Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mijv2.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
694.27 Кб
Скачать

49. Міжнародні валютно-фінансові інститути

1.Міжнародний валютний фонд (МВФ) — це міжнародна валютно-кре­дитна організація, що має статус спеціалізованої представницької установи ООН. МВФ був створений на Бреттон-Вудській конференції (1944 р.) і розпо­чав свою діяльність з березня 1947 р. Місце розташування — Вашингтон. Для досягнення головної мети — забезпечення стабільності міжнародної економі­ки — МВФ виконує сьогодні чотири основні функції: регулювання, нагляд, фінансування та технічне сприяння. Ресурси МВФ склада­ються із внесків країн-членів, для кожної з яких встановлюється вступна квота, залежно від розміру: валового внутрішнього продукту за певний час; середньомісячного показника резервів; середньорічних поточних платежів країни; середньорічних грошових надходжень. До МВФ входять 182 країни.

2.Група Світового банку

Група Світового банку об'єднує п'ять окремих установ: Міжнародний банк реконструкції та розвитку (МБРР); Міжнародну фінансову корпорацію (МФК); Міжнародну асоціацію розвитку (МАР); Багатостороннє агентство гарантії інвестицій (БАГІ); Міжнародний центр врегулювання інвестиційних супере­чок (МЦВІС).(Україна стала членом МБРР з вересня 1992 р., МФК — з жовт­ня 1993 р., а з 1995 р. — членом БАГІ.)

Міжнародний банк реконструкції та розвитку. МБРР створено у 1944 р. на Бреттон-Вудській конференції. Позики МБРР надаються країнам, які продемонстрували певне економіч­не зростання та соціальний прогрес, переважно на термін 15—20 років і ма­ють п'ятирічний пільговий період. Кожна позика надається безпосередньо урядові чи під його гарантії. Відсоткова ставка позик змінюється кожні 6 міс. і орієнтується на рівень відсоткових ставок міжнародних ринків позичково­го капіталу. Ці відсоткові ставки залежать від наявних у Банку коштів, які надходять від продажу облігацій МБРР на світових ринках капіталу, від не­розподіленого прибутку, погашення раніше наданих позик і додаткових по­жертв економічно розвинених країн.

Міжнародна фінансова корпорація. МФК була заснована у 1956 р. для сприяння розвитку приватного підприємництва у країнах, що розвиваються. За станом на січень 2002 р. МФК об'єднує 170 країн-членів. Акціонерний капітал МФК формується шляхом передплати країн-членів на акції і стано­вить 2,45 млрд дол. США. Передплата здійснюється пропорційно до участі у капіталі МБРР. Основними видами діяльності МФК є:

• фінансування проектів приватного сектора економіки країн, що розви­ваються, шляхом надання позик або прямих інвестицій; • сприяння приватним компаніям країн, що розвиваються, в мобілізації фінансових коштів на міжнародних фінансових ринках; • надання технічної допомоги, дорадчих та консультаційних послуг уря­дам і підприємствам країн-членів.Традиційною і найбільш значною операцією МФК є фінансування про­ектів.

Міжнародна асоціація розвитку. МАР була заснована у 1960 р. з метою доповнити діяльність МБРР в напрямі довгострокового фінансування роз­витку найменш розвинених країн. Цілі діяльності: подолання бідності, стабі­лізація та економічне зростання, захист навколишнього середовища. Як і МБРР, МАР надає фінансову допомогу країнам, що розвиваються, у вигляді кредитування конкретних проектів. Власний капітал МАР формується країнами-членами, яких у 2002 р. було 162.

Багатостороннє агентство гарантії інвестицій. БАГІ було створене у 1988 р. 42 країнами — членами Світового банку і почало свою діяльність у 1990 р.Виконує дві функції: надає іноземним інвесторам страхові гарантії проти некомерційних ризиків у країнах, які одержали інвестиції, та надає дорадчі, інформаційні послуги країнам-членам щодо залучення прямих іноземних інвестицій. БАГІ передбачає захист інве­сторів від збитків за 4 напрямками: переказ валюти; експропріація; війна та громадянська непокора; розрив контракту.

Міжнародний центр врегулювання інвестиційних суперечок.Створення МЦВІСу в 1966 р., зокрема, мало на меті звільнення президента й працівників Світового банку від обов'язку бути причетними до таких суперечок. МЦВІС — незалежна міжнародна організація, однак вона має тісні зв'яз­ки зі Світовим банком. Всі члени МЦВІСу є також членами Світового банку. Згідно з Конвенцією МЦВІС надає допомогу в примиренні й арбітражі суперечок між країнами-членами й інвесторами, що кваліфіковані як особи інших країн-учасниць.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]