Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
voenka1.docx
Скачиваний:
1574
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
118.87 Кб
Скачать

4. Надійність роботи машин в гірських умовах.

Специфіка гірських доріг:

• Великі поздовжні похили;

• До 18 поворотів на 1 км;

• Серпантини;

• Малі радіуси заокруглень на поворотах;

• Недостатня ширина проїзної частини;

• Обмежена видимість;

• Різко зростає навантаженість гальмівних механізмів.

• Ефективність нагрітого гальма менше в 5 разів.

Крім того, можливе закипання гальмівної рідини з утворенням парових пробок. Із збільшенням висоти на 1000 км температура повітря знижується на 0,5 ° C, зменшується тиск і вологість. Також на великих висотах різко збільшується добовий хід температур і велика різниця температур на сонці і в тіні. При експлуатації в горах порушується робота системи живлення, потужність двигуна падає на 12%, збільшується знос, погіршується динаміка, витрата палива збільшується на 25%, швидкість руху зменшується на 25%, зростає знос шин. При високій вологості виникає корозія.

Особливості технічного обслуговування:

• Підвищують ретельність обслуговування рульового керування та гальмівної системи, кріпильних і регулювальних робіт;

• Забезпечують автомобілі колодками, утеплювачами для двигуна. В районі вічних снігів обладнають ланцюгами протиковзання;

• Застосовують висококиплячі гальмівні рідини.

• Необхідно інструктувати і тренувати водіїв в гірській місцевості.

5.Надійність роботи машин в умовах бездоріжжя.

При експлуатації автомобілів у зимових умовах важко запуск двигунів, підвищується знос деталей автомобілів, збільшується кількість експлуатаційних несправностей і зростає витрата палива. Слід також мати на увазі, що при низьких температурах значно знижуються механічні та антикорозійні якості металів, стійкість гуми, дерева, скла і автоексплуатаціонних матеріалів. Так, при зниженні температури від (+40) до (-40) ° С опір вуглецевих сталей ударних навантажень зменшується в 8 - 9 разів, а шини, виготовлені з синтетичного каучуку,. при температурах мінус 42 48 ° С починають руйнуватися.

При низьких температурах значно ускладнюються умови технічного обслуговування і ремонту автомобілів та праця шофера: підвищується його стомлюваність, з'являється небезпека обмороження.

Щоб двигун під час тривалих зупинок не так швидко остигав, необхідно утеплювати моторний відсік, а грати спереду закривати спеціальним чохлом. Чим довше двигун буде залишатися теплим, тим менше він буде витрачати палива на початку руху.

Розігрів агрегатів трансмісії, як правило, відбувається в процесі руху. Тому слід застосовувати малов'язкі загущеніні масла й змащення, не застигають до температури -50 ° С. Починати рух слід на нижчих передачах без ривків, з постепенвим підвищенням швидкості.

Слід звернути особливу увагу на технічний стан агрегатів і систем, їх готовність до зимової експлуатації. Заключний етап підготовки автомобіля пов'язаний з проведенням комплексу робіт, спрямованих на підвищення ефективності засобів полегшення пуску двигуна і теплорегулірующего комплексу в цілому. Регулювальні параметри системи питаня двигуна повинні бути приведені у повну відповідність з рекомендаціями щодо зимової експлуатації автомобіля.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]