.В. Бакало, к.е.н., доцент, О.В. Зернюк, к.т.н., доцент.

Затверджено науково-методичною

радою університету

від 28.02.2013 р., протокол № 5

Комп’ютерна верстка автора

35.58.03.01

ЗМІСТ

Вступ………………………………………………………………………..........

4

Загальні положення………………………………………………………...........

4

Методичні рекомендації щодо виконання та захисту контрольної роботи…………………………………………………………………………….

5

Оформлення та порядок захисту контрольної роботи……………………….

7

Перелік теоретичних питань контрольної роботи з дисципліни «Теорія організації»……………………………………………………………………….

8

Перелік літератури………………………………………………………………

10

Додатки…………………………………………………………………………..

11

ВСТУП

Становлення та розвиток в Україні сучасної науки управління обумовлені не тільки складністю управлінських проблем, що виникають на сучасних підприємствах, невизначеністю зовнішнього середовища, що спричиняє загострення конкурентної боротьби на ринках збуту, призводить до необхідності пошуку нових ринкових сегментів, а тому потребують застосування адекватних законів, закономірностей, принципів, функцій та методів управління у господарській практиці.

Необхідність застосування досягнень сучасної науки і практики менеджменту викликано постійним пошуком нових засобів підвищення ефективності виробництва, спробами керівників знайти комерційне застосування своїм здібностям. Вирішення даної проблеми сприяє дисципліна «Теорія організації, яка є однією із провідних та обов'язковою, що вивчається студентами, які навчаються за напрямом «Менеджмент».

Поглиблення протиріч в середині соціально-економічних систем призводить до необхідності зміни діючого механізму управління, а тому їх майбутній розвиток нерозривно пов’язаний з переходом до нової парадигми управління, орієнтованої на зміцнення економічного потенціалу суб’єктів господарювання поряд із забезпечення соціальних потреб найманих працівників. Тому набуття знань сучасними менеджерами однієї із основних профілюючих нормативних навчальних дисциплін «Теорія організації» може бути запорукою успішного функціонування та стабільного розвитку соціально-економічних систем у перспективі.

Метою виконання контрольної роботи студентами заочної форми навчання з дисципліни «Теорія організації» є формування у майбутніх фахівців з менеджменту організацій сучасного системного мислення та комплексу спеціальних вмінь у галузі управління елементами внутрішнього середовища організації на всіх стадіях життєвого циклу та її стосунки із зовнішнім середовищем.

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

Для контролю знань студентів заочної форми навчання з дисципліни «Теорія організації» передбачено написання контрольних робіт.

Контрольна робота є однією з форм перевірки знань студентів заочної форми навчання, здобутих ними шляхом самостійного вивчення дисципліни «Теорія організації».

Контрольна робота має важливе значення для навчального процесу, оскільки вона сприяє поглибленому вивченню студентами теоретичних знань і освоєння практичних навичок щодо законів, закономірностей, принципів, функцій та методів управління організаціями; системної моделі управління організацією; дослідження еволюції підприємства і специфіки менеджменту на кожному етапі життєвого циклу; специфіки управлінського в виробничого процесу сучасної організації; застосування управлінських моделей в практичній діяльності сучасної організації; управління організаціями різних організаційно-правових форм, формування систем функціональних підсистем в організації; розробки діагностичних моделей управління сучасними організаціями.

У процесі виконання контрольної роботи здійснюється підбір, аналіз і дослідження наукової та навчальної літератури.

Контрольну роботу кожний студент повинен виконувати індивідуально, у письмовій формі відповідно до цих вказівок та запропонованих варіантів завдань.

Відповіді можуть вважатися обґрунтованими, якщо у процесі виконання контрольної роботи повністю розкрита суть поставлених питань.

Виконання роботи не відповідно до вказаного варіанта чи компіляція окремих положень і змісту робіт інших студентів є підставою для повернення контрольної роботи студенту на доопрацювання, уточнення окремих питань.

При написанні контрольної роботи можливо користуватися консультаціями викладачів кафедри відповідно до графіка консультацій.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ВИКОНАННЯ ТА ЗАХИСТУ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ

Написання контрольної роботи має сприяти більш глибокому засвоєнню студентами програмних теоретичних питань дисципліни. Це вимагає від них самостійного поглибленого вивчення не лише навчальної, але й спеціальної літератури, монографій, статей, що друкуються у періодичних виданнях, наукових збірниках тощо.

Контрольна робота має містити елементи наукового пошуку, спрямованого на більш ефективне вирішення питань, що вивчаються. Це передбачає проведення комплексного дослідження, яке ґрунтується на здійсненні збору та проведенні порівняльного аналізу інформації з різних літературних джерел, пошуку та опрацюванні практичних матеріалів відповідно визначеної тематики, узагальненні даних та формулюванні власних висновків та пропозицій.

Якість виконання контрольної роботи буде оцінюватись в залежності від того, наскільки правильно і самостійно студентом підготовлені відповіді на поставлені питання. На захист контрольної роботи студентам заочної форми навчання з дисципліни «Теорія організації» пропонується 2 питання, що обираються у відповідності з шифром залікової книжки студента (додаток А).

Контрольна робота виконуються державною мовою.

Відповіді на питання контрольної роботи повинні бути лаконічними, але не спрощеними, містити точну аргументацію, приклади, посилання на відповідні джерела, нормативно-правові акти чи матеріали практичного характеру. Контрольна робота має бути результатом опрацювання та застосування декількох видів джерел для того, щоб краще зрозуміти та розкрити сутність вказаних у варіанті питань (документів, статей, книг і т. п.).

Наприкінці роботи ставиться дата виконання і підпис студента, а також оформляється перелік використаних літературних джерел. Проте, недоцільно перевантажувати перелік такими джерелами, які студентом не вивчені й відповідно не відображені у змісті відповідей на питання.

Контрольна робота подається на кафедру менеджменту і адміністрування не пізніше ніж за два тижні до початку екзаменаційної сесії.

При позитивній рецензії контрольна робота допускається до захисту, де враховується вміння студента відповідати на контрольні питання.

Після співбесіди з викладачем на титульній сторінці роботи проставляється помітка «зараховано» та дата.

Не допущена до захисту контрольна робота повертається студенту для відповідного доопрацювання. Потім доповнена або перероблена робота знову подається на кафедру для повторного рецензування.

Перед екзаменом студенти повинні захистити контрольну роботу. Ті студенти, що отримали позитивну оцінку, допускаються до екзамену.

ОФОРМЛЕННЯ ТА ПОРЯДОК ЗАХИСТУ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ

Оптимальний обсяг роботи 20-25 сторінок учнівського зошита або 12-20 сторінок друкованого тексту виконаного на одній стороні окремих пронумерованих аркушів паперу у відповідності до стандарту на виконання документів з використанням друкуючих та графічних пристроїв приводу ПЕОМ.

Робота оформлюється на аркушах формату А4 (210-297 мм) через 1,5 інтервали, розмір шрифту 14, шрифт «Times New Roman». Розмір поля: верхнє, нижнє та ліве –20 мм, праве – 15 мм.

Порядок розміщення структурних елементів роботи наступний: перша сторінка - Титульний аркуш (додаток Б).

Після титульного аркушу контрольна робота повинна мати наступні структурні елементи:

зміст,

основна частина (відповіді на теоретичні питання і висновки за кожним питанням роботи),

перелік використаних джерел і за потреби - додатки.

Сторінки роботи нумеруються арабськими цифрами в правому верхньому кутку сторінок, із збереженням наскрізної нумерації всього тексту. Титульний аркуш та зміст теж включають до нумерації, але номер сторінки не ставлять.

Ілюстрації необхідно розміщувати безпосередньо після тексту, в якому вони згадуються вперше, або на наступній сторінці. На всі ілюстрації мають бути посилання в роботі. Ілюстрації нумеруються арабськими цифрами в межах розділу та називаються «Рисунок», що разом з назвою ілюстрації розміщується під рисунком, наприклад, «Рисунок 1. – Назва рисунку…………».

Цифровий матеріал оформлюють у вигляді таблиць. Таблицю слід розміщувати безпосередньо після тексту, в якому вона згадується вперше, або на наступній сторінці. На всі таблиці мають бути посилання в тексті і нумеруються вони аналогічно ілюстраціям. Слово «Таблиця» розміщують зліва над таблицею, після чого йде її назва (Таблиця 1. – Назва таблиці…). Нумерація таблиць у контрольній роботі – наскрізна.

Формули та рівняння наводять безпосередньо після тексту, в якому вони згадуються, посередині рядка, з полями зверху та знизу не менше одного рядка.

Контрольна робота є індивідуальним самостійним навчально-науковим завданням, що виконується на основі вивчення літературних джерел. Саме тому написання контрольної роботи повинно починатися з вивчення літератури за обраними питаннями. Літературний огляд по питанням контрольної роботи є початковим етапом наукового дослідження. При вивченні літературних джерел необхідно переважно орієнтуватися на видання останніх років.

ПЕРЕЛІК ТЕОРЕТИЧНИХ ПИТАНЬ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ З ДИСЦИПЛІНИ «ТЕОРІЯ ОРГАНІЗАЦІЇ»

Тематика питань контрольної роботи складена у відповідності з навчальною програмою з курсу «Теорія організації» з урахуванням необхідності самостійної роботи над темами.

Тематика охоплює основні теми дисципліни:

  1. Сутність поняття «організація» та її закони її розвитку.

  2. Закони функціонування (статики) організації: закон композиції, закон пропорційності, закон найменших.

  3. Закони розвитку (динаміки) організації: закон онтогенезу (перетворення), закон синергії, закон інформованості-упорядкованості, закон єдності аналізу й синтезу, закон самозбереження.

  4. Принципи організації їх класифікаційні ознаки та характеристика.

  5. Етапи розвитку організації: зародження, зростання, зрілості, старіння та специфіка кожного етапу функціонування організації.

  6. Класична організаційна теорія.

  7. Теорії організаційної поведінки.

  8. Інституційна теорія її представники і ціннісний вклад.

  9. Основні моделі організацій: органічна та механістична моделі.

  10. Основоположні ідеї теорії організації: принципи управління організацією Ф.У.Тейлора та А.Файоля.

  11. Основоположні ідеї теорії організації: принципи управління організацією: принципи управління Макса Вебера, Елтона Мейо, Честера Бернарда.

  12. Формування системних уявлень: Платон, Аристотель, Кант, А. Сміт.

  13. Сутність системного підходу до управління організацією.

  14. Стан та властивості системи, поведінка системи, дія та подія.

  15. Основні елементи систем: підсистема, елемент, структура, зв'язок, .

  16. Класифікація систем.

  17. Типологія організацій. Класифікація організацій за певними ознаками.

  18. Характеристика організації як відкритої системи.

  19. Соціальна організація і соціальна спільність. Загальні риси соціальної організації її цілі і зв’язки.

  20. Людина як елемент соціальної системи.

  21. Основні види соціальних організацій: формальна й неформальна організації та їх характеристика.

  22. Сутність системної моделі організації та її основні риси.

  23. Класична модель організації та основні риси класичної моделі.

  24. Сутність та характерні риси неокласичної моделі організації.

  25. Інституційна модель та характерні риси інституційної моделі організації.

  26. Статика та динаміка організаційних систем. Динамічна організація.

  27. Принципи статичного та динамічного стану організації та їх характеристика.

  28. Порівняльний аналіз принципів дії динамічних і статичних організацій.

  29. Організація як система процесів Управлінський і виробничий процес.

  30. Сутність, значення та складові елементи внутрішнього середовища організації як системи.

  31. Характеристика підсистем організації.

  32. Самоорганізація як ґрунтовний процес природи. Основні положення синергетичної концепції самоорганізації.

  33. Процеси та принципи самоорганізації. Гнучкість організації. Гнучкість процесу: гнучкість орієнтації й реалізації. Гнучкість системи: фактори й результати гнучкості системи. Виробнича гнучкість.

  34. Сталість організації. Статична й динамічна сталість. Типи сталості. внутрішня, зовнішня й спадкова сталості.

  35. Внутрішнє середовище організації та характеристика його змінних: цілі, завдання, структура, технологія, люди. Взаємозв'язок внутрішніх факторів.

  36. Методи дослідження внутрішнього середовища організації: аналітичні методи; експертні методи; лінійне програмування; динамічне програмування; діагностування (експрес-діагностика, ґрунтовна діагностика); внутрішній моніторинг (моментні спостереження, постійні спостереження).

  37. Зовнішнє середовище і його значення для діяльності організації.

  38. Мікрооточення (фактори зовнішнього середовища безпосереднього впливу): партнери; конкуренти; центральні та місцеві органи влади; навколишнє населення; природні умови.

  39. Макрооточення (фактори зовнішнього середовища опосередкованого впливу): міжнародні події та оточення; стан економіки; соціокультурні фактори; політичні обставини; розвиток науки й технології; право; соціально-суспільні фактори.

  40. Взаємозв'язок факторів зовнішнього та внутрішнього середовища організації та їх характеристика.

  41. Концептуальні терміни організаційної форми управління (ОФУ): відносини; децентралізація; стратегія; структура управління; виробнича структура; технологічна структура; зв'язок; структура управління; ланка управління; рівень управління та їх характерні ознаки.

  42. Переваги та недоліки традиційних організаційних форм управління.

  43. Переваги та недоліки адаптивних організаційних форм управління.

  44. Методи проектування організаційних форм управління.

  45. Процес проектування організаційних форм управління: зміст основних етапів проектування ОФУ (перед проектної підготовки, проектування, впровадження проекту).

  46. Підходи до оцінки ефек­тивності організаційних форм управління. Показники оцінки їх ефективності та методика розрахунку.

  47. Концептуальні підходи до формування організаційної культури. Моделі організаційної культури.

  48. Типологія організаційних культур та характеристика факторів, що на неї впливають.

  49. Сучасна українська організаційна культура: джерела та основний зміст.

50. Організація і управління. Співвідношення понять "організація" та "управління". Система управління організацією.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]