Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Podatkova_sistema_Den_2011.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.93 Mб
Скачать

Тема 11. Податок на доходи фізичних осіб

Основи та термінологія податку на доходи фізичних осіб. Податок на доходи фізичних осіб як форма індивідуального прибуткового оподаткування, його роль у системі оподаткування доходів громадян.

Платники податку на доходи фізичних осіб.

Об’єкт оподаткування податку на доходи фізичних осіб: резидента та нерезидента.

База оподаткування податку на доходи фізичних осіб та порядок її визначення. Види доходів: загальний оподатковуваний дохід; загальний місячний оподатковуваний дохід; загальний річний оподатковуваний дохід. Доходи, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку на доходи фізичних осіб.

Право платника податку на доходи фізичних осіб на податкову знижку. Підстави для нарахування податкової знижки. Документальне підтвердження витрат, що включаються до податкової знижки. Перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки. Обмеження права на нарахування податкової знижки платнику податку на доходи фізичних осіб.

Ставки податку на доходи фізичних осіб.

Порядок нарахування, утримання та сплати (перерахування) податку на доходи фізичних осіб до бюджету.

Перерахунок податку на доходи фізичних осіб та податкові соціальні пільги. Перелік податкових соціальних пільг, порядок їх застосування та надання.

Особливості нарахування (виплати) та оподаткування окремих видів доходів платників податку на доходи фізичних осіб.

Порядок оподаткування операцій з продажу або обміну об’єктів нерухомого (рухомого) майна платників податку на доходи фізичних осіб.

Оподаткування доходу, отриманого платником податку на доходи фізичних осіб в результаті прийняття ним у спадщину чи дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав.

Визначення суми процентів, сплачених платником податку на доходи фізичних осіб за користування іпотечним житловим кредитом з метою нарахування податкової знижки.

Забезпечення виконання податкових зобов’язань платниками податку на доходи фізичних осіб та відповідальність за їх порушення.

Оподаткування доходів, отриманих фізичною особою  підприємцем від провадження господарської діяльності, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування.

Оподаткування доходів, отриманих фізичною особою, яка провадить незалежну професійну діяльність.

Порядок подання річної декларації про майновий стан і доходи (податкової декларації) платниками податку на доходи фізичних осіб.

Тема 12. Спеціальні податкові режими

Єдиний податок, його специфіка як форми спрощення оподаткування суб’єктів підприємницької діяльності.

Єдиний податок для суб’єктів малого підприємництва – юридичних осіб та його основні елементи: платники податку, об’єкт оподаткування, ставки податку. Порядок нарахування та строки сплати єдиного податку суб’єктами малого підприємництва – юридичними особами. Податкова звітність та строки її подання платниками єдиного податку – юридичними особами. Відповідальність за порушення податкового законодавства.

Єдиний податок для суб’єктів малого підприємництва – фізичних осіб та його основні елементи: платники податку, об’єкт оподаткування, ставки податку. Порядок нарахування та строки сплати єдиного податку суб’єктами малого підприємництва – фізичними особами. Податкова звітність та строки її подання платниками єдиного податку – фізичними особами. Відповідальність за порушення податкового законодавства.

Фіксований сільськогосподарський податок, його специфіка як форми спрощення оподаткування сільгоспвиробників. Платники фіксованого податку. Об’єкт оподаткування. База оподаткування. Ставки податку. Податковий (звітний) період. Порядок нарахування та строки сплати. Податкова звітність та строки її подання. Особливості обкладення платників податку окремими податками і зборами. Порядок набуття та скасування статусу платника податку. Відповідальність платника податку.

Збір у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на електричну і теплову енергію, крім електроенергії, виробленої кваліфікованими когенераційними установками. Платники збору. Об’єкт оподаткування збором. Ставки збору. Порядок обчислення та строки сплати збору.

Збір у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на природний газ для споживачів усіх форм власності. Платники збору. Об’єкт оподаткування збором. Ставки збору. Порядок обчислення та строки сплати збору.

Змістовий модуль 5. Інші податки, збори та неподаткові платежі

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]