Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія ймовірностей Ден. 2010 .rtf
Скачиваний:
49
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
10.84 Mб
Скачать

Передмова

Навчальна дисципліна ”Математика для економістів” відноситься до нормативної частини циклу природничо-наукової та загальноекономічної підготовки бакалаврів за галуззю знань 0305 “Економіка та підприємництво” з напрямів підготовки 6.030508 ”Фінанси і кредит”, 6.030504 ”Економіка підприємства”, 6.030505 ”Управління персоналом і економіка праці”.

Метою навчальної дисципліни "Математика для економістів" є формування системи теоретичних знань і практичних навичок з основ математичного апарату, основних методів кількісного вимірювання випадковості дії факторів, що впливають на будь-які процеси, засад математичної статистики, яка використовується під час планування , організації та управління виробництвом, оцінювання якості продукції, системного аналізу економічних структур та технологічних процесів.

Завданням дисципліни є вивчення основних принципів та інструментарію математичного апарату, який використовується для розв’язування економічних задач, математичних методів систематизації, опрацювання та застосування статистичних даних для наукових і практичних висновків.

Предметом дисципліни є теоретичні засади математичного апарату, закони, що діють у сфері масових випадкових подій та явищ, методи систематизації, опрацювання і аналізу масових статистичних даних.

Дисципліна ”Математика для економістів” складається із модулів ”Вища математика” (модуль 1) і ”Теорія ймовірностей та математична статистика" (модуль 2) і вивчається студентами протягом трьох семестрів. Матеріал дисципліни засвоюється студентами під час лекційних, практичних занять і самостійної та індивідуальної роботи. Формою підсумкового контролю є письмовий іспит з кожного модуля.

Навчально-методичний посібник містить програму дисципліни, завдання до практичних занять та індивідуальної роботи студентів, методичні рекомендації з кожної теми, питання для самоконтролю і тести для поточного контролю, список рекомендованої літератури, екзаменаційні питання та критерії оцінки до іспиту.

Посібник орієнтований допомогти студентам оволодіти основами теорії ймовірностей і математичної статистики, як наук, що визначають закономірності випадкових явищ та масових подій. Навчальний матеріал посібника складається з 15 тем, метою яких є формування у студентів фундаменту сучасної математичної культури для подальшого опанування можливостей використання теорії ймовірностей та математичної статистики в спеціальних методах вивчення та аналізу інформації з питань економіки і менеджменту; забезпечити стійкі навички дослідження та розв’язування загальноматематичних задач, а також задач економічного спрямування.

1. Програма навчальної дисципліни опис навчальної дисципліни «математика для економістів»

Мета: формування системи теоретичних знань і практичних навичок з основ математичного апарату, основних методів кількісного вимірювання випадковості дії факторів, що впливають на будь-які процеси, засад математичної статистики.

Компетенції, які необхідно сформувати в результаті вивчення навчальної дисципліни: