Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Podatkova_sistema_Den_2011.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.93 Mб
Скачать

Ситуаційні завдання

Завдання 1. Ознайомитися з роботою районної податкової інспекції, її структурою, функціями підрозділів.

Необхідно:

1. Зробити порівняльний аналіз структур Державної податкової адміністрації України і районної податкової інспекції (на прикладі податкової інспекції, де проходить практичне заняття) згідно зі специфікою їх роботи.

2. Проаналізувати зміни, які сталися у структурі податкової служби згідно з Концепцією модернізації податкової служби в Україні.

3. Скласти структурну схему податкової інспекції, де проходить заняття.

Завдання 2. Ознайомитися з посадовими інструкціями окремих працівників районної податкової інспекції.

Необхідно:

1. Проаналізувати взаємозв`язок службових обов`язків працівників інспекції з функціональним призначенням управління (відділу), в якому вони працюють.

Завдання 3. Розглянути проблемні виробничі ситуації (4 – 7), що виникають у процесі роботи інспекції, ознайомитися з актами документальних перевірок. Зробити висновки.

Завдання 4. Платник податку подав декларацію з податку на прибуток підприємств до ДПІ за місцем реєстрації. Інспектор ДПІ не прийняв декларацію платника, не надавши обґрунтованих пояснень.

Необхідно:

1. Визначити, чи правомірні дії інспектора ДПІ?

Завдання 5. 10 лютого у підприємства виникла податкова заборгованість перед бюджетом. ДПІ повідомила, що з цього моменту все майно підприємства (в тому числі і готова продукція) потрапило в податкову заставу і воно не має права реалізувати товар без згоди ДПІ.

  • Чи правомірні твердження ДПІ?

  • Якщо ні, чи може підприємство реалізувати готову продукцію за товарообмінною угодою?

Завдання 6. У попередньому звітному періоді при складанні декларації про прибуток підприємством були завищені витрати, в результаті чого був донарахований податок на прибуток.

Підприємство самостійно виправило помилку - зменшило витрати в наступному періоді, але податок на прибуток сплачений не був, тому що за результатами фінансово-господарської діяльності цього періоду отримано збиток, який перекриває прибуток попереднього періоду.

  • Чи застосовуються штрафні санкції до підприємства у такій ситуації?

Завдання 7. На підприємстві посадовими особами ДПІ було проведено документальну перевірку фінансово-господарської діяльності щодо правильності та повноти сплати податку на додану вартість в бюджет. За наслідками перевірки було складено акт.

Підприємство - платник податків вважає, що контролюючий орган неправильно визначив суму податкового зобов'язання.

  • Чи можна оскаржити рішення ДПІ?

  • Якщо так, то яким чином?

Ключові терміни і поняття

Контролюючі органи; орган стягнення; податкова служба держави; державна податкова адміністрація; державна податкова інспекція; податкове законодавство; платники податків; великий платник податків; грошове зобов’язання платника податків; податкова робота; податковий контроль; податкове зобов’язання; податковий період; податковий борг; погашення податкового боргу; податкова вимога; безнадійна заборгованість; безнадійна та сумнівна заборгованість; податкова застава; податкове повідомлення – рішення; облік платників податків; облік податкових надходжень; штрафна санкція (фінансова санкція, штраф); пеня.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]