Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

vnutrishni_hvorobi_posibnik

.pdf
Скачиваний:
62
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
8.59 Mб
Скачать

CMYK

 

 

CMYK

стр. № 21

CMYK

 

 

CMYK

 

 

 

 

ВНУТРІШНІ ХВОРОБИ. Підручник для студентів стоматологічних факультетів

21

шляхів. Подібний результат досягається також використанням засобів протиза( пального ряду. Таким чином, більшості загострень (чи нападів) БА можна запобігти, крім тригерів, а також завдяки вживанню протизапальних препаратів.

Патогенез. Ланцюг подій, що випливає із впливу етіологічного агента — фактора ризи( ку (антигену) у спадково схильної до БА людини, такий. Після сенсибілізації організму алергеном у хворого з генетичною схильністю в результаті недосконалості контролю Т(лім( фоцитів за синтезом реагінів зростає концентрація Ig з фіксацією антитіл цього класу на ре( цепторах мембран гладких клітин. Останнє після контакту з тригером веде до екзоцитозу гіс( тамину, повільно реагуючої субстанції анафілаксії (МРСА), хемотоксичного фактора еози( нофілів і т. д. Підсумком каскаду послідовних імунологічних реакцій (1 типу — анафілактич( ної, атопічної, реагінової, гіперчутливість негайного типу — ГНТ) є напад ядухи внаслідок бронхоспазму, гіперсекреції слизу і запального набряку слизової бронхів. Таким чином, при БА алергійна реакція і запалення в бронхах нерозривно взаємозалежні (імунопатологіч( ний «варіант запалення»). У патогенезі БА важливу роль відіграють й інші типи імунопато( логічних реакцій: тип 3 — імунокомплексний (феномен Артюса), при якому головним фак( тором, що викликає бронхоспазм, є лізосомальні ферменти; тип 4 — клітинний (гіперчутли( вість уповільненого типу — ГЗТ). З одного боку, складний імунопатологічний патогенез захворювання багато в чому визначає варіабельність (і непередбачуваність, аж до багаторіч( них спонтанних ремісій) характеру перебігу БА в конкретного хворого (унаслідок зміни ос( новного типу імунопатологічної реакції), з іншого, — пояснює неефективність більшості антизапальних засобів (найбільше ж ефективну протизапальну дію чинять глюкокортико( їди, що впливають на всі типи імунопатологічних реакцій).

На етапах перебігу БА, поряд з імунопатологічними механізмами, певне значення мо( жуть здобувати вторинні порушення, серед яких важливе місце займають нервово(рефлек( торні реакції.

Клініка і діагностика. Основною клінічною ознакою БА є напад оборотної бронхіальної обструкції (експіраторної ядухи), що супроводжується свистя( чими хрипами в легенях. Найбільш популярним під час обговорення астми в лі( тературі останніх років є термін «напад» без уточнення характеру порушень, ос( кільки еквівалентами ядухи можуть бути пароксизмальний кашель, відчуття скутості грудної клітки, дихальний дискомфорт.

Орієнтована клінічна діагностика БА нескладна і доступна на етапі амбула( торного обстеження. Так, правильно зібраний анамнез дозволяє припустити відповідну природу нападів ядухи на підставі зведень про сімейну (спадкоємну) обтяженість по астмі чи інших алергійних захворюваннях, підвищену чутливіс( ть до тих чи інших екзоалергенів, указівок на позалегеневі алергійні захворюван( ня (алергійний риносинусит, екзема, кропив’янка), клініко(лабораторних оз( нак алергії (включаючи підвищений уміст еозинофілів у крові і бронхіальному секреті). Іноді вдається простежити тісний зв'язок розвитку і перебігу захворю( вання з гострими респіраторними вірусними інфекціями, хронічними вогнища( ми інфекції в дихальних шляхах. Збираючи анамнез, варто одержати інформа( цію про симптоми захворювання і про те, коли вони розвиваються: при перебу( ванні у певному місці чи вдома, на роботі, при контакті з постільною білизною, нагляді за тваринами, приготуванні їжі, прогулянках у саду і т. п.

CMYK

 

 

CMYK

CMYK

 

 

CMYK

 

 

 

 

CMYK

 

 

CMYK стр. № 22

CMYK

 

 

CMYK

 

 

 

 

22

Хвороби органів дихання

На клінічний діагноз астми вказують епізоди задишки, відчуття здавлення грудної клітки, нападоподібний кашель, особливо вночі чи рано вранці. Однак, зазначених симптомів недостатньо для діагностики бронхіальної астми і виз( начення ступеня її тяжкості.

Серед обов'язкових питань у з'ясуванні анамнезу в хворого з підозрою на бронхіальну астму виділяють активний пошук указівок на напад(и) ядухи чи повторні епізоди свистячого дихання, наявність болючого кашлю, що особли( во підсилюється ночами чи при пробудженні вранці, поява кашлю чи свистя( чого дихання після фізичного навантаження. З'ясовуються наявність сезоннос( ті клінічних проявів захворювання, залежність стану хворого від певних погод( них умов. Слід уточнити можливість зв'язку виникнення кашлю, свистячого ди( хання чи відчуття здавлення грудної клітки з попереднім контактом з алерге( нами чи повітряними іритантами.

В оцінці анамнестичних даних велике значення мають посилання на очевид( ний вплив алергенів, тобто повторні загострення, викликані одним чи декілько( ма тригерами. У частини хворих анамнез дозволяє також уточнити провокуючу роль психоемоційних факторів, фізичного навантаження, виявити ознаки непереносимості нестероїдних протизапальних препаратів (аспірин!), негативний вплив професійних, погодних та інших впливів. Особлива увага приділяється три( валості (понад 10 днів) простудних захворювань верхніх дихальних шляхів і на( явності в анамнезі ситуацій, коли запалення «опускалося в грудну клітку». Не( обхідно ретельно розпитати хворого про характер, частоту вживання й ефектив( ність (з урахуванням часу настання ефекту) препаратів, які використовували з появою симптомів захворювання; при БА використання бронхолітиків супровод( жується гарним лікувальним ефектом (зменшення виразності симптомів).

Оскільки клінічні прояви БА визначаються виразністю бронхіальної обструк( ції, цілком оборотної на ранніх етапах, дані фізикального обстеження дихаль( ної системи пацієнта можуть бути в нормі, тобто відсутність симптомів під час обстеження не виключає наявності БА.

При загостренні спазм гладких м'язів дихальних шляхів, набряк і гіпер( секреція слизу призводять до закупорки дрібних бронхів. Під час нападу яду( хи хворий інтуїтивно намагається збільшити обсяг легень для підтримки про( хідності дихальних шляхів, займаючи характерне вимушене положення напів( сидячи з фіксацією плечового поясу.

У діагностиці не слід покладатися на наявність тільки свистячих хрипів чи інших дихальних шумів, тому що обмеження повітряного потоку в бронхах може викликати таку тяжку обструкцію, що сухі хрипи не будуть вислухувати( ся. У хворих у подібному стані можна знайти такі фізикальні симптоми, як ці( аноз, сплутаність свідомості, утруднена мова, тахікардія й емфізема легень.

Для ідентифікації БА використовується також виявлення зміненої чутли( вості і реактивності бронхів за допомогою функціональних проб, дослідження гормонального й імунного статусу, «алергологічного статусу» за допомогою шкірних проб чи визначення специфічних IgE(антитіл у сироватці крові. По(

CMYK

 

 

CMYK

CMYK

 

 

CMYK

 

 

 

 

CMYK

 

 

CMYK

стр. № 23

CMYK

 

 

CMYK

 

 

 

 

ВНУТРІШНІ ХВОРОБИ. Підручник для студентів стоматологічних факультетів

23

зитивні результати алергологічних тестів самі по собі не дозволяють установи( ти діагноз бронхіальної астми, але їхнє зіставлення з даними анамнезу допома( гає ідентифікувати тригери й у ряді випадків провести корекцію плану лікуван( ня. Алергологічні проби треба проводити не всім хворим, а за показаннями (коли без цих проб «не можна обійтися»), тому що вони іноді можуть негатив( но впливати на перебіг БА.

Оцінка функції зовнішнього дихання на підставі тільки клінічних симпто( мів захворювання є дуже приблизною. Для визначення ступеня тяжкості БА ви( користовуються такі методи дослідження функції зовнішнього дихання, як спірометрія і пікфлоуметрія, що забезпечують об'єктивну оцінку виразності брон( хіальної обструкції, її динаміки й оборотності. Дані цих досліджень використо( вуються як у діагностиці, так і для контролю над перебігом БА.

Спірометром визначають життєву ємність легень (ЖЄЛ), форсовану жит( тєву ємність (ФЖЄЛ) і обсяг форсованого видиху за 1 секунду (ОФВ1).

Пікфлоуметром вимірюють максимальну швидкість руху повітря через ди( хальні шляхи при форсуванні видиху — пікову об'ємну швидкість видиху (ПОШвид); за цим показником із достатньою точністю судять про ОФВ1. Пік( флоуметри компактні і зручні у використанні (у тому числі, в амбулаторних умо( вах). Пікфлоуметрія дозволяє оцінювати тяжкість перебігу БА, варіабельність бронхіальної обструкції, а також діагностувати погіршання на ранніх етапах (до появи суб'єктивних клінічних симптомів), дозволяючи здійснювати своєчасну профілактику загострення.

Діагностуючи бронхіальну обструкцію показник ПОШвид пацієнта порівнюють із належ( ною величиною, визначеною за таблицями, що додаються, відповідно до росту, статі, віку; чи з кращим індивідуальним показником у період ремісії.

Важливим критерієм діагностики й оцінки ефективності лікування є визначення показ( ника оборотності бронхіальної обструкції за допомогою пікфлоуметрії до (ПОШвид1) і че( рез 15 хвилин після (ПОШвид2) інгаляції β2(агоніста короткої дії, з наступним підрахунком за формулою:

(ПОШвид2 — ПОШвид1) × 100%

ПОШвид1

Оборотність бронхіальної обструкції до початку лікування розцінюється як

значна — >25% — характерна для бронхіальної астми,

незначна — 10(14%,

негативна проба — <10%.

За допомогою пікфлоуметрії на підставі порівняння «ранкових»Ѕ і «вечірніх» значень по( казника ПОШвид можлива також констатація характерної для бронхіальної астми гіперре( активності бронхів. Для останньої характерна різниця між добовими значеннями, що пере( вищує 20% (у типових випадках — за рахунок зниження «ранкових»Ѕ величин), у тому чис( лі, за відсутності виражених симптомів астми, що дозволяє прогнозувати погіршання стану і вчасно вживати терапевтичні заходи.

CMYK

 

 

CMYK

CMYK

 

 

CMYK

 

 

 

 

CMYK

 

 

CMYK стр. № 24

CMYK

 

 

CMYK

 

 

 

 

24

Хвороби органів дихання

Таким чином, на діагноз бронхіальної астми вказують:

істотне (понад 15 %) підвищення ПОШвид після інгаляції β2(агоністів короткої дії (чи під( вищення ПОШвид після терапії ex juvantibus β2(агоністами короткої дії і кортикостероїдами);

значні добові коливання ПОШвид при порівнянні «ранкових» (звичайно мінімальних) і «вечірніх» (як правило, найбільш близьких до оптимального) значень, з інтервалом приблизно в 12 годин. На бронхіальну астму вказують добові коливання параметра, що перевищують 20%, в осіб, що вживають бронходилятатори, і 10% — у хворих, що не одержують бронхолітики;

зниження показників ПОШвид на 15% і більше після фізичного навантаження. Щоденний моніторинг ПОШвид протягом 2(3 тижнів дозволяє установити діагноз, іден(

тифікувати тригери й обрати правильну тактику лікування. Пікфлоуметрія дозволяє об'єк( тивно оцінити коливання значень ПОШвид і ефективність проведеної терапії: так, рівень ПОШвид, що не досягає 80% від належного значення на тлі вживання бронхолітиків протя( гом 2(3 тижнів, вимагає обговорення необхідності призначення кортикостероїдів; рівень ПОШвид <60% від найкращого для даного хворого вимагає госпіталізації, 60(80% — інтен( сифікації терапії. Важливим критерієм ефективності лікарської тактики є різниця між «ран( ковими»Ѕ і «вечірніми» значеннями ПОШвид, несуттєва при адекватному лікуванні і значна при погано контрольованій астмі.

Інтерпретуючи дані лабораторних та інструментальних досліджень, варто пам'ятати, що неодмінною умовою діагностики БА вважається наявність в анамнезі хоча б одного нападу експіраторної ядухи.

Диференціальна діагностика проводиться з ХОБ, муковісцидозом, гастроезофагеальним рефлюксом, дисфункцією гортані, локальним порушенням бронхіальної прохідності.

Клінічна класифікація БА. Ще недавно розповсюджена градація БА з указівкою кліні( ко(патогенетичного варіанта втратила свою актуальність, тому що, відповідно до сучасних уяв( лень, процес запалення (включаючи алергійне) розвивається за універсальними біологічни( ми законами і не залежить від індуктора запалення, а облік «фону» захворювання (ендокрин( ний, імунний статус і т. п.) не дозволяє підвищити ефективність терапії. Тому сучасна систе( матика БА вимагає лише констатації захворювання як такого й оцінки його тяжкості. Мета

її— полегшення вибору базисної терапії відповідно до протоколів курації хворих на БА. За перебігом БА розподіляється на:

інтермітуючу (епізодичну);

персистуючу (постійну), що додатково розділяється за ступенями тяжкості перебігу БА: легка, середньотяжка, тяжка.

За ступенем важкості захворювання класифікується на основі клінічних і функціональ( них ознак бронхіальної обструкції. Для цього аналізуються частота, виразність, тривалість денних і нічних нападів експіраторної задишки (ядухи); виразність, варіабельність і оборот( ність порушень бронхіальної прохідності, — насамперед, за даними пікфлоуметрії: співвід(

ношення ПОШвид із належним чи найкращим рівнями і добові коливання показника. Оцін( ка функціональних показників для уточнення тяжкості захворювання проводиться в пері( од відсутності епізодів експіраторної задишки.

Класифікація БА за важкістю та перебігом

Приклад формулювання діагнозу: Бронхіальна астма, середньотяжкий персистуючий пе( ребіг, дифузний пневмосклероз, емфізема легень. ЛН II.

Принципи лікування. Наводимо схему тривалого лікування БА, розроблену в рамках «Міжнародного проекту з проблем лікування астми».

CMYK

 

 

CMYK

CMYK

 

 

CMYK

 

 

 

 

CMYK

CMYK

стр. № 25

CMYK

CMYK

 

ВНУТРІШНІ ХВОРОБИ. Підручник для студентів стоматологічних факультетів

 

25

 

 

Тривале лікування астми: принцип ступінчастого підходу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CMYK

 

 

CMYK

 

 

 

 

 

 

 

CMYK

 

 

 

 

CMYK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CMYK

CMYK стр. № 26

CMYK

CMYK

26

 

Хвороби органів дихання

 

 

Медикаментозне лікування бронхіальної астми базується на використанні двох ос(

 

новних видів лікарських засобів. Препарати для тривалої підтримуючої терапії (насамперед,

 

протизапальні, оскільки в основі БА будь(якого ступеня тяжкості лежить запалення ди(

 

хальних шляхів) запобігають виникненню нападів ядухи; швидкодіючі препарати для купі(

 

рування нападу (насамперед, бронходилататори короткої дії) призначені для зменшення ви(

 

разності симптомів БА і використовуються для надання екстреної допомоги.

 

CMYK

 

 

CMYK

CMYK

 

 

CMYK

 

 

 

 

CMYK

 

 

CMYK

стр. № 27

CMYK

 

 

CMYK

 

 

 

 

ВНУТРІШНІ ХВОРОБИ. Підручник для студентів стоматологічних факультетів

27

Препарати для тривалої підтримуючої терапії недостатньо ефективні у випадку, коли вже почався напад ядухи. Навпаки, препарати для швидкої ліквідації симптомів не забезпе( чують контролю над перебігом бронхіальної астми, оскільки не мають вираженої протиза( пальної дії на дихальні шляхи і небезпечні (через побічні ефекти) при довгостроковому ви( користанні, на відміну від засобів першої групи.

Перевага віддається інгаляційним лікарським формам, що мають локальний протизапаль( ний вплив і мінімум побічних ефектів у порівнянні з препаратами системного (per os) впли( ву. Доставка препаратів у респіраторну систему забезпечується дозованими аерозольними інгаляторами, дозованими аерозолями, що активуються під час вдиху, сухопорошковими прис( троями, небулайзерами.

Препарати для купірування нападів представлені бронходилататорами короткої (близь( ко 4 годин) дії зі швидким настанням ефекту: центральне місце займають інгаляційні β2(а( гоністи; інгаляційні форми антихолінергічних препаратів; теофіліни короткої дії; β2(агоніс( ти для вживання усередину. При важких нападах додатково використовуються системні (пе( роральні чи ін'єкційні) глюкокортикостероїди. Якщо хворий змушений приймати препара( ти для купірування нападів щодня чи частіше 3(4 разів за тиждень, до плану його лікуван( ня необхідно включити щоденне вживання засобів тривалої підтримуючої терапії.

Агоністы β(адренорецепторів короткої дії:

— селективний сальбутамол (вентолін) — дозований аерозоль на 200 доз (1 доза = 100 мкг);

селективний фенотеролу гідробромід (беротек) — 200 доз по 100 чи 200 мкг препарату;

комбінований препарат дітек (фенотерол + натрію кромоглікат — див. нижче);

неселективний β(адреноміметик орципреналіну сульфат (астмопент).

β(стимулятори для перорального вживання — пірбутерол, тербуталін, β1, 2(агоніст ор( ципреналін — не мають переваг перед інгаляційними формами.

Представники цієї фармакологічної групи поліпшують прохідність дихальних шляхів за рахунок розслаблення гладких м'язів бронхів, стимулюють мукоциліарну ескалацію і змен( шують проникність судин. Побічні ефекти (більш імовірні при використанні пероральних форм) представлені тахікардією (тахіаритміями), тремором кістякових м'язів, головним болем, дра( тівливістю. Потенційний ризик передозування і кардіотоксичний ефект цих препаратів об( межує добову дозу 4(6 інгаляціями по 1(2 дози (при використанні інгалятора з дозуючим прис( троєм), — тобто максимальна доза не повинна перевищувати 10(12 інгаляцій за добу.

Ксантини — препарати теофіліну чи амінофіліну короткої дії — для лікування нападів

рекомендуються лише за неможливостю інгаляційного введення β2(міметика (передусім, за соціальними показниками). Негативні ефекти еуфіліну проявляються нудотою, блюванням, тахікардією, при передозуванні — судомами, порушеннями ритму. Особи, що отримували ксан( тини до початку лікування чи страждають на патологію систем екскреції, потребують моні(

торингу концентрації препарату в крові через вузькість терапевтичного діапазону. Підкреслимо, що триразова, протягом тижня, потреба інгаляції β(агоніста чи іншого пре(

парата для купірування нападу задухи потребує щоденного використання засобів підтриму( ючої терапії.

Препарати для тривалої підтримуючої терапії призначені для досягнення та підтримки контролю над перебігом персистуючої бронхіальної астми і профілактики загострень. Їх вживають щоденно, незалежно від самопочуття хворого. До цієї групи входять стероїдні про( тизапальні засоби та бронходилататори пролонгованої дії. Клінічний ефект звичано настає після декількох днів їх використання.

CMYK

 

 

CMYK

CMYK

 

 

CMYK

 

 

 

 

CMYK

 

 

CMYK стр. № 28

CMYK

 

 

CMYK

 

 

 

 

28

Хвороби органів дихання

Найефективнішими засобами базисного лікування вважають інгаляційні форми глюко( корикоїдів.

Препарати безпечні за тривалого використання і високоефективні навіть при важкій пер( систуючій БА за рахунок зменшення потреби в пероральному вживанні стероїдів. Добова до( за цих препаратів не повинна перевищувати 2000 мкг.

Інгаляційні глюкокортикоїди:

бекотид (1 доза = 50 мкг сухої речовини), беклофорт (1 доза = 250 мкг), бекломет, аль( децин (разові дози — по 50 мкг) є дозованими аерозолями беклометазону діпропіонату на 200 доз кожний. До сухопорошкових інгаляторів належить бекломет ізіхейлер — 200 доз по 200 мкг;

будесонід міте і форте (разові дози — відповідно, 50 і 200 мкг);

фликсотид (флютиказону дипропіронат) в аерозолях (60 і 120 доз по 25, 50, 125 чи 250 мкг);

азмакорт (триамцинолону ацетонід) — на 240 доз по 100 мкг;

інгакорт (флунизолід) містить 200 доз по 250 мкг.

Глюкокортикоїди в аерозолях не чинять миттєвого бронходилатуючого ефекту і швид( кого полегшення дихання, на відміну від широко відомих ?(агоністів; для реалізації дії їх вар( то вживати регулярно і довгостроково. Найбільш ефективним вважається флютиказону пропіонат (який має, крім того, найменшу системну абсорбцію), далі йдуть бекламетазону дипропіонат і будесонід, потім триамцинолон; замикає перелік флунізолід.

Короткий — від 3 до 10 днів — курс системних (пероральних) стероїдів може бути реко( мендований у дебюті терапії, якщо стан хворого швидко погіршується чи коли необхідно не( гайно купірувати тяжке загострення.

Зважаючи на відносну швидкість (2(6 годин) настання ефекту пероральних глюкокор( тикостероїдів, сучасна тактика припускає їхнє застосування як засіб невідкладної допомо( ги в період загострення, з повним подальшим скасуванням протягом декількох діб на фоні використання інгаляційних форм стероїдних гормонів.

Тривале застосування таблетованих форм кортикостероїдів є останнім — відчайдушним кроком у терапії астми і супроводжується частими і серйозними побічними ефектами. По( рушення мінерального обміну з остеопорозом, аж до розвитку патологічних переломів, гіпо( каліємія і м'язова слабкість, інфекційні ускладнення, стероїдний діабет, ульцерогенез, сте( роїдна гіпертензія, патологія коагуляційного і тромбоцитарного гемостазу, порушення ре( генерації, катаракта, зниження потенції, диспластичне ожиріння з характерним «місяцепо( дібним обличчям» і появою стрий, пригнічення системи «гіпоталамус — гіпофіз — наднир( кові залози», — усе це відводить регулярному вживанню системних стероїдів останнє місце серед методів терапії хворого на астму.

Основний механізм дії інгаляційніх кромонів (кромоглікат натрію, недокроміл нат( рію = тайлед) — стабілізація мембран гладких клітин. Непередбачуваність ефекту в різних хворих відводить кромонам роль другорядних засобів базисного лікування.

Пролонговані β2(агоністи

— сальматерол, чи серевент (застосовується двічі за день по 50 мкг, ефективний протя( гом 12 годин, вимагає сполучення з протизапальними агентами).

β2(агоністам пролонгованої дії належить особлива роль у профілактиці нічних нападів ядухи (як доповнення до протизапальних препаратів) і як підтримуючій терапії перед фізич( ним навантаженням. Варто звернути увагу хворого на те, що ліки цієї групи не можна зас( тосовувати для купірування нападу ядухи.

Протизапальна дія пролонгованих форм теофілінів незначна, що звужує показання до їхнього застосування при БА. Провідний механізм реалізації ефекту метилксантинів пов'яза( ний із бронходилатацією; вплив на гіперреактивність бронхів мінімальний. Препарати ви(

CMYK

 

 

CMYK

CMYK

 

 

CMYK

 

 

 

 

CMYK

 

 

CMYK

стр. № 29

CMYK

 

 

CMYK

 

 

 

 

ВНУТРІШНІ ХВОРОБИ. Підручник для студентів стоматологічних факультетів

29

користовуються для контролю симптомів астми за відсутності можливості придбання інга( ляційних форм глюкокортикоїдів. Для профілактики потенційно небезпечних побічних ефектів чи у випадках зниженого метаболізму теофілінів необхідний моніторинг їхньої плазмової (оптимум — 5(15 мкг/мол) концентрації; якщо останнє нездійсненне, дози не по( винні перевищувати 12 мг/кг у дорослих.

Пролонговані форми теофілінів:

тео(дур, теопек у таблетках;

вентакс у капсулах по 100, 200, 300 мг;

ретафіл у капсулах по 300 мг (максимальна добова доза — 600 мг на 2 вживання).

До другого покоління теофілінів належать:

еуфілонг (капсули по 350 і 500 мг; вища добова доза — 500 мг одноразово);

тео(24 (капсули по 1200, 1500 мг — не більше 1 за добу).

Роль кетотифену в тривалому лікуванні БА вивчена недостатньо, а ефект при хронічно( му запаленні дихальних шляхів нетривалий. Вплив селективних антагоністів лейкотрієно( вих рецепторів (монтелукаст натрію = сингуляр, зафірлукаст = аколат) на перебіг БА сьо( годні також не уточнений.

Сучасні методи підбору протизапальних препаратів для тривалого лікування вимагають моніторингу функції зовнішнього дихання за допомогою пікфлоуметра. За результатами дос( лідження ПОШвид визначається ступінь тяжкості захворювання і призначаються базисні засоби. Далі моніторинг функції зовнішнього дихання здійснюється на тлі рекомендовано( го лікування, за підсумками якого терапію вважають адекватною (див. нижче) чи коректу( ють дозу і/чи кількість препаратів.

Використання інших ліків у лікуванні БА в зв'язку з низькою ефективністю, ризиком розвитку алергійних реакцій і тяжкого астматичного нападу повинне бути вкрай обережним.

Відповідно до сучасних протоколів курації у хворих на БА мають бути: «Ступінь униз»

Після досягнення стабільних результатів за підсумками аналізу симптомів і обсягу те( рапії за 3(6 місяців (якщо на кожному із наведених ступенів отриманий гарний терапевтич( ний ефект, що зберігається протягом місяців) можливий обережний перехід на більш низь( кий ступінь класифікації, тобто поступове зниження інтенсивності лікування для встанов( лення мінімального ступеня медикаментозного впливу, необхідного для контролю над зах( ворюванням.

«Ступінь нагору» Перехід на ступінь нагору (більш високий ступінь класифікації), тобто «посилення» те(

рапії необхідне в ситуації, коли контроль симптомів і функціональних порушень у хворого недостатній чи неможливий на попередньому ступені. Перед зміною терапевтичної такти( ки варто переконатися у виконанні хворим попередніх лікарських рекомендацій і грамотно( му використанні інгаляційних форм препаратів, а також виключенні контакту з тригерами, включаючи алергени. Необхідно пояснити пацієнту методику використання інгалятора і пе( реконатися в правильності її відтворення, проінструктувати пацієнта щодо ознак погіршан( ня стану, навчити його правильно проводити пікфлоуметрію, обговорити тактику за загро( зи виникнення загострення.

За показниками в лікуванні хворих на БА використовуються елімінаційні заходи (вклю( чаючи сорбційні методи), специфічна і (чи) неспецифічна гіпосенсибілізація, за наявності ожиріння, харчової алергії, дерматиту, гіпертонічної хвороби — розвантажно(дієтична тера( пія, а також спелеотерапія. Необхідна санація вогнищ інфекції, раціональна антибактеріаль( на терапія (за наявності гнійного мокротиння і вираженої інтоксикації).

CMYK

 

 

CMYK

CMYK

 

 

CMYK

 

 

 

 

CMYK

 

 

CMYK стр. № 30

CMYK

 

 

CMYK

 

 

 

 

30

Хвороби органів дихання

При «аспіриновій» БА необхідна спеціальна дієта з виключенням харчових продуктів, що містять природні і синтетичні саліцилати, тартразин. Хворим із цим варіантом захворю( вання проводять десенситизацію ацетилсаліциловою кислотою (призначення наростаючих доз препарату від підпорогових до середніх).

Ідентифікація тригерів і виключення їхнього впливу.

Серед алергенів та іритантів навколишнього середовища, що знаходяться в приміщен( нях чи навколишньому середовищі, найпоширеніші кліщ домашнього пилу, тютюновий дим, алергени вовни тварин, таргани, пилок рослин, цвілеві гриби, деревинний дим; окремо підкреслюється роль ГРВІ і фізичних навантажень. Елімінація факторів(»винуватців» із се( редовища проживання хворого може запобігти появі нападів і зменшити інтенсивність те( рапії. При перших симптомах застуди треба застосовувати інгаляції β(агоністів короткої дії чи збільшувати дозу інгаляційних стероїдів. Перед фізичним навантаженням слід профілак( тично застосовувати β(агоністи чи кромоглікат.

Роль специфічної імунотерапії при БА постійно вивчається. Сучасні препарати і такти( ка щодо виключення тригерів, як правило, дозволяють установити стійкий контроль над зах( ворюванням. Специфічну імунотерапію, спрямовану на лікування алергії, призначають за не( можливості запобігти контакту з алергеном і низької ефективності лікарських препаратів.

Невідкладна допомога при загостреннях бронхіальної астми

Загострення БА — це епізоди прогресивного наростання задишки, кашлю, свистячого дихання, відчуття стиснення грудної клітки чи комбінація цих сим( птомів. Стосовно класичної, описаної в більшості вітчизняних посібників, клі( нічної картини БА, загострення хвороби погоджується з поняттями «напад», «на( пад експіраторної ядухи». Характеристиками загострення є ступінь зниження ОФВ1 (ПОШвид) на основі спіро( чи пікфлоуметрії. Тяжкість загострення час( то недооцінюється — як рідними, так і хворим, а іноді й лікарями, якщо не бу( ли визначені перші симптоми погіршання чи не використовувалися об»єктив( ні методи вимірювання функції зовнішнього дихання.

Виділяють 4 ступені тяжкості загострення бронхіальної астми:

Легкий. Хворі збуджені, зберігають рухальну активність, можуть лежати, роз( мовляти, тахіпное, як правило, без участі допоміжної мускулатури в акті дихан( ня, свистячі хрипи чути у кінці видиху; ЧСС < 100 за хв., ПОШвид (% від най( кращої для хворого величини) після вживання бронхолітика складає 80% чи біль( ше, розлади газообміну відсутні.

Середньотяжкий. Хворі надзвичайно збуджені, віддають перевагу сидінню, можуть розмовляти (окремими фразами); виявляються тахіпное, голосне свис( тяче дихання за участю допоміжних м’язів, ЧСС 100(120 за хв., ПОШвид піс( ля вживання бронхолітика складає 60(80% від найкращої, розлади газообміну характеризуються зниженням РаО2 не нижче 60 мм рт. ст.

Тяжкий. Симптоми, характерні для попереднього ступеня, обтяжуються різ( ким обмеженням рухальної активності, неможливістю зв’язно говорити (хво( рі вимовляють окремі слова), тахіпное — понад 30 на хв., тахікардія — понад 120 на хв., ПОШвид після використання бронхолітика складає менше 60% від най( кращої, РаО2 знижується менше 60 мм рт. ст., розвивається гіперкапнія (РаСО2 понад 45 мм рт. ст.).

CMYK

 

 

CMYK

CMYK

 

 

CMYK

 

 

 

 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]