Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Podatkova_sistema_Den_2011.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.93 Mб
Скачать

Передмова

Важливим інструментом державного регулювання соціально – економічних процесів та формою взаємовідносин між державою та членами суспільства в ринковій економіці є податки. Вони впливають як на кінцеві результати діяльності суб’єктів господарювання, так і на фінансовий стан держави, що потребує зваженого підходу до їх впровадження та адміністрування. В Україні це феномен, який розвивається в деформованих умовах, недосконалій законодавчій та інституціональній базі, що в свою чергу потребує формування інтелектуального потенціалу в сфері оподаткування та значної уваги з боку науковців, практиків та владних структур. Тому, на сьогоднішній день, надзвичайно важливим є вивчення і аналіз податкових правовідносин, які виникають між державою та платниками податків з приводу перерозподілу частини вартості створеного в суспільстві валового внутрішнього продукту для формування загальнодержавного централізованого фонду грошових коштів, що є предметом дисципліни „Податкова система”.

Дисципліна „Податкова система” згідно з навчальним планом підготовки студентів за галуззю знань 0305 “Економіка та підприємництво” з напряму підготовки 6.030508 “Фінанси і кредит” відноситься до циклу нормативних дисциплін освітньо-кваліфікаційного рівня “бакалавр”, яка передбачає вивчення фінансових відносин, пов’язаних з примусовим відчуженням і перерозподілом частини вартості національного продукту з метою формування загальнодержавного фонду грошових ресурсів.

Основними завданнями навчальної дисципліни є: з’ясування та вивчення студентами теоретичних та організаційних основ оподаткування та податкової політики; засвоєння методики розрахунків і порядку сплати прямих і непрямих податків юридичними та фізичними особами; засвоєння альтернативних систем оподаткування; засвоєння теоретичних та організаційних основ діяльності державної податкової служби; формування у студентів навичок самостійного творчого мислення; формування вмінь приймати самостійні рішення в умовах мінливого податкового законодавства.

Навчально-методичний посібник підготовлено відповідно до програми навчальної дисципліни „Податкова система”. Використання студентами даного навчально-методичного посібника у навчальній діяльності сприятиме наданню їм допомоги у вивченні зазначеної дисципліни, продуктивному і якісному засвоєнню теоретичних знань з податкової справи, упорядкуванню та удосконаленню організації їх навчальної діяльності.

Структурними складовими навчально-методичного посібника є: програма навчальної дисципліни; розподіл балів, що присвоюються студентам, методичні рекомендації та завдання до практичних занять, самостійної та індивідуальної роботи; підсумковий контроль знань та вмінь, список рекомендованої літератури.

Така структура навчально-методичного посібника обумовлена формами організації навчального процесу з навчальної дисципліни „Податкова система”, обов’язковими елементами якого є: аудиторні заняття (лекційні та практичні заняття), самостійна та індивідуальна робота студентів з літературними джерелами.

Лекція – основна форма проведення аудиторних занять у вищому навчальному закладі, вона покликана формувати у студентів основи знань з відповідної наукової галузі, а також визначити напрямок, основний зміст і характер усіх інших видів навчальних занять та самостійної роботи студентів з дисципліни „Податкова система”, а також зв’язок з іншими дисциплінами. Основне завдання лекційного заняття – викладання конкретних тем відповідно до програми навчальної дисципліни в логічній послідовності та взаємозв’язку.

Практичні заняття забезпечують закріплення та систематизацію теоретичних знань студентів та набуття ними необхідних навичок з питань оподаткування та організації діяльності податківців.

Самостійна та індивідуальна робота є основним засобом засвоєння матеріалу у вільний від аудиторних занять час на основі вивчення законодавчих актів, навчальної літератури, додаткових джерел, поточної інформації. Самостійна та індивідуальна робота виконується з окремих актуальних питань тем дисципліни з урахуванням методичних рекомендацій. Окрім того індивідуальні завдання передбачають виконання студентами завдань науково – дослідного, творчого характеру. Ці завдання спрямовані на підвищення рівня підготовки і розвиток індивідуальних творчих здібностей обдарованих студентів.

Контроль набутих знань здійснюється у таких формах: поточного контролю на практичних заняттях (опитування, тестування, виконання ситуаційних завдань), модульного контролю (контрольна робота після вивчення навчального матеріалу, об’єднаного в модуль чи змістовий модуль), підсумкового контролю - ПМК (поточний модульний контроль за підсумками вивченого матеріалу та письмовий іспит).

Використаний понятійний апарат у навчально-методичному посібнику потребує глибоких знань студентів, отриманих при вивченні таких дисциплін, як „Політична економія”, “Макроекономіка”, “Мікроекономіка”, „Гроші і кредит”, „Фінанси”, “Фінанси підприємств”, “Бюджетна система” тощо.

Навчально-методичний посібник з дисципліни „Податкова система” підготовлено відповідно до вимог кредитно-модульної системи організації навчального процесу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]