Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
учеба / Marketing_kn_chast_4-7.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
586.24 Кб
Скачать
    1. Установлення ціни на основі пристосування до існуючої ситуації попиту

За умов очікування зростання попиту фірма може встановити високі ціни, занижений попит породжує низькі ціни. Така методика активно застосовується для визначення цін на товари широкого вжитку. Вона припускає тестування покупців з метою визначити готовність заплатити чи не заплатити ціну, що визначена за товар.

Диференціація цін

Диференціація цін насамперед допускає встановлення стандартних чи мінливих цін.

Під час установлення мінливих цін фірма коректує свою базову ціну, що чутливо реагує на будь-яку, навіть найменшу зміну кон'юнктури. Ціна на товар може змінюватися залежно і від часу доби, і від розташування магазину. Визначення стандартної ціни припускає, що вона встановлюється на тривалий термін і не залежатиме від ринкових коливань. Постійна ціна асоціюється з певним товаром. Диференціація ціни припускає також установлення єдиної ціни або її зміну за сегментами ринку. На даний випадок фірма може встановити на свій товар єдину ціну для всього ринку, а може представити свій товар із незначними змінами чи без них для різних груп споживачів за різними цінами, які називаються цінами споживчого сегмента. Ціна дозволяє фірмі перерозподіляти витрати в межах асортименту або номенклатури товару, що випускається. За даної ситуації виникає можливість компенсувати зниження ціни на один із взаємодоповнюваних товарів підвищеними цінами на інші. Ця методика ефективна, якщо конкуренти не мають такої широкої номенклатури виробів. Ціна товару допускає також включення транспортних витрат, тобто франкування.

Вплив психологічних факторів на формування ціни

Фірма, призначаючи ціну, має подбати про те, щоб ця ціна була доступна клієнтам і одночасно своєю величиною підкреслювала якість товару. Психологічний ефект ціноутворення на практиці реалізується через конкретні варіанти. Так, більш привабливою для покупця є також ціна, що установлена трохи менше якої-небудь "круглої" суми. Дослідження показують, що цифра "7" наприкінці ціни значно впливає на споживачів товарів повсякденного попиту, ніж цифра "9". Ціна, що вища ціни конкурента, не повинна бути такою, щоб перевищення вийшло кратним. Таким чином, проаналізувавши всі більш-менш значущі фактори, фірма встановлює остаточну ціну на свій товар.

Установивши базову ціну і вибравши метод ціноутворення, фірма повинна відбити в ціні вплив ринку, зворотний вплив ринку на дії виробника щодо встановлення ціни. Ринкове коректування ціни визначає стратегію в політиці цін.

Питання для самоконтролю

  1. Перелічіть відомі вам методи маркетингового ціноутворення.

  2. Який метод маркетингового ціноутворення найбільш поширений?

  3. Як розраховують рівень беззбитковості?

  4. Що показує рівень беззбитковості?

  5. Що являє собою метод, орієнтований на очікувану цінність товару?

  6. На яких ринках використовують метод ціноутворення на основі рівня поточних цін?

  7. Опишіть метод установлення ціни на основі пристосування до існуючої ситуації з попитом.

  8. Дайте визначення диференціації цін.

  9. Як впливають психологічні фактори на формування ціни?

Соседние файлы в папке учеба